Ioan Bene vinde și restaurantul Aroma. Care este prețul de vânzare? Trei clădiri monument din Cluj, scoase la licitație

Controversatul om de afaceri, Ioan Bene, vinde și restaurantul Aroma, pentru care solicită 7 milioane euro. Hotel Continental, o altă clădire a sa, este scoasă la vânzare de Artmark Historical Estate. Casa de licitații mai are la vânzare două clădiri monument din Cluj: Vila cu Influențe Secession din Turda și Conacul Bannfy din satul Sânmărghita, comuna Mica.

Restaurantul Aroma, situat în livada Palacsay, la aproximativ 6 km de centru, acest complex este scos la licitație pentru o sumă de 7.000.000 de euro + TVA, potrivit Gazeta de Cluj. Construită în anul 2003 și având o suprafață utilă de 5.000 mp și teren de 3949 mp, proprietatea este compusă din două corpuri principale: restaurantul și centrul SARA Social Events. Restaurantul este dispus pe două niveluri: parterul amenajat în stil neoclasic, oferă acces spre grădina de vară, iar etajul care menține nota clasică, are ca piesă centrală șemineul. Locația este una privilegiată, departe de ritmul alert al orașului dar suficient de aproape pentru a oferi acces facil. Livada Palocsay, cea mai mare și mai cunoscută din oraș, creează un ambient relaxant și un cadru natural ideal pentru desfășurarea de evenimente. Complexul este potrivit pentru diferite scenarii de utilizare, datorită sălilor multiple cu capacitate până la 280 de persoane.

La casa de licitații Artmark Historical Estate mai sunt scoase la licitație alte două clădiri monument istoric din Cluj. Unul dintre ele este Vila cu Influențe Secession din Turda, județul Cluj. Prețul este disponibil doar la cerere. La începutul secolului XX, arhitectura din Transilvania și Banat, parte a monarhiei austro-ungare până în 1918, a fost influențată de noile curente artistice în vogă în metropolele Viena și Budapesta. Limbajul Secession s-a pliat pe artă constructivă tradițională a zonei, rezultând un valoros patrimoniu construit în stil „secession transilvan”.

Vila este situată în zona istorică a orașului Turda, la 500 de metri de Castrul Român Potaissa, cel mai important monument istorico-arheologic al urbei, situat pe platoul denumit Dealul Cetății. În primăvara anului 1945, Turda fiind sub ocupație germană, imobilul a fost ocupat de Comandamentul Forțelor Militare Germane. Proprietatea de față are o suprafață utilă de 571 mp și teren de 5074 mp, acoperit în prezent de vie. Amplasarea și caracteristicile sale oferă perspective de dezvoltare a următoarelor funcțiuni: hotel, pensiune, terasă/restaurant, organizare de evenimente, grădiniță.

Conacul Bannfy din satul Sânmărghita, comuna Mica este scos la licitație cu un preț de pornire de 500.000 euro. Arhitectura conacului este una neoclasică, fațada principală fiind marcată de un portic cu șase coloane de piatră, de inspirație dorică, încununat de un fronton triunghiular, care îi oferă o alură impunătoare. Fațada laterală se deschide printr-o logie marcată de opt coloane – au fost conservate coloanele originale. Terenul generos care înconjoară conacul are 4100 mp și cuprinde un nuc bătrân și pomi fructiferi. Clădirea este astăzi complet renovată, actualul proprietar trecând printr-un proces migălos de reabilitare și restaurare, reușind să salveze și o bună parte din elementele originale: coloanele de piatră, o parte din grinzile de lemn, elementele decorative de lemn din interior și o parte din ornamentele fațadei, care nu au fost încă montate deasupra ferestrelor. În prezent, casa este locuită, întrebuințându-se parterul și mezaninul. Etajul și mansarda sunt open space, complet renovate dar nemobilate.

Citește și:

Hotelul Continental, al lui Ioan Bene, scos la vânzare. Prețul ar putea să ajungă la 10 milioane euro

Adauga comentariu