Din oras

Jandarmii reacţionează pe Facebook la acuzaţiile UDMR: "Recenta acuzaţie formulată de reprezentanţii UDMR este cel puţin bizară, dacă nu chiar paradoxală"

Manifestările desfăşurate cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni au fost umbrite de un episod care l-a adus în prim-plan pe Czirmay Zoltan. În mijlocul mulţimii apar 4 persoane cu un drapel al Transilvaniei dinainte de 1918. Jandarmii spun că însuşi Czirmay Zoltan, unul dintre organizatorii manifestaţiei, le-a cerut să intervină, pentru a-i determina pe cei 4 să strângă steagurile. Jandarmii au chiar şi o înregistrare video care le susţine afirmaţiile. Deoarece manifestanţii au refuzat, iar forţele de ordine au fost solicitate de către organizator, cei 4 au fost amendaţi cu 1.500 lei (3 amenzi de câte 500 de lei şi un avertisment).

Serviciul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, a postat pe pagina de Facebook a instituţiei o poziţie oficială cu privire la acest episod, răspunzând acuzaţiei de „afirmaţii făţarnice şi neadevărate” lansate de preşedintele UDMR Csoma Botond.

Jandarmii explică că permanent între forţele de ordine şi reprezentanţii organizatorilor a existat dialog şi cooperare în ceea ce priveşte măsurile adoptate pentru desfăşurarea în bune condiţii a acestui eveniment din spaţiul public, iar caracterul manifestării comemorative a fost paşnic şi civilizat, fără incidente sau alte evenimente care să tulbure ordinea publică.

„Evenimentul la care fac referire reprezentanţii UDMR, acuzând Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj de aplicarea legii în mod discriminatoriu, face trimitere la apariţia pe timpul marşului spre Catedrala Sf Mihail, a patru persoane care au expus steagul Transilvaniei de dinainte de 1918. Imediat după apariţia celor patru persoane, organizatorul acestei adunări publice, domnul Czirmay Zoltan, membru UDMR, s-a delimitat de acţiunea acestora, comunicând acest aspect şi forţelor de ordine, totodată, cerându-le celor patru persoane, să nu desfăşoare steagul, în caz contrar să părăsească manifestaţia.
Cele patru persoane au refuzat să dea curs solicitărilor domnului Czirmay Zoltan, membru UDMR, drept pentru care acesta a solicitat sprijinul jandarmilor din dispozitivul de ordine publică.

Că urmare a celor sesizate de către organizator, jandarmii au identificat cele patru persoane, aplicându-le sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1500 lei, conform art. 26, lit f), din Legea 60 din 1991 republicată, pentru „refuzul de a părăsi imediat adunarea, dacă măsură a fost dispusă de conducătorii acţiunilor”.
Măsurile contravenţionale aplicate în mod legal de Jandarmerie nu au avut nicio legătură cu desfăşurarea şi afişarea acelui însemn heraldic/steag, aşa cum s-a încercat să se speculeze de către reprezentanţii UDMR, ci a vizat o măsură legală menţionată anterior.
Recentă acuzaţie formulată de reprezentanţii UDMR este cel puţin bizară, dacă nu chiar paradoxală, întrucât chiar unul dintre organizatori, membru UDMR, domnul Czirmay Zoltan a solicitat forţelor de ordine sprijinul şi totodată, în calitate de organizator, a cerut celor patru persone să nu afişeze acel însemn”preciează reprezentanţii Jandarmeriei.

Pentru a-şi susţine afirmaţiile şi pentru a elimina orice umbră de suspiciune resprezentanţii jandarmilor prezintă imaginile video din momentul în care organizatorul Czirmay Zoltan intră în dialog cu cei patru cetăţeni, cerându-le să nu afişeze acel steag.

Acum apare întrebarea: Czirmay Zoltan de ce nu îşi asumă scandalul provocat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *