Din oras

Levi, IT-istul clujean pasionat de numismatica

In viata de toate zilele, Szilagyi Levente, zis Levi, este .NET Developer la Arobs Romania. O meserie cat se poate de avangardista. In timpul liber insa, tanarul strange monede si bancnote vechi. Un hobby de moda veche, la prima vedere. Numismatica ii aduce insa multe bucurii. O lume fabuloasa i se dezvaluie o data cu fiecare ban achizitionat cu truda: afla detalii istorie nebanuite, incearca senzatii incredibile si are multumirea lucrului implinit cu fiecare exemplar pe care il obtine. O parte din colectia sa uriasa i-a uimit vineri seara pe colegii sai in cadrul unui eveniment de traditie al companiei. 

Mii de monede si mii de bancnote compun colectia tanarului de 31 de ani care a fost vineri „eroul” celor de la Arobs Romania. Putini ar fi banuit ca intre colegii de la serviciu se afla un asemenea colectionar de cursa lunga, iar cercetarea exponatelor a starnit multe exclamatii. 

IT-istul colectionar e din Miercurea Ciuc. Pasiunea sa s-a nascut din frageda pruncie. 

„Eram parca a treia, intr-a patra aveam deja o colectie. Intre primele monede interesante pe care le-am obtinut, era, imi amintesc, un kreuzer din 1763, emis de imparateasa Maria Tereza. L-am gasit cand am sapat cartofi, in gradina. Mai era unul din 1800. Cand am strans primele monede de argint m-am simiti super bogat, credeam ca sunt foarte valoroase. Era doua coroane din anii 1912, plus inca una asemanatoare. Le-am primit la bunica, de la un vecin. Deja imi intrebam rudele daca au asa ceva. Apoi, cand am devenit mai curajos, i-am intrebat si pe vecini. Cand nu mai aveam vecini pe care sa ii intreb, am trecut la alta strada. Am mers din poarta-n poarta, le-am povestit ca eu colectionez asa ceva si i-am intrebat daca au”, si-a inceput el povestea.

Nu i-au lipsit din cale nici speculantii.

„Multi nu mai aveau nevoie de banii astia, dar, cand au auzit ca ei ii strang, imediat s-au gandit ca au o valoare si nu mi-au mai dat. Eu le ziceam cat de mult imi plac, ei se inversunau sa nu le mai dea. Totusi, in principiu, oamenii erau destul de deschisi si imi dadeau ce aveau. Am strans multe monede asa”, isi aminteste Levi. 

La scoala erau la acea vreme doua tipuri de colegi: cei care si-au donat neconditionat putinele monede vechi care zaceau prin podurile caselor, altii, cei care aveau mai multe, si-au chestionat parintii si bunicii asupra avutului in bani vechi si au initiat primele schimburi. 

„Mai tarziu, ei mi-au donat toate colectiile lor.Monedele le tineam in leucoplast si am improvizat un album care putea fi rasfoit. Bancnotele erau presate intr-o carte mare si veche”, rememoreaza tanarul. 

Tot la Miercurea Ciuc a urmat si anii de liceu, perioada in care colectia sa avea deva sute de exemplare. Pentru studiile superioare, Levi a ales Clujul. 

„Am venit aici la facultate, am urmat Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN), la Automatica. Mi-a placut Clujul grozav. Am si ramas aici, sunt 12 ani de cand m-am mutat aici. cand am vazut ca pe Oser se vannd bani vechi, am vrut sa ii iau pe toti, dar, desigur, nu aveam bani. Mai umplu prin anticariate, imi placea mult si un magazin care nu mai este, in Piata Unirii, numai de numismatica”, spune el. 

Cu toate acestea, Levi considera ca s-a apucat serios de acest hobby abia in urma cu trei ani. 

„I-am aratat colectia unui prieten, i-a placut mult si si-a amintit ca avea si el in copilarie si a vrut si el. I-am dat toate dublurile mele din Romania, le-a adaugat colectie sale din copilarie si apoi am inceput impreuna sa mergem la Oser, la Negreni, sa participam la licitatii pe e-bay, okazii.ro, pe site-uri din Ungaria si altele”, isi aminteste tanarul. 

Pas cu pas, colectia lui a ajuns sa numere mii de monede si mii de bancnote. Are si bucuria de a avea sprijinul familiei. Tatal sau a fost si el colectionar candva, iar prietena lui se entuziasmeaza cot la cot cu el la primirea fiecarui exponat. 

Colectionarul de la Arobs mai are o calitate: modestia. 

„Orice specialist care se uita la colectia mea isi poate da seama din prima ca nu am exponate valoroase, care sa coste mii de euro. Am cateva care valoreaza sute de euro, dar putine si majoritatea luate ieftin cu putin noroc de la licitatii. Sincer, nu am vrut sa dau multi bani pe ele. De exemplu, bancnotele frumoase si colorate costa maxim 10-15 lei. Daca gasesc un om la Negreni de la care cumpar 20 de bucati altfel e pretul”, dezvaluie acesta. 

In general, vanzatorii din targuri stiu ce valoare are marfa lor, mai ales ca se gasesc online cataloage cu preturi. 

„Din pacate, din cauza Internetului au aparut si multi bisnitari care cumpara la gramada si vand mai scump. In ultimii trei ani s-au cam dublat pretul din aceasta cauza. De exemplu, nu am vrut sa iau moneda de 5 lei din anii 1800, mi s-a parut scumpa, costa 70 de lei. E o moneda de argint destul de mare, nu prea rara. Acum costa 130 de lei. Am patit insa si invers. Am cumparat din Oser o moneda din 1332, fara sa stiu ce iau. Mi s-a parut scumpa la 10 lei, era si murdara, asa ca am negociat la 7 lei. Acasa am curatat-o, am vazut ca era de argint, apoi i-am gasit stema si am identificat-o. Valoreaza cam 200-250 de dolari, poate mai scump”, relateaza Levi. 

De ce e merita sa fii colectionar?

„Sunt multe senzatii frumoase. E grozav atunci cand iti lipseste un exemplar dintr-o serie si o cauti. O gasesti, participi la licitatii, unde pretul ii creste brusc in ultima zi. Reusesti sa o cumperi, apoi o pui acasa. Asta poate fi un eveniment: iesim intr-o seara cu prietenii in bucatarie, ne uitam cu totii la noul exemplar, ii discutam istoria, povestim despre toate exemplarele de acolo si am petrecut o seara faina!”, se entuziasmeaza tanarul. 

La fel de palpitant este sa observi detalii comune mai multor serii. 

„Am o colectie din Romania si una din Franta cu mai multe similitudini. Am tot cautat, am tot studiat si am dezlegat misterul: aveau aceeasi designeri!Alta data, am gasit o svastica pe niste bancnote rusesti emise de Lenin in 1917. Ce putea sa caute asa ceva acolo? Am cercetat si am aflat ca Lenin si Hitler se imprietenisera, dar semnul insemna la inceput socialism, abia mai tarziu indica apartenenta la popoarele ariene. Te intrebi apoi de ce sunt asa de rare anumite bancnote si afli ca erau prea usor de falsificat. Sunt multe asemenea story-uri pe care le inveti pe pacurs!”, dezvaluie tanarul. 

Cel mai mare vis al colectionarului Levi este sa ajunga sa aiba in colectie o moneda de 1.000 de pengo din 1927. E o editie super rara. Am vazut-o o singura data scoasa la licitatie, si atunci in stare extrem de proasta. Chiar si asa, s-a vandut cu 6.000 de euro, E atat de rara pentru ca atunci cand a fost emisa valoarea era cat 0,3 kg de aur, asa ca 3.000 de pengo era un kilogram de aur. Pe asta sigur nu o sa o am niciodata”, este el convins. 

S-a intamplat sa aiba nevoie de bani si sa scoata vreo piesa din colectie ca sa rezolve problema?

„S-a intamplat sa am nevoie de bani, dar niciodata nu am dat nimic din colectie din cauza asta!”, puncteaza Levi. 

Mica lui expozitie a fost in centrul unei intalniri de traditie a celor de la Arobs Romania, numita „Beer Night”.

„Cand lucrezi intr-o companie de IT cu 400 de angajati, ajungi sa iti cunosti în cel mai bun caz colegii de echipa. De aceea, in organizarea fiecarei editii de Beer Night, pornim de la pasiunile colegilor nostri, pentru ca e firesc sa stim cine sunt oamenii cu care împartim acelasi birou. De această data, am organizat o seara cu o colectie impresionanta de bancnote si monede din diferite epoci si tari, colectionate de Levi de cand se tine minte. Pana azi, colegii nostri nu au stiut de pasiunea lui pentru numismatica si toti au fost placut surprinsi cand au vazut ce comoara ascund zecile de dosare expuse”, a declarat Patricia Fedorenco, PR Manager în cadrul AROBS Transilvania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *