In vizor

Istoricul Mădălin Hodor este cercetat disciplinar. Dezvăluirile despre colaboratorii Securității au dus la suspendarea calității sale de cercetător CNSAS

 

Istoricului Mădălin Hodor i-a fost suspendată calitatea de cercetător al CNSAS și este anchetat disciplinar pentru simplul fapt că a îndrăznit să scoată la lumină documente privind colaborarea unor intelectuali cu fosta Securitate. 
„Iar noi, ce facem între timp? Asistăm impasibili la încă o scenă de linşaj (cvasi)public? Sau facem un gest minim de solidarizare cu curajosul cercetător Mădălin Hodor? Eu unul optez pentru varianta a doua” arată Andrei Oisteanu, într-un material publicat în Revista 22

 În anul 2002, în plin regim Iliescu & PSD, Anuarul Institutului Român de Istorie Recentă a publicat un document din care rezulta că, în timpul rebeliunii legionare din 21-23 ianuarie 1941, câţiva clerici gardişti – conduşi de Teoctist (Teodor) Arăpaşu (viitorul Patriarh al BOR), pe atunci student la Teologie – au devastat şi incendiat sinagoga din cartierul Mânăstirii Antim. Cartier în care astăzi se află Parlamentul României şi în care, cu acordul aceluiaşi Preafericit Teoctist, Nicolae Ceauşescu a dărâmat biserici în anii ’80. Documentul a fost găsit şi publicat de tânărul cercetător din cadrul CNSAS, Gabriel Catalan, ştiindu-se faptul că Securitatea comunistă a preluat după 1948 arhiva Siguranţei Statului.

În orice ţară democrată din lume publicarea unui astfel de document ar fi generat un imens scandal. S-ar fi declanşat o anchetă şi s-ar fi cerut (auto)suspendarea Patriarhului până la finalizarea cercetării. În eterna şi fascinanta Românie nu s-a întîmplat nimic. Ba da, s-a întîmplat ceva. Istoricul Gabriel Catalan, care a descoperit şi publicat documentul respectiv, a fost dat afară din CNSAS, unde era angajat.

 

De atunci au trecut şaisprezece ani de “upgradare” a democraţiei în România. De atunci ţara noastră a devenit membru plin în NATO şi în Uniunea Europeană. De atunci, în cadrul Parlamentului, s-a condamnat regimul comunist din România ca fiind “ilegitim şi criminal”. Şi totuşi, nimic profund nu pare să se fi schimbat. Aceleaşi linşaje şi acelaşi modus operandi.

 

Recent, tânărul istoric Mădălin Hodor, cercetător în cadrul Departamentului de Investigaţii al CNSAS, a descoperit şi publicat în Revista 22 mai multe documente ale fostei Securităţi privind intelectuali din România şi din diaspora, ca fiind “colaboratori” şi “agenţi de influenţă” ai fostei Securităţi în vederea ţinerii sub control şi manipulării emigraţiei româneşti. Dar şi în vederea influenţării presei, a personalităţilor, a instituţiilor şi a cancelariilor occidentale în beneficiul regimului naţional-comunist condus de Ceauşescu în anii ’70-’80.  

Pentru ca un om să primească acuza de “colaborator al Securităţii”, el trebuie să îndeplinească anumite condiţii prevăzute de lege. Faptul că “Legea Ticu Dumitrescu” a fost masiv diluată şi că aceste condiţii sunt complet inadecvate este un alt “dosar” pe care nu îl redeschid acum. Problema este că Mădălin Hodor nu a făcut această eroare. El nu i-a numit “colaboratori ai Securităţii”, ci doar a publicat un tabel de persoane (emis de Departamentul antiemigraţie al Securităţii Statului) care sunt numite ca atare în document: “colaboratori care sunt în legătură cu unitatea noastră (U.M. 0225)”.

Sursa: Revista 22

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *