Ioana Boldis este psihologul de la DGASPC care a avut cel mai greu cuvant in reintegrarea lui LUCA, copilul ucis de mama in bataie. DETALII SOCANTE

Ziar de Cluj va prezinta in exclusivitate detalii socante despre sistemul bolnav si plin de indiferenta, ale carui carente au dus la moartea in bataie a unui copil de noua ani. Luca este plans de zeci de mii de clujeni. Insa multi fac greseala sa o injure pe mama criminala, ignorand faptul ca aceasta femeie a fost diagnosticata cu probleme psihice grave: retard mental, tulburari de comportament si tulburari de personalitate, care au dus la emiterea unui certificat de handicap pe numele criminalei. 

Adevaratii vinovati pentru moartea acestui copilas stau pititi in ograda DGASPC si poate cea mai vinovata moral, caci profesional trebuiau altii sa se exprime, este Ioana Boldis, psiholog si consilier psiholog in cadrul institutiei. 
Ioana Boldis nu pare sa fie o prostalaie oarecare. In 2 martie 2018, Ioana Boldis isi sustinea teza de doctorat "Tranzitia tinerilor din sistemul de protectie la viata independenta", in cadrul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala. Este foarte relevanta aceasta informatie, caci se poate lesne presupune ca doamna Boldis este de o competenta incredibila. Mai mult, doamna psiholog este si autorul unei carti scoase la editura Argonaut, care are la randul sau un titlu si o tematica relevanta: `Drepturile copilului. Perspective teoretice si aplicative. Ghid pentru specialisti`.

Din aceasta postura, de doctor in aceasta stiinta, de expert in psihologia copilului si mai ales in psihologia reintegrarii copiilor abandonati, pare incredibila superficialitatea cu care specialistul Ioana Boldis a tratat cazul femeii criminale cu superficialitate, in conditiile in care expertiza si raportul ei final au fost decisive in pronuntarea sentintei care a decis ca David si Luca pot fi integrati in familia "mamei originale", copiii petrecand ani buni in familia unui asistent maternal ce locuia in judetul Cluj. 
Doamna Boldis a avut-o sub stampila pe Sonia Alb! In raportul sau, marea specialista, doctor in psihologie, Ioana Boldis constata ca mama criminala are grave afectiuni psihice: 

Mai mult, specialista in comportamentul copiiilor abandonati constata lucruri ingrozitor de periculoase despre relatia deosebita a mamei criminale cu baiatul cel mare, pe care nu l-a abandonat niciodata, spre deosebire de gemenii David si Luca pe care i-a aruncat imediat dupa nastere. Doamna psiholog constata si i se pare irelevant ca mama a dezvoltat o obsesie pentru primul copil, pe care il valorizeaza total diferit fata de gemeni si caruia ca prim copil ii permite orice sub explicatia ca la randul sau este bolnav psihic si ca boala, asa cum sustinea criminala in fata psihologului, este un argument foarte solid in a-i ierta copilului orice fel de actiuni.  

"Sonia ALB face atribuiri pozitive fata de copilul pe care il are in ingrijire si conceptualizeaza intr-o maniera adaptiva comportamentele provocatoare ale acestuia "copilul nu e de vina, boala nu il lasa {sa fie cuminte}". Aceasta este o premisa pozitiva pentru functionarea relatiei parinte-copil", consemneaza Ioana Boldis in raport. 


Consecinta acestei evaluari superficiale si a ignorarii unor detalii psihologice si psihiatrice importante o vedem in momentul uciderii lui LUCA, cand in referatul pentru arestare, procurorul de caz ne explica cu detalii socante cum a murit Luca. Luca a murit dupa opt ore de chinuri, fiind mai intali lovit de mama sa cu o coada de matura in cap, dupa care, la ordinul mamei fratele mai mare, preferatul ei, a fost rugat sa continue actiunile de lovire. 


In marturia oferita anchetatorilor se mentioneaza inca un detaliu teribil. Preferatul mamei ii cere voie acesteia sa isi puna adidasii cu crampoane fiindca a obosit sa il loveasca cu picioarele goale pe fratele sau, iar mama accepta. 


Ioana Boldis a avut in mana acest caz, iar din el, daca evaluarea ar fi fost facuta in mod obiectiv si nu fuserita, ar fi trebuit sa reiasa un refuz de integrare. Discutam in principal si de viziunea sociala mai larga pe care marea specialista Ioana Boldis trebuia sa o aiba asupra cazului: mama criminala pedala pentru reintegrarea gemenilor in familie, nu pentru ca o apucase subit dragostea pentru copii, ci pentru ca avea un interes material urgent si important pentru a-si consolida dosarul la primarie, in vederea obtinerii unei locuinte sociale. Iata cum doamna Ioana Blodis si-a pus palma in cur, cum se spune in Ardeal, si a semnat un raport de expertiza psihologica, protejandu-si fundul profesional prin sfaturi si recomandari. 
 

Doamna Boldis afla prin interviul profesional pe care il ia mamei criminale, de care ea nu tine cont, o serie de informatii alarmante. Mama criminala ii recunoaste in fata ca datorita background-ului plin de violente fizice pe care ea l-a avut in copilarie, fiind la randul ei institutionalizata in casa de copii, gemenii David si Luca ii declanseaza o stare de disconfort si de agresivitate, actionand ca un trigger, ca un cocos de pistol, pentru impulsurile ei violente. 


Sa stii tu asta ca psiholog specialist. Sa auzi tu asta din gura unui bolnav psihic declarat constatat si sa nu interzici reintegrarea copiilor? Ei bine, cat este de normala aceasta situatie? Mama mai recunoaste in fata psihologului, fapt consemnat in raport, ca are o afinitate speciala fata de copilul mai mare si ca nu suporta "sa se lege cineva de el".

"De obicei comportamentele inadecvate par sa fie declansate de situatiile in care considera ca fiul sau (baiatul mai mare) a fost tratat inadecvat sau in care alte persoane ii refuza anumite servicii la care are dreptul (cognitii irationale in jurul temei legate de DREPTATE si cerinte ABSOLUTISTE)", arata Ioana Boldis. 

 
De ce era importanta aceasta marturie in corelatie cu alte aspecte si nuante, de exemplu ale bolii psihice de tulburare de comportament si personalitate? Aflam raspunsul in ziua crimei, cand mama, pentru o vina inchipuita a lui Luca, si-a facut din copilul mai mare un complice la crima: "Poti sa dai in el ca nu moare".
Se scapa frumos de problema si recomanda: 

Comentarii

gigi

10.07.2019 16:59

  Psihologul  și-a  greșit  cariera  ,  dacă  nu  ați  fost  in  stare  să  preveniți  o  crimă  nu  mai  aveți  ce  căuta  in  sistem  . Aceea  femeie  bonavă  spihic  ișpășete  profesionalismul  dv.  care  va  ajunge  in  cel  mai  rău  caz  intrun  spital  de  psihiatrie  fiindcă  este  bolnavă  . Ce se  va  intămpla  cu  dv  .  ,  sau  probabil  că  mai  trebuie  să  moară  și  alți  copii  să  se  schimbe  ceva  .     

Sonia

10.07.2019 17:36

Redacția "Ziar de Cluj" aveți mintea prea odihnită !Lăsați oameni nevoinvați în pace poate ar trebui să vedeti de d nul Păunel și prietenii lui și drumurile și groapa de gunoi !

Teodosie

10.07.2019 18:01

Cum sa fie nevinovata daca era in responsabilitatea ei sa evalueze incredintarea copiilor catre o mama psihotica si violenta ... ai a decis ca e in regula?
Incel mai bun caz e neglijenta in serviciu.

I. M.

10.07.2019 22:08

Lasati doamna apararea unei individe care a incredintat doi copii unei retardate mintal. Cucoana ar trebui sa isi puna demisia pe masa sau sa iasa la suprafata cu explicatii solide in favoarea deciziei de a accepta reintegrarea copiilor langa bolnava aia. Avand in vedere ca acel copil a fost omorat in bataie e greu de explicat

Daniela Rad

11.07.2019 11:58
E strigator la cer cu tot ceea ce se petrece in toata Directia si Protectia Copilului ar trebui schimbata in Dorectia pentru Distrugerea Copilului ...seful ei este seful unei bande organizate de mafie in institutie care este tinut in brate de politicienii locali ...mai au pe constiinta multe suflete si multe au fost musamalizate ca sa nu le strice imaginea...doar imaginea mai cinteaza pentru ei si nu vietile unor copii batuti de soarta cu parinti bolnavi dar si cu specialisti si mai bolnavi ...as vrea ca ziarul dvoastra sa faca o plangere pentru conducerea institutiei si una penala pentru ca toti sunt vinavati si daca ar avea un grad minim de constiinta sa isi dea demisia ca acolo este un cuib de mafioti la care le cad prada suflete nevinovate ...asa se face cand se aranjeaza totul dupa partidul din care faci parte ...imi spunea un prieten ca in urma cu cativa ani seful Tamas a platit persoane cu bioenergie sa le cutere cladirea de spirite rele ...le propun o sedinta de exorcizare in direct la toti din mafia directiei ca poate asa se mai curata locul acela incarcat negativ cu ticalosiile si afacerile unor nemernici a caror victime cad copii nevinovati...urgent demisIA DNEI PSIHOLOG SI TRAGEREA LA RASPUNDERE IN FATA LEGII DACA MAI EXISTA LEGE SI PENTRU DANSA ....in restul toate se platesc cat de tarziu ii spunem bosului Tamas ...dar toate si niciodata nu va fi prea tarziu ca sa platesti si ca sa culegi roadele muncii sau hotiei tale !

Anda

11.07.2019 13:10

 Cucoana  ar trebuii sa infunde puscaria ( doctoranda lu peste prajit , e plina tara de “doctoranzi si masteranzi “ ) si impreuna cu ea toti cei ce monitorizau acesti copii . PUSCARIA nu demisie .Data viitoare cand un psiholog sau angajat de la protectia copilului va decide soarta unui copil va casca ochii . Reformarea sistemului dragi romani incepe de jos . 

Ghita

11.07.2019 10:31

Psihologul are vina lui, DGASPC-ul are vina ca a angajat un psiholog incompetent, dar adevarata vina este a celor care in goana dupa crestere demografica (guvernantii, biserica, etc.) accepta ca asemenea specimene ca Sonia Alb sa fie lasata sa procreeze.  

Felecan

11.07.2019 11:45

Mai oameni buni voi chiar nu vedeti ca psihologia din Romania e o gluma inepta. Nu constatati ca pe masura ce creste numarul de psihologi in Romania creste exponential si cuantumul derivelor psihice si sociale. Psihologia in Romania = gluma proasta.

Adauga comentariu