Amicii ziarului

Lulu si Mathias Rex

Despre necesitatea construirii la Cluj-Napoca a unei statui reprezentandu-l pe pitorescul Lulu, a scris frumos si aproape exhaustiv poetul Ion Muresan aici. E un text antologic la care nu prea mai ai ce aduga.

Poate parea ciudat un asemenea demers intr-un oras sobru, serios si incruntat precum Clujul. Toate statuile sint impregnate de spiritul  conservator al orasului, sunt triste sau incrincenate. Rasul sanatos al lui Lulu s-ar face simtit dinspre statuia sa si ar aduce o adiere de seninatate in spatiul public. Cand nu mai vrei sa te iei prea in serios, cind te-ai saturat de ipocrizia relatiilor dintre oamenii orasului, poti sa poposesti o clipa in fata statuii frivole a lui Lulu. Nu cred ca va relaxati prividu-i pe Matei Corvin si Mihau Viteazu pe caii lor sau pe un Avram Iancu suspendat in virful unui tarus! Toti viteji, toti razboinici, impachetati in tratate de istorie inaccesibile. Statuia lui Lulu ar fi accesibila, prietenoasa (friendly, cum se zice astazi), am putea sa o atingem cu mana. Apropo, citi dintre voi au pus mina pe Matei Corvin sau Avram Iancu sau Mihai Viteazu? Ei! Accesul epidermic la o statuie naste senzatii nebanuite, aduce firescul si normalitatea nu numai in raport cu opera de arta, ci si intre indivizi.

La Verona, statuia Julietei are un san mai stralucitor din pricina ca se poate pune mana pe el, iar oamenii nu ezita sa o faca. Pe ce statuie din Cluj s-ar putea pune mana, “… s-o pipai si sa urlu: este!”, vorba poetului?! Si nu ar fi vorba de statuia lui Lulu propriu-zis, ci de ceea ce reprezinta el: nebunul/clovnul cetatii, spiritul boemei de la Mongolu’, Arizona si Croco la un loc etc. E un Cluj care pulseaza inca si ar merita reprezentat de statuia unui Lulu care face parte din memoria afectiva a locuitorilor sai. Statuia lui Lulu ar face orasul sa zambeasca.

O mica polemica (ah, ce oras fara polemici si dispute este Clujul asta!) a strinit intentia de a denumi/redenumi Aeroportul international din Cluj. Din capul locului trebuie spus ca nu este neaparat necesar acest lucru. Cautand cu ajutorul Google vezi imediat ca aproximativ jumatate dintre aeroporturile din Europa, de pilda, nu au un nume specific, ci numele localitatii unde functioneaza.

In urma unui sondaj,  rezulta ca aeroportul clujean ar trebui sa poarte numele lui Avram Iancu. Deci, e clar, majoritatea il vrea pe Avramut! O alta propunere, cealalta de fapt, este ca numele aerportului sa fie Matthias Rex, numele latin al lui Matei Corvin. Propunerea apartine, se pare, vicepresedintelui Consiliului judetean, ungurul Vakar Istvan Valentin. E clar ca, in cazul unui referendum, Avram Iancu l-ar invinge pe Hunyadi Matyas, numele maghiar al lui Matei/Mateias Corvin.

Pentru romani, Avram Iancu este cel mai mare erou tragic al Transilvaniei, pentru maghiari este marele dusman al eroului lor national, Lajos Kossuth! Prin specificul sau, un aeroport este un loc cosmopolit, un loc al deschiderii unei comunitati spre lume. Avram Iancu, precum Kossuth pentru unguri, este mai degraba un simbol care se inchide spre interiorul natiunii, nu se deschide spre lume.

Regele Matei Corvin, Mathias Rex in latina, este, inainte de toate, simbolul unificator al celor doua natiuni, romana si maghiara. Din tata roman, Iancu de Hunedoara, si din mama unguroaica, este considerat unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. Iata de ce cred ca ar fi potrivit ca numele Aeroportului international din Cluj sa fie Mathias Rex. Ar fi un pas vizionar spre modernitate.

La fel ca si construirea unei statui pentru Lulu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *