Din oras

Liceenii clujeni se pregatesc de Capitala Tineretului tiparind o revista

O mana de elevi de la diverse licee ale Clujului s-au mobilizat si fac ucenicie intr-ale jurnalismului si scot de cateva luni o revista. Pragmatici, initiatorii proiectului au depus un proiect pentru finantare si au facut “casting” pentru alegerea redactorilor. Pana acum au aparut doar doua numere, fara prea multe subiecte “fierbinti”, insa pustanii au ambitii mari si vor ca revista lor sa aiba un cuvant de zis in 2015, anul in care Clujul va fi Capitala Europeana a Tineretului.

Revista poate fi consultata online, pe viatadeliceu.com si a aparut si pe print, fiind distribuita gratuit in 35 de scoli clujene. La rubrica Educational au fost publicate articole ca “Skills for Jobs”, avand ca tema un proiect al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj pentru consiliere vocational “Clap along with as”, in care cititorii sunt indemnati sa lase putin la o parte caietul de mate si sa puna jos “fituicile la romana”  ca sa frunzareasca putin revista “Viata de liceu” sau “Cum suna inteligenta”, un material despre crearea WikiScannerului de care informaticianul Virgil Griffith. la aceeasi sectiune proiectul sangelui artificial de al Facultatea de Chimie este tratat cu titlul „In laboratorul profesorului Dracula”.

Sectiunea de cultura este reprezentata de cronici ale unor specatcole si “Intre ciocan si nicovala”, un editorial scris de o liceeanca despre conflictul din Ucraina. La Divertisment a fost publicat un articol despre trupa clujeana Breakout, in timp ce sectiunea de Voluntariat are doua articole, unul despre cercetasi si celalalt pe tema “Voluntariatul o sursa de bine”. Un elev de la Liceul Teoretic “Gheorghe Sincai” semneaza articolele despre jocuri pe Android sau iOS. Nu lipseste rubrica de Sport, unde in numarul actual, figureaza un interviu cu Cristian Rotar, capitanul echipei de rugby C. S. Gens Cluj-Napoca.

Ideea de a edita o revista s-a nascut la o sedinta a Consiliului Judetean al Elevilor (CJE) Cluj, in cafeneaua Enigma.

“Impreuna cu colegii mei din biroul executiv ne-am intalnit in decembrie pentru a stabili calendarul de activitati al consiliului si atunci am spus ca trebuie sa facem ceva sa ajungem in mainile fiecarui elev din Cluj, cu ceva sa il intereseze. Am stabilit sa facem o revista distribuita gratuit in licee, care sa aiba toate subiectele care noi credem ca ar putea fi interesante”, a precizat Alex Pop, redactorul sef al publicatiei.

Alex studiaza la Liceul Teoretic “Avram Iancu” din Cluj-Napoca si este directorul departamentului sportive al CJE.

“In prima faza eu nu am prea fost de acord, spre deosebire de colegii mei, cu acest proiect deoarece mi-am dat seama ca avem nevoie de resurse financiare, de oameni capabili sa scrie si de timp care nu era tot timpul de partea noastra, dar pana la urma am ajuns coordonatorul proiectului. Este genul de revista pe care o iei intr-o ora daca esti plictisit sau neinteresat si gasesti ceva ce te poate interesa”, a marturisit el.

Zis si facut. Tinerii au depus un proiect la primarie pentru finantare pe care l-au castigat, la fel si celalat proiect, la YouthBank Cluj . Au lansat apoi un concurs in licee pentru alegerea de redactori care sa scrie in revista.

“Am primit in jur de 45 de articole de la liceeni din 15 licee clujene, am selectat impreuna cu prietenii nostri de la Ziarul Studentesc 15 articole si i-am chemat la interviuri. Au ramas 12 redactori si un om care se ocupa cu partea de design. Au urmat apoi doua traininguri pentru ei, pentru a mai invata unele lucruri despre jurnalism, unul sustinut de o ziarista de la Adevarul, celalalalt de catre coordonatorii Ziarului Studentesc”, a precizat Pop.

Rubricile au fost gandite sa fie pe teme de interes pentru liceeni si variaza de la o luna la alta.

Despre abordarea unor subiecte mai controversate, cum ar fi sexul, problemele la scoala, depresii sau droguri, redactorul-sef a declarat ca “pana acum nu am prea abordat aceste teme”.

“Pana acum nu, nu ne-am gandit/considerat ca ar putea fi de interes dar am putea reevalua si sa ne gandim si la aspectele astea. Am avut un articol despre parerea elevilor despre simularile in clasa a 11-a si despre relatiile in liceu”, a explicat acesta.

„De asemenea, nu prea se regasesc aici articole despre probleme din scoli, deoarece in majoritatea scolilor nu prea sunt probleme, iar cele despre care aflam sau ne sunt sesizate le rezolvam prin intermediul consiliului”.

In numarul anterior au fost publicate si cateva interviuri cu artistul hip-hop Vescan, cu cei de la Suie Paparude sau cu organizatorii festivalului Ghibstock , precum si cu bloggerul care face inconjurul lumii cu autostopul.

Avand fonduri pentru tipar asigurate din proiectul de finantare de la municipalitate, revista “Viata de liceu” a aparut pana acum doar in doua numere, “deoarece a venit vacanta de vara si nu avea sens sa cream continut deoarece nu aveam unde il disemina”.

Publicatia a avut un tiraj de cate 1.000 de exemplare , distribuite in mod gratuit elevilor, in aproximativ in 35 de licee din oras.

“Am gandit un „sistem” sa ajunga cam trei reviste in fiecare clasa de liceu, sa fie o revista care o rasfoiesti si te uiti la lucrurile care te intereseaza, iar apoi o dai mai departe. Urmeaza inca 2-3 anul acesta, iar colegii care vor ramane in locul meu vor hotari cum vor actiona la anul, avand in vedere ca am pornit proiectul anul acesta pentru a putea fi dezvoltat in 2015, an in care Clujul este Capitala Europeana a Tineretului”, a punctat Alex.

Urmasii actualilor redactori vor decide astfel, daca revista va ramane lunara, bi-lunara, in format fizic sau va ramane doar o platforma online.

“Am primit mult feedback pozitiv, prin mesaje si prin mesaje pe Facebook. Lumea a fost incantata deoarece consideram ca este un lucru nou pentru liceeni clujeni. Majoritatea mesajelor au fost private, catre mine sau colegii din redactie sau consiliu. Mi-a ramas in minte un mesaj, cum ca revista este revolutionara si ca starneste multa forfota si este foarte interesanta, de la cineva din Sincai”, a dezvaluit tanarul.

Urmatorul numar din “Viata de liceu” este preconizat sa apara in in jurul datei de 20 octombrie.

Ce se pregateste pentru urmatoarea aparitie?

“Nimic special , un numar legat de marile evenimente ce au avut loc vara asta in Cluj si despre ce va urma, plus cateva posibile surprize de la redactori”, a destainuit redactorul sef. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *