Locuim în Cluj, dar am uitat să și trăim aici

 

Ideea mi-a dat-o un paznic modern, unul dintre cei pe salopeta cărora scrie în cuvinte englezești că firma respectivă ne păzește de cei răi. Zice omul: „Noi, în anii 60, cînd eram copii, aveam pe strada noastră Olimpiadă! Părinții stăteau pe marginea drumului și ne încurajau, iar noi fugeam ba 100 de metri, ba 800, ba un fel de maraton, care cît putea. Și după aia puneam un fileu și jucam volei, porți și jucam fotbal, și tot așa de vineri pînă duminică. Iar duminică seara, acolo, înspre gară, unde locuiam, un bătrîn evreu ne lua fiecăruia cîte 25 de bani și ne punea un film cu Stan și Bran sau cu Chaplin. În curte la el era ca la cinematograf, cu bănci, cu un cearceaf mare, alb, pe care se proiecta filmul. Cred că eram peste 50 de oameni acolo, părinți și copii...”

 

Știau să trăiască în Cluj oamenii ăștia, nu vi se pare? Chiar dacă locuiau la periferie, se pare că îi unea ceva, că își împărtășeau parte din bucuriile simple ale vieții de zi cu zi… Iar pretextul de a participa la Olimpiada Cartierului mi se pare de decupat și de pus în ramă, o frumusețe de idee care aducea oamenii împreună. Iar seara culturală din curtea evreului, duminica, o poezie…

 

Un altul, un frizer, îmi spune, într-o zi: “În anii 60, fiecare breaslă avea un fel de zi a ei. Măcelarii, de exemplu, se întîlneau duminica la Fetițele Vieneze. Mergeau  acolo împreună cu familiile, imediat după slujbă. Se comandau fripturi și vin de Aiud, un vin foarte bun, la carafă. După ce serveau masa, femeile și copiii se retrăgeau, dar bărbații mai stăteau o oră-două, nu mai mult, la un pahar de coniac, o cafea și o țigară. Acolo își povesteau ei afacerile lor de măcelari, mai stabilieau probabil și prețurile, se simțeau bine împreună…”

 

O doamnă de peste 75 de ani, fostă barmaniță la Restaurantul Opera, mi-a spus, mai demult: “Îmi amintesc ce actori aveam la Cluj, cu Aurel Giurumia, Gheorghe Nuțescu, Alexandru Munte și alții…Cu toții îmi erau clienți. Îmi aduc aminte că pînă și Jean Marais mi-a fost client, a venit într-un an să filmeze cu Florin Piersic… Mergeam și noi la teatru, primeam bilete de la acești mari actori… Și-acum, nu te supăra, am văzut că un Bal al Operei a fost prezentat de Monica Columbeanu… Oare e bine ce se întîmplă?“

 

Mă opresc cu exemplele, pentru că sînt sigur că ați prins ideea: nu prea conta cărei clase sociale aparțineai. Erai, mai presus de toate, clujean. Și asta însemna că știi să te respecți și să îi respecți pe cei din jurul tău. 

Acum, vorba doamnei barmanițe: dacă inventăm un Bal al Operei prezentat de alde Monica Columbeanu și acolo, în sală, se află, din greșeală, mulți dintre cei care n-au fost în viața lor la un spectacol de operă, e foarte complicat să înțelegem cu ce se mănîncă actul cultural veritabil pentru că nu-l mai putem deosebi de cel îndoielnic. 

 

Mai faceți un exercițiu, cei care mai frecventați spectacolele de teatru, operă sau concertele filarmonicii: priviți împrejur și numărați notabilitățile orașului, oricare vor fi fiind acestea (universitari, directori de mari companii, medici celebri, politicieni). Știu, vă ajung degetele de la o singură mînă. 

 

Și-atunci, cum e cu viața culturală? Cine s-o înțeleagă, cine s-o sprijine? 

 

Dar să spunem că partea aceasta, culturală, nu e foarte importantă și s-o lăsăm în pace să se descurce cum o putea, că doar nu o să avem pretenția că ne-ar putea uni cultura...

Pe noi cred că ne unesc alte cele, cuvintele fără conținut, balivernele. Scriem pe facebook că iubim Clujul și gata, așa rămîne. Iubim Clujul.

 

Nouă ne place Clujul, dar furăm plantele din Grădina Botanică, de exemplu. Ne place o floare și o luăm acasă. Că doar de aia sînt specialiști pe-acolo, să pună alte flori. Să știți că de aceea sînt închise cu lacătul serele acelea cu cactuși, pentru că noi, clujenii, obișnuiam să furăm cîte un “buchețel”, ca să avem și noi o amintire, să vedem, la noi acasă „se prinde”? 

 

Nouă ne place Clujul, dar ne construim casa sfidînd orice reguli urbanistice, ne chiar bucurăm cînd ne facilitează unii amplasarea ei de-a lela (contra unei atenții...). Ne facem căsoaiele și după aceea ne prindem că nu avem drumuri de acces, alimentara și loc de joacă pentru copii, dar important e că avem în curte o piscină, acolo, cît de cît...

 

Nouă ne place Clujul dar claxonăm într-una, urlăm pe la mesele de la restaurant, umblăm în șlapi și bermude, dăm muzica la maximum duminica pe balcon, ne spălăm mașina pe trotuarul din fața casei, înjurăm de Dumnezeu la telefonul mobil fără să ne dăm seama că sîntem pe stradă sau umblăm ca tîmpiții deghizați în nuntași ,pe aleile din parc, strigîndu-ne fericirea de-o clipă...

 

Nouă ne place Clujul, dar nu ne prea plac locuitorii lui. Ba sunt „vinituri”, ba sunt cam mulți unguri, ba prea mulți care se țin clujeni verzi, dar n-au făcut nimic în viața lor, ba sunt prea mulți țărani printre orășeni, ba prea mulți golani, ba prea mulți „țipțeri”, ba prea mulți studenți, ba prea mulți bătrîni, ba prea mulți comuniști, ba prea mulți securiști. 

 

Locuim cu toții aici, în Cluj, dar mai avem mult pînă să reînvățăm să și trăim aici. 

Ca să trăim cu adevărat aici ar trebui să ne liniștim puțin. Să ne uităm mai mult unii în ochii celorlalți. 

 

Așa ne-am înțelege mai bine și astfel am ajunge să ne și respectăm. 

 

Și de abia atunci am putea spune că trăim în Cluj. 

 

 

Comentarii

mihai

20.03.2014 10:59

:) so true... si o zice "o vinitura"

Cetatean

20.03.2014 11:25

Bravo!

victor babes

20.03.2014 11:26

Nu toti am uitat sa traim in Cluj, poate insa suntem in continuare ignorati. Clujul, ca orice oras de marimea lui, se transforma in mod inevitabil, atins de sindromuri de "manelizare", globalizare. Din pacate si oamenii sunt atinsi de aceleasi boli, iar "emanatii" sunt marcati de carierism, oportunismul si ambitii toxice. Ceea ce este mai grav este ca sistemul de valori, infiltrat in majoritatea societatii,  este destructurat si caracterizat de superficialitati, iar presa sau ma rog media, nu se dezice de niciuna din aceste tare, iar autorul articolului si proprietarul site-ului nu sunt nici ei straini de ani multi de ceea ce se intampla, insa se complac si din cand in cand mai fac pe "lupii moralisti". Altfel mult succes. PS chiar daca incepe cu cuvantul "nu" si are o atitudine relativ negativista nu reprezinta pentru autorul comentariului o frustrare, iar pseudonimul de mai sus ar trebui sa indrume autorul spre un loc ce face parte din tineretea autorului articolului ca sa inteleaga si mai bine, daca poate, incotro ne indreptam.

chertes

20.03.2014 11:29

sunt prea multi ziaristi, care nu traiesc din meseria de ziarist

alintimis

20.03.2014 12:08

Totusi marea majoritate a clujenilor nu fura flori, nu contruiesc aiurea, nu claxoneaza ca bizonii si nu urla prin localuri. 

mokus

20.03.2014 12:26

Felicitari pentru articol. Sunt si eu tot o "vinitura" cum s-a scris aici, sau am aflat acum 30 de ani , cand am suflat un post , in acest oras inchis intelectualilor, sau "sudista"Ai perfecta dreptate in ceea ce priveste atitudinea multor cetateni sau locuitori ai Clujului, cu sau fara buletin de Cluj. Acum e simplu sa-l primesti.Ceea ce ma deranjeaza pe mine e ca functioneaza al naibi de bine sistemul pilor si coruptia, la fel ca si in toata Romania. Nu s-a facut nicio distinctie intre sud si nord sau centru in ceea ce priveste atitudinea romanilor. Ca sa nu vorbesc ca pe strada unde locuiesc, locuiesc si multi, ff multi romi, care au practici mai mult sau mai putin "ortodoxe' dar nimeni nu-i ia la control, ce fac, din ce traiesc, daca lucreaza sau furade la o zgarda a unui catelus, pana la cainele de paza si murdareasc strada.. te impiedici de ei. Nu stiu daca saunt clujeni cu buletin sau nu, sigur nu fac cinste acestui oras, dar nimeni nu gaseste solutii pentru ei , sau pentru cetatenii onesti si curati, cinstiti, care ar  vrea sa fie respectate legile, asa cum sunt ele, sau reguli de bun simt sau civilizatie..... care nu sunt puse in aplicare.Si stiti de ce?...pentru ca , clujeanul de rand e peocupat de ziua de maine, cati traiesc din salariul minim pe economie? iar asa zis oamenii de afaceri, vand orice, si carne stricata, daca e cazul, iar daca nu il ajuta pe altul s-o faca, pentru oarece castig.Iar intelectualul, slab platit, c-o fi el bugetar sau nu, plateste un pret mare pe orice, ca doar e in Cluj, unde-a fost Caritas!! de ce , pentru c-au fost primari din afara orasului, adica vinituri, de la tara , care au uitat de bunul simt al taranului, daca-l aveau, si au servit interesele nu stiu cui , dar sigur nu al celor care lucreaza legal, cinstit, cu buletin sau nu de clujean, care iubesc Clujul,  la modul declarativ si nu fac nimic pentru el, iar daca isi platesc taxele si impozitele la zi au tupeul sa astepte si ceva de la cei pe care i-au ales!Dar sa vedem si in ce fel se va schimba Clujul dupa asa multe articole scrise sau postate pe un site sau altul, daca nu stim noi sa alegem pe cei care ne reprezinta?Omenii din acele vremuri , care acum au 70 de ani s-au bucurat pentru o crestere de 5% la pensii, doar masurile de stanga le sunt bune! , nu pot sa-si dea seama, ca Romania -i departe de nivelul in care aceste masuri sunt bune, atat azi, cat si maine.Timpul e cel mai mare dusman al tuturor celor care muncesc, iar cei care nu, au timp destul... si e doar pentru ei....si-l utilizeaza sa-si creasca castigul propriu , nelegal,iar toti ceilalti ii ajuta, adica masele de manevra electorale.

Radu

20.03.2014 14:00

Din fericire imaginea deloc incantatoare se regaseste in Cluj doar in unele cartiere (pe unele strazi) si pe la periferie. Mai au nevoie cei de acolo de macar o generatie "nascuta pe asfalt" sa se civilizeze.. Pe de alta parte, Clujul sta poate cel mai bine in tara la capitolul imbracaminte si maniere in centru si cartierele bune ale Clujului. Nu vezi prin centru indivizi in trening sau cu slapi, decat daca sunt acei indivizi ajunsi de putin timp in Cluj si care inca nu s-au adaptat. Altfel, desigur ca e bine sa fim mai uniti ca si comunitate si sa progresam cu totii.

TIGANU

20.03.2014 18:52

Eu cred ca mai au nevoie de cel putin 200 de ani  sa se civilizeze , si anume nu cei marginalizati , romanul este celebru in afara granitelor ca fiind o persoana care si plaseaza greselile si problemele,  vecinului sau celuilalt in carca , el fiind in mintea lui unul corect , educat si simtit si mai ales credincios  , aceste lucruri sunt celebre si stiute de UE si SUA . Deci nu cred ca e cazu sa aflam acuma , din todeauna a fost .problema este ca acestea sunt motivele nu marginea , periferia .Margine si periferie este in toata lumea asta in orice tara , da acolo cetatenii nu afirma asa ceva .Asa ca e nevoie de cel putin 200 de ani ca romanul sa se cultive , sa devina un om cu o gandire ca acelor din VEST , educatie , cultura  si  MINTE , deocamdata nu se vede nimic  , desi au trecut ( lasand deoparte anii de inainte de 89) , au trecut un sfert de viata si ei se indreapta spre EST , nu spre VEST  , spre saracie , cu o tara slab economic , saracie , dar cu miliardari  si milionari multi  de de  unde ?   , nu se stie , este exemplu viu a unei tari sarace cu popor sarac , ne educat corespunzator standardelor europene  ,   si usor manipulati si cumparati pt 50-100 lei in plus  la salar, pensi o data la 4-5 ani , si care nu pot  sa conceapa o viata mai buna  ca in VEST . Asta este Romanul  , NATIA  de fapt 

TIGANU

21.03.2014 14:06

EVIDENT CA MA REFER LA ROMANI

mirciuz

20.03.2014 15:08

VREAU SA FAC O COMPLETARE...E DUREROS CA IN CONSILIUL JUDETEAN CLUJ + CONSILIUL LOCAL CLUJ SUNT "VINITURI" CARE NU CUNOSC CLUJUL. AS VREA O LEGE CA IN CONSILII SA AIBA ACCES DOAR CEI CARE S-AU NASCUT IN JUDETUL CLUJ SAU AU TRAIT AICI MINIM 30 ANI!!!

Radu

20.03.2014 16:54

E o idee foarte buna!

tiganu

20.03.2014 16:10

nu ma mira de loc , nu nuacest popor , aceasta natiune asa vrea sa traiasca din pacate ,de 24 de ani mergem in jos , spre EST , cu foamete , minciuna , hotie si demagogie jalnicace si alege omu aia i se da , ce mai atata vorbaRomanul este Roman oriunde ar fii el si ori unde ar traii ella fel ar gandii   caracter sieducatie  de   kk  

tiganu

20.03.2014 16:13

dupa merit  si rasplata )))))

ro

20.03.2014 16:38

cine iubeste clujul il iubeste fix asa cum e si cum a fost...adevaratii clujeni nu-s xenofobi,rasisti..segregationisti..este loc pt toti..cu slapi si treninguri...sudisti vinituri..estici carieristi ce nu mai pleaca veci acasa...casoace aiurea..masini degeaba...tzarani necioplitzi...cu progeniturile lor..n-ajung nici cinspe generatzii...pana si gardianu de la liceu e manelist...daca l privesti de pe feleac e ca o nava spatiala..plina cu multi frichi...:)....sa nu uitam marile civilizatzii...sic:)-nu-i cazu--nu?ce-au facut implozie...au decazut din interior....macar un zambet tamp pt vecinu...vecina..sa afisam ..pt.necunoscutii ce vin in vizita de pe alte meleaguri---socatzi cat de constipatzi suntem..cum ar zice...rudele lu charles...verisor cu tzepes..have a nice day! 

fost clujean

20.03.2014 18:50

inteleg despre "ce" scri tu aici.dar sint convins ca s a pus punct la ce a fost ,daca intr adevar a fost.si daca e cum e acum ,pentru asta e de vina generatia anilor 60-70.generatie slaba.au stiut doar sa fuga sa nu si puna mintea cu Romania si cei care au ramas comenteaza si nu pun umarul.cum ar spune ei "ce rost are".acum badarania da o dreapta pedeapsa fricosilor.

Ovi Blag

20.03.2014 19:53

Pt Tiganu, mi-a plăcut asta cu 200 de ani...Din păcate nu o să o putem verifica niciunul dintre noi...

TIGANU

21.03.2014 14:05

Pentru  OVI BLAGai dreptate , nu apucam  ,  dar  poate e mai bine ))))

Dobariu Livia

20.03.2014 19:36

Si eu traiesc in Cluj iar familia mea Dulca este atestata documentar inca din anul 1200 iar in anul 1700 au fost improprietariti cu 47 ha teren la Tufele Rosii pentru acte de bravura.Iar vinitrurile ne-au luat terenul si au construit autostrada la care ii cad picioarele. La fel cum spune D-nul redactor in Someseni era cinematograf vis a vis de caminul cultural.In fiecare simbata si duminica nepotil poetului Octavian Goga , D-nul Mircea Goga prof.la filologie punea in scena impreuna cu noi copii Chirita in provincie , recitam poezii si eu am jucat in Ana lugojana si cind l-am intrebat pe tatal meu daca i-a placut a spus ca da pina la , proletari din toate tarile uniti-va. Pe urma m-am casatorit cu un evreu pe care il chema Decebal iar securitatea nu s-a lasat pina cind impreuna cu medicii criminali din Cluj l-au omorit si mi-au confiscat toata averea.Aceste vinituri mi-au furat si ceasul Rollex din aur al sotului meu si si-au rezolvat dosarele penale cu el adica dosarul de crima cu premeditare care zace in sertarul politistului Gabriel Secara de la investigatii criminale.Cind m-am adresat d-lui fost inspector sef mi-a zis sa nu am treaba cu politistii si pe urma persecutiile impotriva mea s-au accentuat desi am cerut protectie si-au batut joc de mine punind boschetarii pe urmele mele.I-am scris si D-lui Presedinte Traian Basescu dar nu m-a bagat in seama de un an de zile probabil din cauza ca sora mea Voinea Ghiorghina impreuna cu tatalei securistul Capraru Gheorghe este una din sponsorii principali ai pdl iar pe mine umbla sa ma omoare dupa ce s-au instalat in casa tatalui meu iar eu nu mai am ce cauta in casa mea parinteasca.Asai cu tipterii si cu viniturile ne distrug vietile. 

mistocaru

21.03.2014 00:12

hei tanti Livia faci politica? dute si te culca pe autostrada!

Ovi Blag

20.03.2014 19:46

Mihai, Cetatean, Mokus, mulțumesc.Victor Babeș, înțeleg că am fost vecini în Sinuța, pe vremuri, ceea ce pentru mine înseamnă ceva...Radu, de acord cu tine. Chertes, aș adăuga mulți ziariști buni...Alintimiș, de acord cu tine, departe de mine gîndul de a generaliza... 

Ovi Blag

20.03.2014 19:55

Pentru Ro, o să rețin pentru un articol viitor partea aia cu "pînă și paznicul de la liceu e manelist"...

Ovi Blag

20.03.2014 19:56

Pt Fost Clujean: se prea poate să ai dreptate cu frica, dar era destul de complicat să fii curajos în anii 70...

fost clujean

20.03.2014 20:46

nuuu,ovidiu,nu.!ma refer la cei nascuti atunci.oameni la 50 de ani ,azi.de astia ca mine si ca tine.consider generatia asta o generatie de fricosi.daca era ceva de schimbat,noi puteam schimba.dar am fost "moi" si mai sintem in fata unor badarani brutali si putini la inceput.acum e plin de ei.

Ovi Blag

20.03.2014 19:57

Pt Dobariu Livia: spuneți lucruri foarte interesante despre Someșeni.

radu vana

20.03.2014 21:30

Poate n-ar trebui sa dramatizam prea mult.Mi-am petrecut copilaria la " mahala", in zona Abator ( Targul de vite si cereale ), pe Porumbeilor. Vara jucam fotbal pe strada cu mingi improvizate, iarna patinam pe strada cu patine cu cheie ( cine avea ), eram copii de toate etniile fara a ne diferentia intre noi, DAR .... nu circula aproape nimic pe acolo in afara de niste carutze / "strafuri" care veneau la targ !A fost "raiul" copilariei mele, acolo am invatat ( nevoit )limba maghioiara( ungurii si tziganii si erau mai multi decat noi, romanii, am descoperit pasiunea pescuitului - tot la 10 case era un pescar, (am permis din 1958, cand m-au facut pioner), a sporturilor de echipa, DAR ... ca parinte / bunic actual nu cred ca mi-as indemna copiii sa se joace in conditii similare ( sper ca nu mai exista). Lumea s-a schimbat - firesc, sunt alte modalitati de a te manifesta ca si clujean, de a-ti trai viatza in Cluj.Aseara, pe Skype, un bun prieten al meu din copilarie, stabilit in Ungaria, mi-a spus ca el trebuie sa vina la Cluj cel putin o data/an, avand nostalgia "traiului" sau din Cluj si a mititeilor de inainte de emigrare. Sigur va veni.DECI: Cred ca trebuie sa ne armonizam NOSTALGIILE si sa descoperim frumusetea convietuirii si a " trairii " in acest minunat Cluj al nostru, cu toate " belele " lui ( pe care, in mare parte, noi le-am creat in ultimii 25 ani, din cauza lipsei de educatie privind spiritul civic ).  

Ovi Blag

20.03.2014 21:45

Fost Clujean: acum m-am prins și îți dau și dreptate. 

Ovi Blag

20.03.2014 21:46

Radu Vana, povestea ta, chiar și condensată într-un comentariu, e foarte frumoasă. Inclusiv concluzia. 

rodica

20.03.2014 21:57

bn ca au ramas cativa tembelizatzi din generatia 60...in copilarie fumau pe somes ilegal..stiau sezonu de nuci corcoduse flori...defrisau tot...un pegas si o pereche de blugi...basca ceva din rdg...phonix...metallica...iron...pink la maxim ,scrijelite pe banci in scoli..ca sa nu ne ridicam privirile sa-l vedem pe perete...odihneascal gaura drapelului in pace!punga si scaunelu la coada la albina la ulei,,,invatzat la lumanare,,,sunetul apei pe teava de la vana...vremuri,,domle...mirosul unei banane----banana era banana...cioco pitic...cine mai avea vreme de cluj...supravietuire   ce mai!da si distractie....

rodica

20.03.2014 22:13

educatie?simtz civic?ce-s textele astea?doar sapte ani de acasa....SI SAMTZ...simtire...doar simtzire..:)si OCHI...sa nu te doara privirea si auzulio zic ca totusi nu-i oras..e doar cluj

clujean radu

21.03.2014 07:36

Traiesc de 37 de ani in cartierul "Europa".Desigur acum 25 de ani, nu se numea asa ,ba chiar nici nu exista deloc,deoarece in locul puzderiei de case actuale nu era nimic,decat terenul colectivului (CAP Infratirea ). Stateam acolo 4 case insiruite pe o strada lunga,de pamant,si strajuita de salcami pe margini !Copilaria mea a fost exact ca la tara,insa in vecinatatea foarte apropiata a orasului si,mai ales,a cartierului de blocuri Zorilor ! Cartier pe care l-am vazut nascandu-se in ritm comunist,din cenusa fumeganda a fostului Sinuta ,ce a fost daramat cu buldozerele !Si pentru ca era cam ultimul cartier-dormitor edificat in culjul anilor '80,nu stiu cum in multe zone ale sale au fost distribuiti de administratia comunista un fel de "ultimii oameni",adica un fel de sarantoci ce ramsesera ultimii fara acsa !Privind astazi starea social-edilitara a cartierului, nu pot sa nu sesizez o discrepanta uriasa de civilizatie, in sens pozitiv ,fata de acum 25 de ani !Dincolo de abundenta mijloacelor motorizate si a altor accesorii ale vietii moderne ce denota o relativa bunastare,transpare ,privit cu atentie,si un om mai civilizat si mai clujean,daca pot spune asa !!!Singurul lucru ce imi lipseste este faptul ca aleile cartierului par acum pustii si nelocuite, de multe ori,fata de avalansa sonora si numerica a puradeilor epocii de aur ce roiau la fiecare bloc cu sutele,ca intr-o uriasa gradinitia de cartier !!! Acuma, parca su secat copiii cartierului !!!

Adauga comentariu