Din oras

IPS ANDREI, Pastorala de Crăciun la 30 de ani de la Revoluție: „Preocupările noastre de astăzi nu sunt la nivelul celor ce-au murit ca să ne facă liberi”

În cadrul Pastoralei de Crăciun din acest an, ÎPS Andrei s-a referit la comemorarea tinerilor care au murit în decembrie 1989, prilej cu care a precizat că ritmul în care România s-a modernizat a fost unul mult mai lent în comparație cu așteptările românilor. De asemenea, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a ținut să afirme că „preocupările noastre de astăzi nu sunt la nivelul celor ce-au murit ca să ne facă liberi”.

„Țara noastră și-a câștigat libertatea prin jertfa tinerilor și nu numai, a celor ce-au ieșit atunci să se confrunte cu un sistem care nu era bun.

Și jertfa lor o pomenim acum, la Crăciunul acesta, după 30 de ani. 

Referitor la urmările jertfei lor, dacă sunt cele la care ne-am așteptat noi toți, românii: probabil că nu sunt cele la care ne-am așteptat noi.

Am fi dorit ca lucrurile să meargă mult mai repede înspre bine.

Dar totuși trebuie să acceptăm că libertate ne-au câștigat și anumite lucruri s-au putut face. 

Ne pare rău că n-au mers lucrurile mai repede înainte, ca să le fie mult mai bine oamenilor. Deci nu uităm să-i comemorăm, să-i pomenim și să ne aducem aminte de ei… Îmi pare rău că nu foarte des ne aducem aminte de ceea ce au scandat ei: „Vom muri și vom fi liberi!”, a precizat IPS Andrei în contextul Pastoralei de Crăciun.

„Ba aș putea spune, sigur, nu vreau să critic neapărat pe cineva, aș putea spune că preocupările noastre de astăzi nu sunt la nivelul celor ce-au murit ca să ne facă liberi”, a conchis Mitropolitul Clujului, Andrei. 

Pastorala de Crăciun a IPS Andrei

În mesajul său pastoral de Crăciun, Mitropolitul Clujului a vorbit despre însemnătatea Sfintelor Scripturi în viața creștinilor și a comunității, îndemnându-i pe credincioși să facă din lectura Bibliei un exercițiu curent, o obișnuință. 

„Pastorala de Crăciun din acest an am intitulat-o așa: „Astăzi Prorociile și toate Scripturile…”

Timpul, locul și felul în care S-a născut Domnul Hristos îl aflăm din Sfintele Scripturi, din Biblie, care este „Cartea Cărților”. Și celelalte fapte mântuitoare sunt cuprinse în Sfânta Scriptură. Rolul ei în viața spirituală a omenirii este unic”, a declarat IPS Andrei. 

Mitropolitul Clujului a amintit de cele două traduceri însemnate pentru poporul român: Noul Testament de la Alba Iulia din 1648 și Biblia de la București din 1688, menționând și celebra formulă a lui Andrei Șaguna conform căreia „limba Bibliei pentru un popor numai odată se poate face”. 

„Și-n vremurile moderne Sfânta Scriptură are puterea de a converti sufletele oamenilor la Dumnezeu. De aceea, cu insistență, vă sfătuim ca în toată casa de creștin să existe Sfânta Scriptură  și zilnic să citim măcar un capitol sau două din Sfânta Carte”, a declarat în mesajul său pastoral de Crăciun, ÎPS Andrei. 

De asemenea, Mitropolitul Clujului a dezvăluit preocuparea Patriarhului Daniel pentru revizuirea limbajului biblic astfel încât acesta să fie pe înțelesul noilor generații. Conform lui ÎPS Andrei, în proiectul de revizuire a limbajului biblic sunt cooptați și doi profesori clujeni, părintele Ioan Chirilă și Stelian Tofană. 

Întrebat cum apreciază starea de spirit a tinerilor, dar și a societății românești în general, ÎPS Andrei a declarat că există așteptări mai mari în acest sens:

„Am dori să fie mai bună.

În sensul că atât din punct de vedere spiritual, cât și din punct de vedere cultural, e nevoie de mai multă seriozitate.

Că tot vorbim de tinerii care au murit pentru libertate, cred că s-au așteptat ca noi să fim mult mai buni”, a declarat ÎPS Andrei.

Conform Mitropolitului Andrei, Sf. Sinod a hotărât pomenirea celor care și-au dat viața în 1989 „pentru noi și pentru libertatea noastră”. Și în Cluj, în cadrul Muzeului Mitropoliei, va fi organizat un eveniment pentru comemorarea tinerilor care s-au jertfit în 1989. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *