Din oras

La Cluj problema bancnotelor false de 10 lei e doar o "isterie nemotivata"

In ultimele saptamani, in mai multe judete precum Cluj, Bihor, Timis, Salaj si altele au fost semnalate probleme in legatura cu punerea in circulatie a unor bancnote false de 10 lei. In ceea ce priveste situatia Clujului, Horea Oltean, seful Brigazii de Combatere a Crimei Organizate considera problema banilor falsi „o isterie nemotivata”. El afirma existenta acestora, insa ele nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Motivul pentru care oamenii se ingrijoreaza tine de faptul ca multi compara bancnotele de zece lei emise in 2005 cu cele din 2008, intre ele existand o mica diferenta de grafica.

Sursa Foto: voceavalcii.ro

Recent, in tot mai multe orase au fost sesizate cazuri de bancnote false, in speta cele de 10 lei. La nivelul orasului Cluj-Napoca, au fost semnalate astfel de cazuri, insa Horea Oltean, seful Brigazii de Combatere a Crimei Organizate considera ca acesta nu e un motiv de ingrijorare.

„Problema este in felul urmator: la noi apar foarte multe bancnote pentru ca in Cluj sunt centre de procesare si se aduna bancnote din toata tara, asta este un aspect. Deci, intra multe, dar noi le redirectionam catre locurile unde au fost efectiv plasarile. Exista si in Cluj, dar acum s-a creat o isterie pe chestia asta si se ridica si se trimit catre noi si bancnote care nu sunt false”, a declarat Horea Oltean.

Mai mult, acesta sustine ca oamenii tind sa compare bancnotele de zece lei emise in 2005 cu cele din 2008. Grafica usor diferita a bancnotelor determina lumea sa le trimita spre verificare, considerand ca sunt false. In plus, asigura Oltean, fiind vorba de bancnote de zece lei, valoarea generala a banilor falsi este una destul de mica si nu are un impact major asupra orasului.

„Se face confuzie intre bancnotele emise in 2005 si cele emise in 2008 si au impresia ca cele din 2005, care nu mai au trei pensule cum au cele noi si au doar o pensula si se gandesc ca sunt false. La nivel de Cluj nu este motivata aceasta isterie. Odata, aici sunt centrele de procesare si de aceea avem asa de multe bancnote si, in al doilea rand, exista astfel de bancnote, insa chiar daca ar fi un numar ridicat, valoarea lor e mica, nu e un fenomen care sa afecteze in vreun fel sau altul. Isteria vine din confuzia asta a bancnotelor emise in 2005 si 2008, chiar daca sunt bune, unii cred ca sunt false”, a adaugat acesta.

Au existat mai multe cazuri de bancnote care nu erau false, ci din ani diferiti, insa si aceastea se trimit la expertiza, informeaza Horea Oltean.

„Si acestea se trimit la expertiza, dar costa si expertizele acestea si dupa aceea vin inapoi si trebuie sa le restituim pentru ca sunt autentice. Ele se identifica in circuitul financiar, se identifica ori la centrele astea de proprietari ori la banca ori, in cazul valutei, la case de schimb sau la banci, mai putin la oameni”, incheie seful BCCO.

Conform Bihor Online, o bancnota falsa poate fi verificata prin razuirea acesteia. 

„Cea mai simpla metoda de verificare daca bancnota este falsa sau nu este sa incercati sa razuiti culoarea cu o cheie. Daca culoarea se razuiește este unul din semnele clare ca bancnota este falsa”, informeaza ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *