Iohannis a promulgat legea prin care Boc poate da autorizații de construire fără avizul Comisiei Tehnice de Circulație

Legea caselor construite fără avize (193/2019), inițiată de deputatul liberal Florin-Claudiu Roman, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la finalul lunii octombrie.

După noua lege, oricine vrea să demoleze o casă și să construiască alta, poate obține autorizația necesară în regim de urgență, în maximum 7 zile. O singură autorizație, care cuprinde și demolarea, și construirea, și pentru care nu mai este nevoie de avize de sănătate publică, de mediu și de circulație, va fi suficientă pentru o nouă construcție realizată în deplină legalitate.

Această nouă lege le netezește calea „investitorilor”, care pot construi acum mai rapid, fără a se mai încurca în avize „inutile” de sănătate, mediu și circulație. 

Noua lege stipulează reducerea de la 30 la 15 zile lucrătoare a termenului limită până la care trebuie emise certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire, respectiv de la 15 la 7 zile lucrătoare în regim de urgenţă.

Funcționarii publici din Primării vor fi amendați cu până la 5 000 de lei, dacă refuză nejustificat să elibereze certificate de urbanism și autorizații de construire în limitele noilor termene, reduse la jumătate.

Liber la construire fără avize de sănătate publică, de mediu și de circulație

Noua lege dă liber la construire fără a mai fi necesare avizele privind protecția sănătății publice, pentru protecția mediului și avizul Comisiei Tehnice de Circulație, pentru următoarele tipuri de construcții: locuințe unifamiliale, anexe gospodărești, împrejmuiri.

Prin eliminarea, pentru anumite categorii de lucrări, a necesității emiterii avizelor Comisiei Tehnice de Circulație, Primăriile vor fi exonerate de responsabilități - dacă traficul se va bloca pe unele străzi unde se va construi fără cap și fără avize, nu vom mai putea da vina pe municipalitatea care e obligată prin lege să emită autorizațiile de construire.

Cum nici avizele serviciilor deconcentrate ale autorităţilor centrale privind protecţia sănătăţii populaţiei nu mai sunt necesare, nici sănătatea publică nu va mai fi în curtea autorităților, pisica moartă fiind ascunsă sub preșul din curtea investitorului, care va decide de capul lui dacă construcția pe care o ridică respectă normele de sănătate publică sau nu. La fel cu normele de mediu.

În Cluj-Napoca este deja un haos urbanistic de nedescris, în care fiecare construiește cum vrea, cu sau fără autorizație, dar acum, prin legea inițiată de un deputat liberal, promulgată de președintele liberal Iohannis, pe tortul stricat al orașului se va pune și cireașa. Investitorii vor putea face case fără niciun stres legat de mediu, sănătate publică sau circulație.

Nu este de mirare că un președinte care are 6 case este preocupat de o asemenea lege, care facilitează tocmai construirea de case, cu o documentație legală minimă, obținută în timp record.

Foto: adevarul.ro

Adauga comentariu