Din oras

Liber la constructia hotelului lui Dumitru Ghise pe strada Avram Iancu

Comisia Nationala a Monumentelor Istorice au respins solicitarea Directiei Judetene pentru Cultura de clasare ca monument istoric a imobilului de pe strada Avram Iancu 25, a carei demolare partiala a starnit un adevarat scandal in oras in vara anului trecut. Surse neoficiale au precizat pentru Ziar de Cluj ca in ultima sedinta a Comisiei, dupa o taraganare de aproape un an, s-a decis respingerea clasarii, prin urmare nu mai exista niciun immpediment pentru materializarea proiectului omului de afaceri Dumitru Ghise.

In iunie 2014 un adevarat scandal izbucnea in spatiul public clujean, dupa ce cladirea de pe strada Avram Iancu 25, care a fost propusa spre clasificare ca monument istoric cu trei zile inainte, a fost demolata partial.

Autorizatia de desfiintare a casei s-a eliberat de catre Primarie in 4 iunie 2014, dupa ce Dumitru Rodean, beneficiarul proiectului, a obtinut si avizul Comisiei de Monumente in toamna anului trecut. Sursele Ziar de Cluj arata ca dupa ce Comisia Zonala a Monumentelor le-a dat aviz negativ pentru demolare, Rodean a contestat decizia la Ministerul Culturii, de unde mai apoi cei de la Cluj au primit instructiuni procedurale, dandu-le in final avizul pozitiv.

Demolarea cladirii a inceput mai devreme decat era prevazut in autorizatia de desfiintare. Inspectorii Politiei Locale de la Serviciul Control Urbanism si Disciplina in Constructii au dispus “oprirea imediata a lucrarilor pana la clarificarea situatiei imobilului, avand in vedere ca statutul a fost schimbat”, adica s-a inceput procedura de clasare ca monument istoric.

Administratorul societatii Szabi & Bogi Construct din Sic, Ioan Biro, a semnat procesul verbal de constatare, iar o zi mai tarziu jumatate de cladire a fost daramata. Sursele Ziar de Cluj spun ca proprietarii s-ar fi grabit sa demoleze casa pentru ca au aflat de procedura de clasarea imobilului ca monument istoric. O adresa in acest sens a fost trimisa catre Dumitru Rodean din partea Directiei Judetene de Cultura joi, cu o zi inainte de inceperea demolarii. Cel mai probabil, arata sursele, s-a dorit demolarea cladirii inaintea primirii adresei, pentru ca potrivit legii “de la data comunicarii si pana la publicarea ordinului de clasare sau pana la comunicarea neclasarii, dupa caz, dar nu mai mult de 12 luni, bunului imobil in cauza i se aplica regimul juridic al monumentelor istorice”, prin urmare nu se mai putea demola.

La scurt timp, insa, autoritatile “s-au inmuiat” si plangerea penala anuntata cu surle si trambite nu s-a mai facut niciodata.  In timpul taraganarii unui raspuns privind clasarea, incet-incet toata cladirea a fost demolata, acum fiind doar un teren gol acolo.


Proiectul, initial respins, prevede un hotel de patru etaje pe o suprafata de 2.658 de metri patrati si a fost aprobat de consilierii locali in luna mai 2010. In 23 septembrie 2013 hotelul a obtinut certificatul de urbanism.

Beneficiarul proiectului hotelului este Dumitru Rodean, socrul omului de afaceri sibian Dumitru Ghise, cel care este patronul hotelului Golden Tulip Ana Dome din Cluj. In realitate proiectul este controlat de Ghise, dupa cum remarca si presa in 2010.  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *