Din oras

Jumatate din proiectele Com'on Cluj, finantate pana la finalul saptamanii. Restul mai asteapta

Finantarea proiectelor castigatoare din cadrul concursului Com’on Cluj merge anevoios. Daca la inceput s-au anuntat 250 de proiecte castigatoare, ulterior au fost selectate spre finantare 117 din cei 500.000 de lei acordati din bugetul local. Nici pentru acestea nu s-au platit banii promisi, pana acum doar 29 de proiecte au fost platite. Organizatorii estimeaza ca inca 30 de proiecte sa isi primeasca banii in cursul acestei saptamani.

Chiar daca nu toti si-au primit suma castigata pana acum s-au finalizat aproximativ 60 de proiecte, jumatate din cele care primesc finantare din partea Primariei.

“Dorim pe aceasta cale sa subliniem spiritul civic al acestor grupuri informale, care pe de o parte au inteles situatia explicata de noi cu privire la situatia financiara temporara si care totodata au tinut sa-si implementeze initiativele”, arata Lucian Lupu de la Fundatia Comunitara Cluj, cei care gestioneaza partea financiara a proiectului Com’on.

Cu alte cuvinte, castigatorii si-au implementat proiectele din fonduri proprii, iar acum asteapta sa isi recupereze banii.

“Asa cum probabil stiti, mecanismele de finantare locala se bazeaza in prezent pe post-finantare, si anume de acordare efectiva a finantarilor dupa decont. Implicit sarcina entitatii finantate este de asigura in avans un flux de fonduri pentru implementare. In acest caz vorbim de 500,000 lei in mediul ONG, o suma considerabila daca luam in calcul capacitatea financiara a sectorului ONG in general. Probabil cel mai mare efort in implementare a fost de a crea acest cash-flow, precum si contributia proprie pentru implementare. Putem spune faptul ca am reusit sa cream acest rulaj printr-o combinatie de masuri si un efort a mai multor parti interesate in proiect. ERSTE Stiftung s-a implicat in co-finantarea de 10%, BCR s-a implicat in crearea unui mecanism financiar prin care acest proiect poate fi creditat cu 170.000 lei, iar Asociatia pentru Relatii Comunitare s-a implicat in asigurarea costului pentru credit (facilitatea financiara avand costuri suplimentare legate de dobanda creditului). Intr-adevar am fost intr-o intarziere in ceea ce priveste implementarea practica si unele solutii au aparut mai lent decat estimasem, dar credem ca vom avea posibilitatea sa derulam mecanismul pana la termenele limita existente. 29 de proiecte au fost platite deja si in cursul acestei saptamani vom finanta inca aproximativ 30 de initiative. Motivul accelerarii este si faptul ca fondurile de creditare BCR au devenit disponibile zilele trecute ceea ce ne faciliteaza si noua avansarea accelerata. Astfel vom ajunge pana la sfarsitul saptamanii sa finantam peste 50% din initiative”, a mai explicat Lupu.

 Acesta mai spune ca pana la finalul lunii trecute au avut prioritate la finantare cei care  si-au finalizat proiectele.

“Incepand din luna octombrie vom putem sa platim mai multe proiecte, astfel vom plati si catre o parte din acele initiative, care isi incheie activitatea doar in luna noiembrie. Am incercat pe tot parcursul derularii sa raspundem aspectului de urgenta la nivel de portofoliu si nu la nivel de clasare”, a precizat Lupu.

Termenul limita anuntat pentru finalizarea tuturor propunerilor castigatoare, cele 117, este sfarsitul lunii noiembrie.

Ssi in prezent obiectivul este ca cele 117 proiecte ce au fost incluse in portofoliul finantat de Consiliul Local pe baza votului public sa se deruleze pana la 30 noiembrie asa cum a fost planificat si initial. In cazul in care vor fi eventual initiative ce nu vor fi realizate la urma urmei (pana acum 5 initiatori si-au exprimat intentia de a renunta la proiect), vom face demersuri sa implicam alte proiecte aflate pe lista de rezerva “sub linie”, sau daca va fi prea tarziu, nu vom trage suma respectiva din alocarea din bugetul local. Revenind la ideea initiala, obiectivul este de a contribui la derularea tuturor initiativelor si folosirea intregului fond de catre Fundatia Comunitara Cluj din bugetul local”, a explicat reprezentantul Fundatiei Comunitare.

Celelalte proiecte, de la 118 pana la 250, ar putea fi finantate printr-o campanie de strangere de fondduri, insa foarte putini s-au inscris.

“Asa cum am anuntat si pe 28 iulie, exista facilitatea de a sprijini si proiecte propuse in cadrul Com’On Cluj-Napoca. Acest lucru insa depinde si de grupurile de initiativa. in acest sens i-am informat inca de la sfarsitul lunii iulie despre pasii ce trebuie facuti pentru a intra in mecanismul de strangere de fonduri din comunitate. Pana in prezent 10 initiative au intrat in aceasta facilitate. Noi la randul nostru vom continua incurajarea grupurilor de initiativa de a se folosi de aceasta oportunitate”, a aratat Andras Farkas de la Grupul PONT, organizatorul concursului Com’on.

 De asemenea, in cea de-a doua jumatate a lunii octombrie reprezentantii Grupului PONT vor identifica oportunitati de continuare a proiectului Com’on si in alte orase, atat din tara, cat si din strainatate.

“Ne vom deplasa in acest sens la Bruxelles, Strasbourg, Bucuresti, Iasi, Timisoara, Sfantu Gheorghe si Sibiu pentru a prezenta modelul creat in Cluj-Napoca ca si inovatie in domeniul democratiei participative dar si in general de participare a tinerilor in viata si dezvoltarea comunitatii. De asemenea pe 4 noiembrie vom organiza la Cluj-Napoca o intalnire de evaluare a mecanismului si de discutie asupra viitorului acestui demers la nivel local in anii ce urmeaza. Consideram ca intregul demers COM’ON Cluj-Napoca a fost o inovatie conceptuala care a produs rezultate peste asteptari, dar suntem convinsi de faptul ca mecanismul in sine poate fi imbunatatit ca sa atinga rezultate si mai bune. Totodata credem ca prin acest pilot am reusit sa cream o retea de parteneri ce pot contribui la cresterea si dezvoltarea acestui concept. Pe cat de importanta a fost decizia Consiliului Local de a asigura fondul bugetului participativ, pe atat de semnificativa a fost si implicarea partenerilor de la Fundatia Comunitara Cluj, ERSTE Stiftung, BCR si Asociatia pentru Relatii Comunitare in a face mecanismul sa functioneze si la nivel de implementare practica. Credem ca un subiect important de abordat va fi si mecanismul de finantari locale din punctul de vedere al introducerii posibilitatilor de pre-finantare tocmai pentru a evita cea mai mare problema a mecanismului, si anume asigurarea unui cash-flow, o problema stringenta generala a societatii civile romanesti”, a conchis Farkas.

Primaria Cluj-Napoca a alocat un buget de 500.000 de lei pentru Com’on Cluj si s-au inscris 451 de initiative la concurs. In urma voturilor publicului s-au ales 250 de castigatori si au fost finantate efectiv 117 initiative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *