Din oras

Lucia Suciu despre trecerea stadionului la Primăria Cluj-Napoca: “Bravo, primarului Boc!”

Lucia Suciu, primăriţa comunei Chinteni, este unul dintre cei mai vehemeţi critici la adresa conducerii Consiliului Judeţean Cluj în privinţa modului în care administraţia judeţeană înţelege să gestioneze lucrările de infrastructură. Nemulţumită de starea proastă a drumurilor aflate pe teritoriul comunei Chinteni, Lucia Suciu nu a ezitat să participe, alături de locuitorii comunei, la şedinţele deliberativului judeţean pentru a le cere socoteală aleşilor. Faptul că Alin Tişe, prin intermediul maşinii de vot şi a voinţei politice din judeţ, doreşte să scape de stadionul pe care a cheltuit 26,6 milioane de euro, dar în acelaşi timp intenţionează să împrumute 50 de milioane de euro pentru refacerea infrastructurii de drumuri judeţene, a determinat-o pe Lucia Suciu să îl laude pe Emil Boc pentru că acesta reuşeşte, fără niciun efort, să aducă în patrimoniul municipalităţii bijuteria arhitecturală numită Cluj Arena. 

Primarii din judeţ îi reproșează preşedintelui CJ Cluj, Alin Tişe, că doreşte să înstrăineze, prin votul majorităţii PNL-UDMR din CJ, un bun construit din contribuţia locuitorilor întregului judeţ. Astfel, după ce în urmă cu 6 ani bugetul judeţului era folosit electoral pentru construirea stadionului Cluj Arena (26,6 milioane de euro), în această vară acelaşi preşedinte Alin Tişe a anunţat că intenţionează să împovăreze judeţul printr-un credit de 50 de milioane de euro în vederea refacerii infrastructurii de drumuri. Reacţiile primarilor din judeţ, aflaţi la al doilea sau al treilea mandat, nu au întârziat să apară. Primarul municipiului Dej, Morar Costan, afirmă că autorităţile publice nu ar trebui sa facă împrumuturi decât pentru a cofinanţa proiecte. 

“Nu am făcut o analiză asupra situaţiei de la Cluj Arena, dar este decizia consilierilor judeţeni şi a preşedintelui. Este evident că ar trebui ca acea clădire să fie menţinută de judeţ pentru că din banii judeţului a fost construit stadionul. Era foarte bine să rămână în administrarea CJ Cluj. Dacă nu au posibilitatea să facă acest lucru e regretabil. Se pare că Primăria Cluj-Napoca are fondurile necesare pentru a susţine şi întreţine stadionul şi atunci poate că e soluţia pe moment cea mai bună. Sunt primar la al treilea mandat, am primit în urmă cu 10 ani, la primul mandat, un împrumut bancar de 10 milioane de euro care a costat foarte mult bugetul Dejului, în fiecare an. Noi am luat împrumuturi bancare pe o perioadă foarte scurtă de timp, câteva luni de zile, pentru a cofinanţa cota de participare din bugetul local la acele proiecte demarate. Acele împrumuturi au fost luate pentru a ne putea încadra în timp la executarea lucrărilor, am finanţat prin împrumut şi am rambursat imediat după câteva luni.  După părerea mea, nicio instituţie publică nu are justificare să ia credit pentru investiţii unde contribuie ea cu 100%. Împrumutul va crea o presiune asupra bugetului anual şi dobânda aferentă rambursării“, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Morar Costan. 

Iminenta trecere a stadionului Cluj Arena în patrimoniul municipiului Cluj-Napoca a determinat-o pe Lucia Suciu să adreseze numai cuvinte de laudă la adresa primarului Emil Boc care, prin dibăcia sa managerială, e pe cale să imbogăţească, fără a mişca un deget, visteria muncipiului, cu 36 de milioane de euro. 

“Bravo, primarului Boc. Sunt de acord că stadionul a costat 26 de milioane de euro din bugetul judeţului, dar mi-am exprimat opinia de-a lungul timpului, când am afirmat că Consiliul Judeţean nu este Consiliul Municipal. Este inadmisibil să ai toate drumurile judeţene impracticabile şi să construieşti mereu doar pentru municipiul Cluj-Napoca. Aceeaşi poziţie am avut-o în ceea ce priveşte banii pe care CJ îi utilizează pentru diverse clădiri pe care le edifică doar la nivelul municipiului Cluj-Napoca. Nu am nimic împotrivă. Pe de altă parte, sigur că trebuie să avem tot ce este necesar pentru un mare municipiu, dar să ne îndreptăm atenţia şi spre drumurile judeţene şi celelalte probleme de la nivelul judeţului, care nu sunt puţine. Dacă primarul Emil Boc a reuşit să îi convingă pe toţi consilierii judeţeni că aşa trebuie să procedeze şi că  acea clădire trebuie să o transfere Primăriei municipiului, eu nu pot decât să îl felicit. Se vede dacă de-a lungul timpului ai o anumită poziţie la nivel de judeţ, te loveşti după aceea de o mulțime de alte probleme pentru că aşa suntem noi, aşa ştim noi să facem politică. Contează doar ce vrem noi şi nu ne interesează părerea celor din judeţul Cluj. Eu nu aş fi dat cu titlu gratuit stadionul, ca să fim înţeleşi de la bun început. Aş fi încercat să îmi recuperez o parte a investiţie şi să nu uităm că Primaria Municipiului Cluj-Napoca nu este o primărie săracă. În fiecare an am venit şi am mai pus 2-3-5 petrece pe un drum judeţean şi am cheltuit banii publici inutil. Dacă am fi început cu un tronson, chiar dacă îl făceam în 5 comune într-un mandat, dar astăzi nu erau toţi kilometri la fel, ci erau doar o parte rămaşi. Întotdeauna ne-a plăcut să aruncăm cu banii publici în stânga şi în dreapta şi rezultatul se reduce la zero”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Lucia Suciu. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *