JOS PĂLĂRIA Centrul Social de Urgențe, str. Dragoș Vodă. Care sunt condițiile în care trăiesc zeci de suflete nevoiașe

Adăposturile oamenilor străzii din Cluj-Napoca sunt locurile unde se adună zeci de suflete fără speranță. Începând de la cele mai oropsite suflete, până la persoane fără un cămin de când se știu, aici se adună și își împărtășesc cele mai tulburătoare povești de viață.

În Cluj-Napoca sunt două centre de găzduire temporară care aparțin de DASM, pe strada Oașului și pe strada Dragoș Vodă. Pe strada Oașului, în momentul de față sunt ocupate toate locurile, iar la centrul de pe strada Dragoș Vodă, cu o capacitate de 50 de locuri, în această dimineață mai erau libere 5 locuri la bărbați și unul la femei.

Conform Directorului Executiv DASM, Aurel Mocan, în situații excepționale, cum ar fi ger cumplit se poate mări capacitatea cu zece saltele pentru fiecare locație. Deși unele persoane susțin că nu vor să locuiască în adăpost deoarece nu dispun de condiții necesare, uneori rămânând și fără bunuri, Aurel Mocan spune că bunurile personale pot fi predate și închise. Problema este că mulți nu vor să stea în adăpost deoarece nu acceptă îndrumările de viitor.

Oamenii nevoiași care îți fac veacul pe străzi, odată ajunși în centrele de îngrijire primesc toate condițiile necesare unui trai decent. Începând de la psihologi, până la asistență medicală oamenii sunt tratați și îndrumați spre un trai mai bun care să ducă cât de cât spre decență.

Curioși de cum se desfășoară activitățile în centrele de găzduire, am pornit spre Centrul Social de Urgențe de pe strada Dragoș Vodă. Deși am pornit cu mici rețineri, când am ajuns la fața locului am fost plăcut impresionată. De la curățenie, până la respect și o bună comunicare nu le-a lipsit nimic. Directorul centrului, Alexandru Ploscar, ne-a prezentat fiecare încăpere și ne-a povestit situația din centrul pe care îl conduce. Oamenii,calzi și zâmbitori, ne-au primit cu brațele deschise, ba chiar mai mult, ne-au mulțumit pentru vizita făcută. Camerele dânșilor erau ordonate, fiecare lucru fiind pus la locul lui.

În Centrul Social de Urgențe de pe strada Dragoș Vodă locuiesc nevoiași de ani de zile. Cu sprijinul angajaților centrului, pe parcursul timpului aceștia au dobândit un loc de muncă. În funcție de capacitatea fiecăruia, dacă acceptă, i se oferă sprijin în găsirea unui loc de muncă, în obținerea ajutorului social, pentru obținerea pensiei de handicap, etc.  

Printre cei care și-au găsit alinarea sunt bătrâni aruncaţi de soartă sau de familie direct în stradă, bolnavi, dar și victime. Aceștia și-au găsit liniștea într-un loc cald şi un pat moale la Centrul Social de Urgențe.

Adauga comentariu