In vizor

Locul din Cluj unde mori cu zile și nimeni nu face nimic. Prefectul Clujului este îngrozit!

Au murit zeci de oameni, nu știm dacă accidental sau s-au sinucis și nu vom afla niciodată acest răspuns. Poate nu toți și-au luat viața așa cum arată statisticile și poate au murit cu zile din cauza nepăsării autorităților. Vorbim de canalul de deversare al lacului de la Tarnița, canal ce traversează și localitatea Gilău. Prefectul Clujului, scafandrii profesioniști și cei care administrează canalul admit cu toții că respectivul canal este o capcană a morții, dar când vine vorba de măsuri de protecție părerile sunt împărțite.


Ultimul caz de deces în canalul lacului de la Tarnița scoate la iveală pericolul de lângă noi, pericolul ce pare să nu intereseze pe nimeni.

Mori cu zile, fără nicio șansă la viață: „Orice încercare este sortită eșecului”

De-a lungul anilor, zeci de cadavre umane au fost găsite în canalul de deversare al Lacului Tarnița. Canalul traversează localitatea Gilău și este o adevărată capcană a morții, de unde nu ai cum să ieși odată ce ai ajuns în el. Accidental, orice turist sau vizitator al canalului poate cădea în apă, iar dacă este singur nu are nicio șansă la viață. Ne explică specialiștii în scufundări cât de periculos este acest canal și care sunt elementele ce duc inevitabil la o veritabilă plasă a morții.

Rajka Géza, scafandru de peste 40 de ani, specializat în scufundări dificile în peșteri, spune că este cel mai dificil să te scufunzi în canalul de la Gilău.

„Marginile canalului sunt din ciment și au o înclinație de aproximativ 45 de grade. Odată ce ai căzut în canal, nu ai cum să ieși și mori cu zile. Marginile canalului sunt acoperite cu mâzgă din cauza apei. Orice tentativă de a încerca să ieși din acest canal este sortită eșecului. Nu ai aderență și aluneci pe acea mâzgă, iar curenții sunt foarte puternici. E o capcană a morții. Nici eu ca scafandru profesionist nu pot să ies din acel canal fără o frânghie prinsă de sus”, ne spune Rajka Géza.

Măsuri de siguranță doar în vorbe

Canalul de deversare al lacului de la Tarnița nu este împrejmuit în totalitate și nu oferă nicio măsură de siguranță. Speologul clujean, cel care împreună cu echipa lui au reușit să scoată cadavrul unui bătrân din ape, după 7 zile de încercări eșuate ale pompierilor clujeni, spune că această capcană a morții ar putea dispărea.

„Măsuri de siguranță nu sunt. Acolo trebuie ridicat un gard de siguranță sau în apă, dacă tot cazi accidental sau vrei să mori și te răzgândești, la nivelul apei ar trebui montată o bară de care persoana aflată în dificultate să se poată ține. De pereții canalului nu ai cum să te ții că aluneci pe mâzgă. Atunci, s-ar putea monta o bara de-a lungul canalului de care să se poată ține o persoană la suprafață. Vă repet, fără o astfel de măsură nu ai șanse la viață mai ales din cauza curenților puternici și a faptului că nu ai de ce să te ții pentru a rămâne la suprafață”, ne mai spune speologul.

Prefectul Clujului PROMITE soluții

Gheorge Vușcan, prefectul județului Cluj, este îngrozit de faptul că astfel de tragedii pot avea loc oricând la Gilău. Acesta spune că este conștient și va face demersurile necesare inlăturării pericolului major. Prefectul județului Cluj spune că a avut o discuție cu șeful ISU Cluj despre canalul de deversare din Gilău și a decis să ia măsuri.

“Un gard de protecție trebuie să existe acolo, indiferent în responsabilitatea cui cade. Trebuie să protejăm cetățenii care întâmplător ajung în zona respectivă. Să îi protejăm de o eventuală dezechilibrare. Pericolul nu se referă numai la adulți, ci și la copiii care merg la pescuit. Ei cum sunt mai năzdrăvani sigur că au tentația să se apropie de zona asta. Am avut o discuție și cu șeful ISU pe tema asta și îmi spunea că este foarte periculos și după ce ai ajuns acolo nu mai ai nicio șansă să ieși. Absorția este foarte puternică și apa te presează în grilaj să te evacueze. Nu mai ai nicio șansă să scapi de acolo pentru că acei curenți sunt extrem de puternici și, oricât de bun înotător ai fi, te absoarbe. Pericolul e clar, moarte sigură! De aceea va trebui să luăm o măsură de protecție acolo și vă promit că voi face toate demersurile ca acolo să se facă o împrejmuire indiferent în responsabilitatea cui cade”, spune Gheorghe Vușcan, prefectul Clujului.

Ion Moldovan, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj confirmă că a avut o discuție cu prefectul Gheorghe Vușcan și l-a informat cu privire la pericolul din canalul de la Gilău.

Șeful Hidroelectrica: „Un om normal nu se duce să coboare pe taluzul unui canal ca să se înece în apă”

Conștient de faptul că în canalul de la Gilău se moare este și directorul Hidroelectrica Cluj, Ioan Rogoz. Hidroelectrica este instituția care are în administrare canalul de la Gilău.

Revoltător este faptul că acest director spune că nu are obligația de a proteja populația și nu are obligația de a lua măsuri de siguranța pentru ca oamenii să nu poată ajunge la canalul morții.

Întrebat de ce nu există măsuri de protecție mai sporite în zona canalului de deversare, Ioan Rogoz a replicat: “Nu vă puneți întrebarea de ce nu există un gard pe malul someșului din Cluj până în Dej? De ce nu există un gard pe lângă Dunăre sau așa mai departe… ? Dumneavoastră credeți că în țara asta se pot îngrădi toate canalele și toate văile? Un om normal nu se duce să coboare pe taluzul unui canal ca să se înece în apă. Accidental nu se poate, numai dacă vrei să te duci să te bagi acolo. Nu am luat în calcul nicio măsură de protecție pentru că nu avem obligația și nici nu se poate. Nu există o asemenea obligație. Cine are copii sau bătrâni care nu au discernământ sau nu realizează anumite lucruri trebuie să ai grijă de ei. Din Gilău și până în Florești sunt 15 km. Nu pot să îngrădesc un canal pe 15 km și pe o parte și pe cealaltă că cineva va ajunge accidental acolo și va intra pe taluz și va aluneca în apă”, ne spune directorul Hidroelectrica Cluj, Ioan Rogoz.

De-a lungul anilor, desi nu există o statistică clară, anchetatorii spun că au avut de-a face cu zeci de cazuri în care persoane înecate au fost găsite în canalul de deversare de la Gilău. Polițiștii au deschis un dosar penal în ultimul caz de moarte suspectă de acolo.
Este vorba de cazul bătrânului care a zăcut pe fundul lacului 7 zile, despre care Ziar de Cluj a scris zilele trecute. Dosarul penal este deschis pentru ucidere din culpă și nu vizează deocamdată o persoană fizică sau juridică.

Dosar penal sortit clasării, dar cu posibili vinovați

Procurorul care se ocupă de instrumentarea dosarului poate dispune începerea urmăririi penale împotriva Hidroelectrica sau împotriva reprezentanților acestei entități, dacă dovezile arată că la moartea bărbatului găsit înecat au contribuit și elemente precum protecția în zona canalului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *