PORTRET

Liana Bărăian – îngerul păzitor al copiilor sărmani din județul Cluj

Liana Bărăian e o femeie simplă și plăcută. E un om dintre oameni, e vecina ta de la etajul doi sau colega de serviciu, e amica alături de care îți bei cafeaua, povestindu-i ce nesimțit e Georgel, iubitul tău, sau e poate mama, fiica, mâna care îți oferă un sprijin.

Nu are un CV impresionant, ci un traiect de viață de om normal și decent: s-a născut în Cluj, a locuit la țară cu părinții ei câțiva ani, apoi a revenit în oraș la școală, a absolvit studii economice la FSEGA și, de atunci, a lucrat ca și contabilă, ceea ce face și în prezent.

 

Un suflet mare și cald, implicat în ajutorarea copiilor suferinzi

 

Și fiindcă sufletul ei mare și cald nu o lăsa să stea insensibilă și indiferentă, s-a decis să se implice în ajutorarea semenilor săi mai mici și mai neajutorați: copiii bolnavi:

,,Am ceva prieteni în Oradea care mi-au zis de mulți ani să înființăm și în Cluj un club Kiwanis. Sunt mai multe astfel de asociații în România, ei tot mi-au zis să facem și în Cluj fiindcă nu sunt – în Oradea sunt 3 – și știau că eu îmi doresc să ajut, ajutam și înainte copiii săraci și amărâți. Ne-am adunat câțiva oameni, câțiva prieteni, și am înființat asociația asta în 2012.”

 

Clubul Kiwanis sau ,,Să servim copiii lumii”

 

Clubul Kiwanis s-a născut acum o sută de ani, iar de la înființare a avut ca unic obiectiv ajutorarea copiilor. Deviza sub care acționează membrii clubului e: ,,Să servim copiii lumii”, iar ,,regula de aur”: „Poartă-te cu alții așa cum ai vrea să se poarte alții cu tine.” Activitatea se desfășoară pe bază de voluntariat, iar Liana e unul dintre cei 4 membri fondatori.

Conform regulilor clubului, voluntarii ar trebui să se întâlnească de două ori pe luna, dar cu toții fiind foarte ocupați, lucrând de dimineața până seara și având și propriile familii și copii, kiwaniștii clujeni nu se întâlnesc ,,chiar de două ori, numai câte o dată” și acțiunile le fac, cum le permite timpul, după-masa și în principal de sărbători.

 

Membri sunt destui, dar fondurile sunt insuficiente

 

,,Membri sunt destui”, povestește Liana, ,,dar lipsesc din păcate fondurile, care sunt insuficiente. Suntem 15, dar activi suntem vreo 8, ceilalți fiind pasivi, nu se implică, numai cu numele sunt înscriși, deși la început au fost activi.”

Fondurile sunt strânse prin baluri caritabile. Din toamna lui 2012 și până acum Liana a participat la organizarea a 5 astfel de baluri. Anul trecut în decembrie, împreună cu cei de la Kiwanis, a mai organizat și un concert caritabil de colinde, care va recidiva și anul acesta, în 14 decembrie. De banii strânși anul trecut s-a folosit Moșul Crăciun Kiwanis, pentru a le cumpăra cadouri copiilor săraci, haine, încălțăminte și alte lucruri necesare pentru bucuria trupului și sufletului lor de copii.

 

Acțiuni caritabile diversificate, în ciuda precarității fondurilor

 

În ultimii doi ani asociația Lianei a dus 6 copii bolnavi de cancer și doi cu hemofilie în tabăra de la Sâmbăta de Sus, o tabără organizată de o doamnă din America, Adriana Henderson, ce vine în fiecare an în țară și organizează astfel de tabere pentru copiii bolnavi. Adriana e plecată din țară de 40 de ani, iar de 10 revine periodic împreună cu voluntari și cu soțul ei din Statele Unite, pentru a organiza astfel de tabere caritabile.

Eforturile altruiste ale Lianei și ale colegilor săi s-au concretizat și prin ajutorarea a doi copii romi din Cornești, județul Cluj: ,,Tatăl lor a murit, mama i-a părăsit și sunt în grija bunicilor, amărâți și necăjiți și ei. Sunt niște copii extraordinar de cuminți și de ascultători, când i-am văzut prima dată am rămas uimită, nici copiii mei nu sunt așa cuminți, nu sunt răi nici ei, dar nici chiar așa cuminți ca și ei. Adriana Henderson le-a făcut rost de o indemnizație anuală de la o asociație de hemofilie din America, și vor primi 2000 de lei pe an, până la 18 ani.”

