Din oras

La Terenuri, La MIZERIE: Primăria pasează gunoiul la Ocolul Silvic

Recent, viceprimarul Dan Tarcea, împreună cu siti menejerul orașului Cluj-Napoca, Gheorghe Șurubaru, se lansau în afirmații bombastice privind îngroparea deșeurilor din municipiu, acele puncte gospodărești de cartier, de unde gunoiul adunat grămadă ia drumul spre Pata Rât.

CITEȘTE ȘIDin iulie, clujenii trebuie să sorteze gunoiul pe patru fracții. Primăria va trimite Poliția Locală în control. Tarifele pentru salubritate ar putea fi majorate

CITEȘTE ȘIRampa ecologică de gunoi lipsește. Primăria continuă să „îngroape” gunoiul și cumpără 200 de platforme subterane cu peste 10 mil. de lei

Mănăștureanul Dan Tarcea nu pare să aibă știință de mizeria ce a devenit parte integrantă a zonei La Terenuri. Da, da, acel spațiu pe care Primăria a tot promis că îl va reamenaja, urmând să ridice o bază sportivă în zonă. 

Proiectele mărețe țin de viitor.

Realitatea prezentă ne livrează o cu totul altă imagine a locului.

Ziar de Cluj semnala dezastrul ecologic din zona La Terenuri în urmă cu mai puțin de un an.

CITEȘTE ȘI: “La Terenuri“ – noul LEVIGAT de lângă Pădurea Făget

Ei bine, situația de aici este similară celei din Pădurea Hoia, iar Primăria reacționează identic: aruncă pisica moartă în curtea vecinului.

CITEȘTE ȘIPădurea Hoia dispare încet dar sigur. Boc și Tișe se prefac că nu văd nimic

Cu alte cuvinte, deși cetățenii care locuiesc în zona La Terenuri au făcut sesizări multiple în privința mizeriei din zonă, devenită parte integrantă a peisajului, Primăria le-a răspuns scurt: ceva despre Ocolul Silvic.

Adicătelea, responsabili pentru ridicarea deșeurilor și curățarea zonei sunt reprezentenții Ocolului Silvic. 

Primăria municipiului Cluj-Napoca nu are atribuții în acel perimetru, cum ar veni. 

Cu prilejul diverselor festivaluri care au loc în Cluj-Napoca, orașul fanfaronadei, zona La Terenuri a intrat în aceste ”proiecte”, tocmai pentru a atrage atenția asupra însemnătății pe care trebuie să o aibă spațiul verde. 

Doar vorbe.

De mai bine de un an, de la încheierea ultimului festival, care a cuprins și zona La Terenuri, scena improvizată a fost demontată, iar scândurile și alte mizerii au fost aruncate sub pădure. Despre pârâul Calvaria nu vă mai spunem, întrucât realmente, e un calvar în stare de abandon. 

Cetățenii primesc periodic câte o doză zdravănă de praf în ochi: La Terenuri a încăput pe mâna Primăriei, în atenția lui Emil Boc, iar acolo va fi următoarea bază sportivă a cartierului.

Doar că aceasta ține de viitor. Cu un asemenea anunț, slujbașii municipali s-au spălat pe mâini. 

Mizeria de sub pădurea Făget nu mai intră în responsabilitatea edilului clujean.

Deși au făcut reclamații, copiii clujenilor care locuiesc în zonă se pot juca liber în mizerie. 

E voie. De la Primărie.

Cam aceasta este imaginea ce ne arată diferența dintre o făgăduială sfruntată și realitatea cotidiană. 

”Chiar dacă în această zonă se doreşte amenajarea unei baze sportive şi de agrement, în caietul de sarcini pentru elaborarea studiului de fezabilitate nu se recunoaşte existenţa terenurilor sportive actuale, administraţia oraşului neasumându-şi practic starea jalnică în care a ajuns fosta bază sportivă. Zona „la Terenuri” este prezentată în documentul amintit „ca un spaţiu viran, situat la marginea cartierului, utilizat informal de locuitori ca loc de joacă, de loisir sau pentru grădinărit urban. Spaţiul s-a configurat începând cu anii ’70, odată cu construirea cartierului Mănăştur, fiind utilizat ca spaţiu pentru organizare de şantier”. Altfel spus, mănăşturenii care au bătut mingea pe terenurile de sport de la marginea pădurii s-ar fi jucat printre barăcile muncitorilor, au tras la poartă între bascule şi au aruncat mingea la coş în cupa excavatoarelor”, notează publicația Buletin de Mănăștur.

În iunie 2018, Emil Boc declara:

„E în licitaţie procedura pentru studiul de fezabilitate care să stea la temelia exproprierilor de terenuri care se vor face. Ca să poţi face exproprierile, trebuie să-l declari de utilitate publică. Ca să-l declari de utilitate publică îţi trebuie un studiu de fezabilizate care să-ţi spună dacă „da” sau „nu”, se impune sau nu acolo o bază sportivă, la ce dimensiuni şi ce forme şi pe ce suprafaţă de teren. 

O dată s-a scos la licitaţie şi nu a venit nimeni, pentru realizarea studiului de fezabilitate, se scoate a doua oară, din câte ştiu, pentru a se realiza baza sportivă la Terenuri. Aceste proceduri legale sunt consumatoare de timp, dar nu le putem evita, nu le putem ocoli pentru că nu se pot cheltui bani publici decât pe această cale. Deci, suntem în lucru pentru realizarea bazei sportive din Mănăştur”, a afirmat primarul municipiului în cadrul unei emisiuni radio.

Din câte înțeleg localnicii din zonă, până ce municipalitatea nu se descotorosește de toată partea birocratică, studii de fezabilitate și alte min(ci)uni, atât zona La Terenuri, cât și pârâul Calvaria, precum și spațiul din imediata vecinătate, de sub Pădurea Făget, se găsesc într-o stare avansată de delăsare, nepăsare și mizerie în formă pură. 

Și pot rămâne a nimănui.

Cum e cu ecologia, domnule Dan Tarcea, locuitor al cartierului Mănăștur?

Cum e cu gunoaiele îngropate, domnule Șurubaru? siti menejerul care îi amenința recent pe clujeni cu amenzi dacă nu vor aduna gunoaiele selectiv?

Primăria nu trebuie sancționată pentru delăsare, nepăsare și mizeria în care îi lasă să se joace pe copii?

Era să uităm, domnul Emil Boc a trecut la proiecte mai avansate, care țin de altă etapă, metrou și toboșăreală, iar de când a devenit lider de galerie, edilul pare să fi uitat de nevoile clujenilor care l-au votat.

Păcat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *