Amicii ziarului

Jocul din interior: inger si demon

Suntem niste constructivisti din nastere! Pe de o parte, avem in noi o tendinta puternica pentru abordarea lucrurilor constructiv atunci cand ne confruntam cu probleme pe parcursul vietii. Pe de alta parte, din punct de vedere biologic, avem o natura distructiva. Altfel spus, ne sabotam singuri.

In mare masura ne tulburam singuri si tot singuri reusim sa fim nefericiti. Ne facem rau prin gandurile pe care ni le generam si interpretarile pe care le dam situatiilor cu care ne intalnim. Am crescut intr-o cultura care ne-a invatat ca nu suntem raspunzatori pentru propriile sentimente. Dar sentimentele nu sunt doar lucruri care ni se intampla. Sentimentele sunt reactii pentru care optam si este reactia fizica la un gand.

Dialogul mental este format din gandurile noastre. Iar gandurile alcatuiesc sistemul nostru de convingeri. Un gand devine convingere abia dupa ce l-am repetat de nenumarate ori. in discursul nostru interior, se da adesea o lupta intre Eul Demon si Eul inger. Avem un EU („demon”) pe care ni l-am format de-a lungul timpului in urma influentelor sociale. Acesta este plin de aşteptari, obligaţii, cogniţii iraţionale si interpretari catastrofice. Facem lucruri ca sa-i multumim pe altii, credem ca doar lucrurile perfecte pot fi acceptate, avem niste asteptari atat de mari fata de altii, incat ne cream relatii antagonice cu cei pe care-i iubim. Iar daca am esuat in ceva este sfarsitul lumii. Acest EU nu ne lasa sa ne acceptam neconditionat. Ne acceptam doar daca avem anumite performante, daca aratam cum dicteaza moda sau media, daca avem suficienti bani sau daca suntem perfecti. Or pefectiunea nu exista. De aceea acest Eu este o iluzie!

Al doilea EU („inger”) este cel real. Este unul creator, iubitor, conştient, inţelegator, spontan, sincer, mulţumit, recunoscator siraţional. Ne nastem cu el, iar dupa varsta de patru ani este redus la tacere de catre celalalt eu care incepe sa creasca prin presiunile sociale. Mai tarziu, la varsta adulta, il descoperim din nou. Este acel moment cand trecem prin crize existentiale. Cand ne descoperim SINELE, este un moment mirific. Pentru ca atunci ne descoperim adevarata valoare si cea mai buna versiune a noastra. noastra este definita doar prin simplul fapt ca suntem oameni. Doar atat.

Acest joc din interior pe care-l avem ne poate chinui, iar adesea devenim istoviti. Dar il putem stapini. Doar ca trebuie sa facem un efort mental. Aceasta presupune constientizarea si observarea gandurilor negative care iti vin in minte in momentul in care apar. Dar atentie! Trebuie sa faci acest lucru fara a judeca.

Odata stapanit jocul din interior, se largesc resursele intelectuale, fizice si sociale. Cand devenim maestri in gestionarea jocului din interior suntem bine dispusi. Oamenii ne plac mai mult si este mai probabil ca prieteniiile, dragostea, aliantele atat de importante pentru afaceri sa se consolideze. Suntem deschisi la idei si experinte noi.

Cele mai puternice convingeri pe care le avem sunt fortele noastre creatoare. Trebuie sa le alegem pe cele care ne inalta. Sa alegem lucrurile care sunt importante pentru noi si sa le facem corect. Iar in rest sa ne multumim doar sa le facem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *