Jos palaria

JOS PĂLĂRIA! Editura Școala Ardeleană, decorată cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”

Efortul și proiectele editoriale derulate de-a lungul anilor, dar mai ales în contextul Centenarului Marii Uniri, au adus pentru una dintre cele mai însemnate edituri din Transilvania, „Editura Școala Ardeleană”, recunoaștere și apreciere. Astfel, recent, alături de alte instituții, Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca a fost decorată de către Președintele Klaus Iohannis cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” „în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identităţii naţionale şi a răspândirii valorilor culturale româneşti, pentru dăruirea cu care s-au implicat în organizarea de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri”.

Proiectele editurii clujene, legate de valorificarea patrimoniului cultural al Ardealului, cu deschidere spre toate zonele locuite de români, s-au conturat sub forma unei colecții distincte în An Centenar. 

Este o înaltă recunoaștere a proiectului editorial Seria Centenar, în care editura clujeană a publicat cărți de mare însemnătate istorică, spirituală și culturală pentru poporul român.

Și poate înainte de toate merită amintită lucrarea apărută sub egida Universității „Babeș-Bolyai” – „Construind Unirea cea Mare”- o ediție de lux, în 8 volume, însumând 8.500 de pagini, realizată de 30 de istorici și coordonată de Ioan-Aurel Pop, Ioan Bolovan, Ioana-Mihaela Bonda, Ana Victoria Sima și Teodor Laurențiu Popescu.

Despre această monumentală carte, coordonatorul principal, istoricul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, nota:

„Marea Unire, dincolo de toți factorii complecși care au determinat-o, rămâne cel mai înalt gest de voință colectivă înfăptuit de națiunea română.

Pentru a fi adevărați urmași ai acelor făuritori de țară de acum un secol, ar trebui să continuăm sublima lor întreprindere, să avem încredere în noi și în Țara Românească, să construim un prezent realist și să pregătim un viitor bun pentru copiii și nepoții noștri, într-o Europă pașnică, unită și prosperă.

Dar ca să avem forța să le facem pe toate, este nevoie de un lucru aparent simplu: să cunoaștem, așa cum a fost, epopeea noastră de Unire, derulată în urma Marelui Război, să avem acces la sursele istorice și la interpretările lor firești. De aceea, cel mai frumos dar făcut românilor de către Universitatea Babeș-Bolyai la Centenar, după o sută de ani de la pătrunderea noastră pe magistrala lumii contemporane, sunt aceste volume de mărturii și de istorii, care ne legitimează existența demnă în cadrul concertului mondial al națiunilor”.

„Conferirea medaliei aniversare ne întărește în hotărârea de a continua editarea cărților consacrate României unite.

În aceste vremuri grele, de izolare, vă invităm să citiți cărțile noastre dedicate Centenarului Marii Uniri. O lectură-îndemn de a ne întoarce la valorile naționale și a ne regăsi identitatea românească. CITIM ACASĂ!”, remarcă Vasile Dâncu, directorul Editurii Școala Ardeleană. 

Pentru realizările și efortul constant în promovarea valorilor și identității românești, Ziar de Cluj dedică editurii clujene rubrica Jos Pălăria! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *