Iubitorii de animale au salvat doi catelusi. Ioan Oleleu: "Tin sa le multumesc celor care au sesizat acest lucru"

Un nou caz de neglijenta fata de animale a fost semnalat in cursul zilei de azi la Cluj. E vorba de doi catei aflati in grija petshop-ului Zoomania din Iulius Mall. O iubitoare de animale din Gheorgheni a observat in cursul zilei de ieri ca petshop-ul a adus doi pui de bulldog francez care sunt tinuti in conditii mizere. Mai mult, acestia par a avea probleme de piele, fiind plini de bube.

"In pet shopul de la Iulius Mall Cluj au in vanzare 2 pui de bulldog francezi plini de bube. Bineinteles, angajatii gasesc scuze", ne-a scris azi Diana Pasca pe adresa redactiei.

Aceasta ne-a cerut ajutorul pentru ca, se pare, angajatii nu sunt dispusi sa ajute cateii, iar iubitorii de animale se lupta astfel cu morile de vant. O alta iubitoare de animale, Ioana, ne-a povestit despre conditiile impropii si inadecvate in care au fost tinuti cateii. Aceasta ne-a povestit ca i-a vazut de cateva saptamani cum stateau in mizerie. Ulterior, au inceput sa aiba si probleme de sanatate, insa angajatilor petshop-ului nu parea sa le pese de soarta cateilor expusi la vanzare. Pe langa toate acestea, Ioana ne-a povestit si despre conditiile insalubre in care sunt tinute animalele in spatiul de depozitare din spate, intr-o caldura infernala, unde zeci de animale si pasari traiesc de pe o zi pe alta pana la vanzare. Aceasta a stat azi impreuna cu mai multi iubitori de animale in incinta petshop-ului, protestand impotriva modului in care sunt tratate animalele. Avand in vedere gravitatea celor semnalate, l-am contactat telefonic pe directorul executiv al DSV, Ioan Oleleu. Acesta ne-a confirmat situatia si a mentionat ca deja s-au facut verificari la petshop iar acum lucrurile sunt sub control.

"Telefonic am vorbit cu colegii, inspectorii care au verificat pentru ca ei sunt acum la alt obiectiv si inca nu au ajuns la birou. S-au confirmat, din pacate, cele sesizate. S-a impus in regim de urgenta dirijarea celor doi catei catre un cabinet sanitar veterinar autorizat pentru tratarea lor in regim de urgenta. Ce e grav e ca in timpul controlului s-au gasit si alti doi catei care erau cazati, intre ghilimele, intr-un spatiu impropriu, neexpusi la vanzare, iar pentru agentul economic se vor aplica cateva masuri. Amenda si oprirea activitatii de comercializare a animalelor de companie. Asta va fi incepand de luni, pana la remedierea deficientelor. Se vor intocmi toate actele luni, azi s-a facut procesul verbal in baza caruia se vor lua aceste masuri.

Tin sa multumesc celor care au sesizat acest lucru. Ma deranjeaza pentru ca am observat farte multi copii care sunt dornici si chiar viziteaza animalutele din pet-shopuri si cred ca ar fi normal ca ele sa fie in conditii de intretinere buna, sanatoase si sa ofere ceea ce poate oferi un animal unor copii. Au fost aplicate masuri si pentru spatiul de depozitare. Luni se va definitiva actiunea de control. Ca prioritate au avut dirijarea spre un cabinet de specialitate. Dupa ce vor primi ordonanta, ei vor fi nevoiti sa isi remedieze deficientele, iar in cazul in care doresc sa isi reia activitatea se va face o reevaluare a conditiilor de functionare si abia apoi, printr-o alta vizita si printr-un alt control la unitate, se permite functionarea obiectivului respectiv. Ancheta va continua. Vom vedea de unde au venit cateii, proprietatea cui sunt ei si documentele. Ancheta e in curs de desfasurare.

Am primit dimineata reclamatia si chiar daca suntem intr-o perioada mai grea am considerat-o prioritara fiind vorba de un centru comercial mare si pericolul pe care l-ar fi putut insuma vis-a-vis de anumite boli transmisibile. Noi de obicei, la reclamatii avem o prioritate. Cam in aceeasi zi, daca nu, de la o ora la alta incercam sa le rezolvam", a declarat pentru Ziar de Cluj Ioan Oleleu


Ni s-a confirmat ca puii au fost luati din tarc si trimisi la tratament. Motiv pentru care i-am sunat si pe cei de la Zoomania sa ne explice ce anume s-a intamplat.

"Nu va pot spune ce se intampla. Momentan nu avem catei de vanzare, asa ca imi pare rau. Momentan nu avem catei de vanzare", a replicat, acra si vizibil deranjata, vanzatoarea de la Zoomania, dupa care ne-a inchis telefonul in nas.

Totul e bine cand se termina cu bine. Implicarea societatii civile precum si promptitudinea celor de la DSV au salvat azi nu doi, ci patru catei, tinuti in conditii insalubre. E o victorie pentru iubitorii de animale care au tras de mai multe ori semnale de alarma cu privire la soarta nefasta a animalelor tinute in conditii mizere, in petshop-urile din Romania. Pentru implicarea de care au dat dovada, Ziar de Cluj le transmite atat celor care au sesizat neregulile cat si inspectorilor DSV precum si Directorului Ioan Oleleu, un sincer: JOS PALARIA!

 

Comentarii

ana blandiana

19.08.2016 18:05

Tot timpul e acra vita aia bruneta ce e sef de magazin, sau ma rog, a fost.

Biro Noemi

19.08.2016 18:16

Si restul animalelor care sunt  tinute in conditii mizerabile din magazinul respectiv?

KittyCat

19.08.2016 19:33

Ce frumos, felicitari celor care au ajutat!

!!!

19.08.2016 21:11

Felicitari!!! E un inceput bun!

Ioana

21.08.2016 22:17

In incinta magazinului era si in papagal de rasa African Grey-Jako,gri cu codita rosie,este stresat isi smulge codita ,era tinut inghesuit impreuna cu alti papagali si tot timpul era agitat, de cateva luni nu mai este expus la vanzare.am intrebat o angajata unde este si mi-a spus ca este in spate separat.se poate verifica starea lui?este cea mai inteligenta rasa de papagali si sunt sigura ca in spate este tinut in conditii mizere...asta daca mai traieste...pretul lui este de aproximativ 1000 de euro...

Adauga comentariu