Asociația Kiwanis face și donații financiare copiilor aflați în situații medicale de forță majoră: după primul bal a donat bani unui copil care a fost operat de o tumoare la cap în Germania, apoi copiilor sărmani din Apahida, dar și tinerilor de la Asociația ,,Claudiu Safta”, ,,vreo 9-10, la care le-am făcut cumpărături de Crăciun anul trecut și le-am împodobit un brad la Univers T, unde li l-am dus pe Bogdan Curta, ce le-a cântat muzică folk.”

Acțiunile caritabile pe care sufletul cald al Lianei le face sunt diverse și diversificate: ajută și o familie, o mamă singură cu doi copii, căreia lunar membrii clubului îi fac cumpărăturile alimentare. Femeia e divorțată de soțul ei, care acuma nu o mai ajută, ajutorul venind din partea noului ei membru de familie, Kiwanis, ce, la începutul anului școlar, le-au luat copiilor rechizite, haine, și toate cele necesare pentru a putea învăța în condiții decente.

 

Ștefan Popa Popa’s i-a ajutat încă de la primul bal caritabil

 

Balurile asociației sunt sprijinite și de personalități, precum Ștefan Popa Popa’s, ce a venit pro bono chiar la primul lor bal și le-a făcut portrete invitaților, donându-le și 4 opere de artă de-ale sale, ce-au fost vândute la o licitație caritabilă:

,,A venit din Timișoara și a fost așa de încântat că l-am invitat…! Noi fiind la început aveam așa niște emoții, când am vorbit cu el… bine că am stat pe scaun, nu știam ce să-i spun… el a zis că pentru așa ceva merge oricând, și că sunt puțini oameni care se gândesc la aproapele lor, toată lumea se gândește numai la ei și la ceilalți nu…”

 

,,Atâția copii avem că nu știm cum să împărțim banii”

 

La balurile Lianei participă invitați atât din Cluj, cât și din Oradea, Bistrița sau Alba Iulia, iar cu banii pe care i-a adunat la ultimul bal vrea să le cumpere de Crăciun, din nou, cadouri, copiilor săraci:

,,Atâția copii avem că nu știm cum să împărțim banii. Nu avem bani mulți fiindcă nu umblăm din poartă în poartă să adunăm; noi avem alte reguli, noi organizăm baluri, evenimente filantropice, și mai obținem și ceva sponsorizări, dar nu prea se înghesuie oamenii să sponsorizeze.”

Cea mai arzătoare dorință a Lianei e ca, ,,dacă obținem și adunăm bani mulți, să ajutăm Secția de Oncologie Pediatrică de la Pediatrie 2, unde este un doctor tare sufletist, care ajută copiii bolnavi de cancer.”

Când l-a cunoscut prima dată pe acest doctor miraculos, Liana a rămas uimită de minunile pe care medicul le face pentru copii. A realizat că ,,are nevoie de multe”, dar încă nu a stat de vorbă cu el să îl întrebe ce îi lipsește, din lipsa banilor, ,,și până nu am așa mulți bani nu îl întreb – dar asta îmi doresc cel mai mult, să ajutăm Secția de Oncologie Pediatrică de la Pediatrie 2.

 

,,Medicul Popa merită portretizat, nu eu!”

 

Mi-l recomandă cu căldură pe medicul Popa, pentru că despre el este vorba, pentru un portret, considerând cu modestie, că ,,el merită portretizat, nu eu!”:

,,Când am văzut ce a făcut el acolo la spital am rămas uimită, e un medic foarte dedicat care își petrece foarte mult timp alături de micii săi pacienți, de sărbători le duce cadouri, le-a făcut sus pe terasă, pe clădire, un loc de joacă din banii lui, tobogane, fântână arteziană… s-a gândit să le amenajeze un loc unde să iasă copiii afară, ei stând luni de zile în spital. Prima dată când m-am dus acolo la Oncologie, am ieșit plângând, nu m-am mai putut opri din plâns, eram cu un coleg, care s-a și dus la farmacie și mi-a luat un Distonocalm, mie, care nu am luat calmante niciodată.”

 

O familie caritabilă pentru copiii Clujului

 

Liana Bărăian e căsătorită de 23 de ani, și are doi copii, unul de 22, student la Medicină, iar celălalt de 11. A hotărât să nu își implice și familia în clubul Kiwanis, dar, cu toate acestea, e ajutată în acțiunile sale caritabile și de soțul ei, ce e o persoană miloasă, ,,și când vede un copil bolnav vrea să ajute”.

O familie, așadar, obișnuită, ce obișnuiește să-i ajute pe cei aflați în suferință, cu simplitate și ca pe un dat firesc. O familie de clujeni, ce-și întinde brațele ocrotitoare, prin clubul Kiwanis, asupra copiilor sărmani ai Clujului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *