Din oras

Lacul 3 Gheorgheni, o zonă superbă, ignorată de autorități. Cum ar putea fi amenajat locul într-un parc adevărat

La doi pași de Iulius Mall și 15 minute de centrul orașului, se află o zonă foarte pitorească, dar uitată de autorități – Lacul 3 Gheorgheni. Dacă pe o parte a lacului nu s-ar afla câteva blocuri (unele construite recent, altele mai vechi), nici nu am spune că suntem într-un oraș aglomerat, cu câteva sute de mii de locuitori și că la 2 minute se află forfota și fițele de mall.

 

Deși este o zonă cu un mare potențial de a deveni un parc, de tipul unei păduri urbane, cu amenajări minime, din cauza problemelor juridice legate de terenuri, Primăria Cluj-Napoca nu a făcut nimic. O vreme s-a ocupat de curățenia lacului Asociația Județeneană a Pescarilor Sportivi Cluj, acum sarcina revine Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca.

Lacul 3 Gheorgheni este folosit mai mult de pescari, restul clujenilor nu se aventurează în plimbări în zonă decât eventual, vara, în week-end-uri la câte un grătar în puținele locuri accesibile și neputuroase de la malul apei. De altfel, ideea unei plimbări în jurul lacului este descurajantă din cauza gunoaielor și zonelor mlăștinoase și pline de trestie și trunchiuri de copaci căzuți și putreziți.
La ieșirea din iarnă, pe unele porțiuni, lacul arată trist, ca un loc părăsit: gunoaie de toate felurile (de la PET-uri și haine, până la uși de apartament și canapele), apă murdară și doar doi-trei pescari împătimiți.

Arhitecții consideră că toată zona Lacului 3 are un potențial imens pentru a deveni un parc în adevăratul sens al cuvântului.

“Zona este fermecătoare, are vegetație, este o zonă la care noi visam demult să fie transformată în parc, așa zisul Parc de Est al orașului. Discuțiile au fost mai intense în anii ‘70. Cred că în 1978 a fost un proiect, care cuprindea și dezvoltarea Parcului de Est și mergea până în Băile Someșeni. În ultimul timp, la un moment dat, s-au construit niște case, dar care nu sunt încă date în folosință, dar care au mușcat o parte din potențialul viitorului parc. De acolo mai departe este aceeași veche luptă între domeniul public și valorificarea imobiliară a terenului. Farmecul zonei ne-ar îndemna să recomandăm din nou lupta pentru zona aceea să rămână parc. Există și o mlaștină a unui pârâu, o mlaștină în sensul frumos al cuvântului, cu trestie înaltă de doi metri și ar merita să fie parc.
Este foarte greu să negociezi cu toți proprietarii, să iei înapoi terenurile, dar lupta merită purtată pentru că are potențialul să fie parcul orașului. Parcul Central se numește parc, dar el este de fapt o grădină publică, ca și suprafață. Parcul este considerat un ansamblu mai mare”, este de părere arhitectul Dan Clinci.

Ideal ar fi să nu se intervină foarte mult pentru a nu se strica aspectul natural al locului. Câteva amenajări minime ar fi suficiente pentru un parc de tipul unei păduri urbane.

„Un parc ar permite activități mult mai ample, până la amenajarea unor campinguri, piste pentru bicliclete, cabluri de aventură, este o utilizare aproape de tipul unei păduri urbane. Acesta ar putea fi loc de întâlnire, de ieșit în familie, de făcut workshop-uri cu copiii. Ar fi cu atât mai util cu cât se învecinează cu Mărăștiul și cu Gheorgheniul, deci ar deservi două cartiere.
Lacurile ar trebui amenajate minimal, cu câte un mic debarcader sau niște platforme de contemplare. Nu le-aș modifica cu marmură, de exemplu, dintr-o parte în alta pentru că nu acesta este farmecul. Mlaștina cu trestie și flori este o minune în mijlocul orașului”, afirmă Dan Clinci.

Până când va fi amenajată zona Lacului 3 Gheorgheni, clujenii fie aleg să se plimbe în zona Lacului 1, de lângă Iulius Mall, amenajat frumos, fie merg câțiva pași mai încolo, prin trestia și gunoiul de lângă Lacul 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *