Din oras

Lectia de implicare. Familii de suflet pentru copiii abandonati sau defavorizati

Copilasii abandonati in centrele de plasament clujene sau micutii din localitatea salajeana Dragu, dintr-o comunitate extrem de saraca, au sansa sa simta caldura unei familii. Nu ii leaga nici legaturi de sange, nici acte stampilate si parafate, ci o legatura mult mai puternica, de suflet. Familii de suflet este un proiect derulat de Asociatia Alfa Grup in parteneriat cu Directia pentru Protectia Copilului si Serviciul de Ajutor Maltez, destinat sa stabileasca aceasta legatura intre copiii abandonati si adultii care vor sa ajute. Astfel, 100 de copii din Cluj si Salaj vor avea familii de suflet si chiar daca proiectul se va incheia, relatiile nu vor inceta sa existe.

“Ideea de “Familie de suflet” am inceput-o de doi ani, pe pielea noastra, cu experienta noastra, prin cunostintele noastre, prietenii nostri, familia noastra, a tuturor celor care suntem in asociatie, practic am testat ideea aceasta noi. Am vazut efectele foarte bune care s-au produs in viata copiilor si ca are rezultate pozitive, intamplarea a facut ca am si castigat proiectul si am putut sa ne extindem la un nivel mai mare. Chiar si dupa incheierea lui noi vom merge mai departe cu inscrierea familiilor. Lucram cu 15 copii care au deja o astfel de familie de suflet de doi ani de zile”, a punctat Alina Goia de la asociatia Alfa Grup.

Cei care vor sa devina familia de suflet a unuia din cei 100 de copii trebuie sa isi ia angajamentul ca sunt dispusi sa aiba o relatie de lunga durata.

“Cel mai important criteriu de selectie este sa isi doreasca sa se implice pe termen lung. Nu merge sa il ia de Craciun sau de 1 iunie sau sa il viziteze o data la jumatate de an. Inainte de a lua primul contact cu copiii ii instruim, avem un manual in care sunt trecute absolut toate informatiile, despre modalitatile de implicare, despre structura emotionala a unui copil institutionalizat si despre consecinte si urmari negative pe care ar putea sa le aiba in viata copiilor daca renunta. Daca e vorba de un adult responsabil incercam sa il facem sa isi asume responsabilitatea: daca intra intr-un astfel de proiect, intr-o relatie cu un copil, nu poate sa renunte asa, pur si simplu. Pentru ca exista riscul ca acel copil sa treaca din nou prin trauma abandonului, desi copiilor li se explica ca nu e vorba despre adoptie, ei stiu ce implica asta”, a mai explicat reprezentanta Alfa Grup.

Copiii se intalnesc la activitatile de grup cu familiile de suflet, iar mai tarziu pot merge si acasa sau in oras.

“O relatie cu un copil se dezvolta in timp. Incurajam familiile sa o ia pas cu pas. Nu incurajam pe nimeni sa ia copilul din prima acasa, ci intr-o prima faza sa vina sa participe la activitatile de grup pe care noi le facem cu copiii. Avem in jur de 7-8 activitati saptamanal, derulate cu toate categoriile de copii. O familie interesata sa cunoasca copiii este incurajata sa vina prima data la activitati, sa-i cunoasca pe toti, sa vada care copil i se  lipeste de suflet”, puncteaza Goia.

Cei care se inscriu in program urmeaza in prima faza un curs de formare, inainte de a lua contact cu copiii. Pana acum au fost multe persoane interesate, dupa cum arata reprezentanta Alfa Grup.

“Trebuie sa fie o persoana responsabila, sa aiba recomandari. Este o serie de acte, precum cazier, adeverinta de la medic. Avem un curs de formare inainte, un curs de parenting. Nu are nimeni contact cu copiii pana nu face cursul respectiv. Practic o familie, un adult participa la un curs care tine 4 ore. Daca familia doreste sa duca acasa copilul se face si o ancheta sociala, nu poti sa iei pur si simplu un copil. Conteaza inclusiv situatia financiara, dar nu sunt limite. Sa vina un copil la tine acasa si sa manance impreuna cu tine la masa, sau cu copiii tai, sau sa il duci la un film nu cred ca e nevoie de o situatie financiara extraordinara”, a subliniat Alina Goia.

Aceasta pune accent pe efectele pozitive pe care o astfel de relatie le are asupra copiilor, asa cum le-a vazut in cei doi ani de experienta de pana acum.

“Practic pentru copil exista o speranta ca nu e singur pe lume si ca acea familie s-ar putea sa fie pe termen lung un ajutor pentru el. Din punct de vedere emotional acest lucru il ajuta foarte mult pe copil. Si-au schimbat comportamentul, si-au dorit sa mearga la scoala, i-a facut sa-si doreasca sa invete. Se leaga de ceva, pentru ei exista o sansa de a nu se mai simti singuri si atunci treptat incep sa isi schimbe comportamentul, sa aiba o stare de spirit mai buna. Din punct de vedere emotional si psihic s-au vazut efecte foarte pozitive in viata copiilor”, a aratat Goia.

Beneficiarii proiectului au intre 6 si 18 ani. Pe langa copiii institutionalizati din Cluj din proiect fac parte si 40 de copii din comunitatea de romi din Dragu, judetul Salaj.

“In Salaj e o alta categorie de copii si modalitatea de implicare este diferita. Acei copii au parinti, dar provin dintr-o comunitate extrem de saraca. Modalitatea prin care un adult se poate implica acolo este din punct de vedere material. Practic au nevoie de haine, incaltaminte, rechizite scolare, alimente. Noi mergem la ei de foarte multi ani, este un grup foarte mare de copii, in jur de 70-80. Mergem la ei saptamanal, i-am adus si in Cluj.  Legatura dintre familia de suflet si copiii de acolo are loc doar prin intermediul nostru, practic nu incurajam sa mearga nimeni acolo, dar se poate sa participe la activitatile noastre daca vor sa ii cunoasca pe copiii pe care ii ajuta”, a aratat aceasta.

Valoarea proiectului este de peste 800.000 de lei si este finantat prin Granturile SEE 2009-2014 si administrat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala.

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *