In vizor

Limba elfilor, Star Trek si filosofia familiei Simpson – optiuni de studiu pentru tinerii clujeni

Universitati din Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Elvetia, Germania, Franta, Italia, Norvegia, Elvetia si chiar Arabia Saudita vin in Romania in mai putin de doua saptamani pentru a recruta studenti, iar unele dintre ele ofera burse cu valori considerabile. Institutiile de invatamant din cele peste 16 tari participante la RIUF pun la dispozitia studentilor internationali un fond de burse care depaseste 500.000 EUR. 

RIUF, Romanian International University Fair, este locul in care se intalnesc, pentru al zecelea an consecutiv, elevii si studentii romani si reprezentantii universitatilor internationale. Peste 100 de universitati din strainatate vor fi prezente la RIUF in 18 martie in Cluj-Napoca pentru a-si prezenta ofertele academice, conditiile de admitere, facilitatile oferite studentilor internationali, posibilitatile de angajare dupa absolvire si alte aspecte ce tin de viata de student.

Aici, elevii si studentii vor avea ocazia sa identifice cursurile care le raspund cel mai bine pasiunilor si intereselor pe termen lung de la reprezentantii universitatilor invitate sau de la studentii ambasadori, romani care studiazain strainatate. De asemenea, vizitatorii vor avea acces la consiliere gratuita din partea consilierilor educationali, atat pentru a descoperi care este domeniul de studiu care li se potriveste, cat si pentru a realiza dosarul de admitere la o universitate internationala.

De la Cluj in Germania

Timea Somlea este o tanara din Cluj Napoca care a decis sa-si urmareasca pasiunea pentru marketing si dorinta de a avea o cariera in acest domeniu asa ca in timpul licentei a luat in calcul si subiectul studiilor universitare in strainatate.

Timea a urmat studiile de licenta in Economia Firmei – linia germana (business management) in cadrul Facultatii de Studii Economice si Gestiunea Afacerilor, in Cluj Napoca, iar apoi a urmat masterul in Business Administration Marketing Management, la University of Applied Science Hof, in Germania.

“M-am gandit apoi ca este o ocazie pe care nu o pot rata, mai ales ca am cautat un master pe acest domeniu in Romania si nu am gasit nimic. M-am numarat printre norocosii care au gasit de lucru pe domeniul lor inca din timpul studiilor, la o firma germana, unde am ocupat mai intai un post pe achizitii si apoi unul pe marketing.  La inceput am lucrat o zi – doua pe saptamana, in functie de cum am avut timp. Atunci cand proiectele s-au aglomerat si a trebuit sa renunt la job, am primit o bursa de studii care m-a ajutat sa-mi acopar cheltuielile. Ideea este ca exista posibilitati de a reusi sa amortizezi din cheltuieli si sa cresti venitul. Trebuie numai sa vrei”, povesteste Timea.

Distanta si dorul de casa au fost unele dintre motivele care au facut-o sa se gandeasca de doua ori inainte de a pleca la studii in strainatate. Acum spune insa ca a fost cea mai buna decizie pe care o putea lua la momentul respectiv.

“Intr-adevar este mai greu, mai anevoios, iesi din zona de confort si nu ii mai ai pe cei dragi atat de aproape, dar sunt constienta ca o decizie de genul luata la o varsta relativ firava te formeza ca om. Este o experienta care conteaza enorm pentru dezvoltarea ta ca individ si ca profesionist. Studiile in strainatate nu te ajuta doar sa obtii bagajul informational (care nu este superior celui pe care-l poti obtine in tara), ci poti invata sa comunici intr-o limba straina, iti dezvolti mult mai bine competentele de relationare, cele sociale si nu in ultimul rand te ajuta sa te descoperi pe tine”, sustine Timea.

Programe de studiu iesite din comun

Arta culinara, Star Trek si religia, filosofia Familiei Simpson sau cum sa faci hacking intr-o maniera etica – si acestea sunt optiuni de studiu pentru care tinerii romani pot opta la RIUF.

Cinefilii sau iubitorii de stiinte exacte ar putea studia stiinta supereroilor la University of Texas. Nu vor obtine diploma de Superman la finalul cursurilor insa vor intelege care sunt elementele stiintifice existente care stau in spatele actiunilor supereroilor. Mai interesant de atat, tinerii studiaza si cum ar putea crea un supererou cu ajutorul dezvoltarii noastre stiintifice actuale.

Iar daca limbile straine au fost mereu o preocupare a tinerilor, atunci ar putea lua in calcul o noua optiune de studiu: limba elfilor poate fi invatata la University of Wisconsin.

Cine poate sa obtina o bursa?

Exista doua tipuri principale de burse pe care universitatile din strainatate le ofera: sociale si  de merit. Modalitatea de acordare a acestora difera de la o universitate la alta. In Marea Britanie exista universitati care acorda burse pe criteriul nationalitatii si in functie de rezultatele academice, pe cand in Olanda si Danemarca bursa pot primi studentii care lucreaza part-time. Elvetia, Franta, SUA, Germania sau Arabia Saudita sunt destinatii in care tinerii pot beneficia de burse pe baza performantelor academice sau de stagii de practica platita.

Spre exemplu, The University of Manchester si University of Portsmouth –ambele prezente la RIUF – acorda burse romanilor care provin din familii cu venituri mai mici de 25.000 EUR pe an. Acestea valoreaza intre 2.000 si 3.000 £ si reprezinta un discount semnificativ din taxa de scolarizare. Un alt criteriu pentru acordarea burselor este si cetatenia. Astfel, romanii care aleg sa studieze la University of Essex primesc 1.000 £. Si o medie foarte buna la bacaulareat poate sa le aduca tinerilor romani o bursa  la University of Salford din Marea Britanie: elevii care obtin peste 9,50 primesc automat 2.000  £.

Evenimentul va avea loc pe 18 martie la Cluj-Napoca la Casa de Cultura a Studentilor, iar participarea se face pe baza inscrierii pe www.riuf.ro.

sursa foto: adevarul.ro, evz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *