Eveniment

Ioan Aurel Pop, noul președinte al CNATDCU

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a semnat ordinul privind regulamentului de organizare şi funcţionare şi componenţa nominală a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) pentru mandatul 2020-2024. Ministerul precizează că peste 1.100 de persoane din 134 de instituţii de învăţământ şi cercetare din România şi din străinătate au aplicat pentru a dobândi calitatea de membru CNATDCU, în următorul mandat. Consiliul va fi condus de academicianul Ioan-Aurel Pop.

”Ministerul Educaţiei şi Cercetării a aprobat, prin ordin, regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) pentru mandatul 2020-2024. În acelaşi timp, a fost finalizată şi selecţia membrilor CNATDCU pentru mandatul 2020-2024. Noua structură a CNATDCU a fost stabilită prin ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 4.621/2020 (trimis spre publicare în Monitorul Oficial al României)”, a transmis, vineri, Ministerul Educaţiei.

Noul președinte, Ioan-Aurel Pop, este cel care, în 2012, a criticat toată conducerea CNATDCU pentru verdictul de plagiat dat premierului de atunci, Victor Ponta. Paradoxal, cei pe care îi critica în urmă 8 ani sunt astăzi chiar noii săi vicepreședinți: Marius Andruh a fost președintele CNATDCU și chiar cel care a anunțat plagiatul lui Ponta, Dorel Banabic era și la momentul verdictului vicepreședinte CNATDCU, iar Mircea Dumitru a reconfirmat la Universitatea din București decizia de plagiat.

”Conducerea CNATDCU în mandatul 2020-2024 va fi asigurată de Acad. Ioan-Aurel Pop – Preşedinte CNATDCU şi trei vicepreşedinţi – Acad. Marius Andruh, Acad. Dorel Banabic, M. c. Acad. Mircea Dumitru. Componenţa consiliului a fost stabilită prin selecţia cadrelor didactice şi de cercetare care îndeplinesc criteriile prevăzute de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011. Peste 1.100 de persoane din 134 de instituţii de învăţământ şi cercetare din România şi din străinătate au aplicat pentru a dobândi calitatea de membru CNATDCU în mandatul 2020-2024. Configuraţia aprobată a consiliului include personalităţi din aproape 100 de instituţii, însumând 543 membri, din care 21 membri ai Consiliului general, 69 de membri ai panelurilor pe domenii fundamentale şi 493 membri ai comisiilor de specialitate. Ca reprezentare a universităţilor din România, procente egale, de peste 8% pentru fiecare, înregistrează Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Politehnica din Bucureşti”, a mai transmis Ministerul Educaţiei.

Ce declara în 2012 Ioan Aurel Pop, după ce Marius Andruh anunțase oficial din poziția de președinte al CNATDCU că Victor Ponta a plagiat, fiind “plagiatul de tip copy-paste”:

  • “Eu nu puteam participa la o instanță care nu era în regulă.
  • Această reorganizare era absolut necesară, în condițiile în care eu sunt rectorul UBB, dar această universitate nu era reprezentată în consiliu, câtă vreme eu am fost ales membru din partea Academiei Române, nu a UBB”, a declarat Ioan Aurel Pop pe 30 iunie 2012, potrivit HotNews.ro.
  • “Consiliul general de atestare a diplomelor si titlurilor universitare, care a luat aceasta decizie in cazul lui Victor Ponta, nu are atributii directe in cazurile de plagiat, ci doar in conditiile regulamentului sau. Adica in conditiile in care o comisie de specialitate discuta un plagiat, acel plagiat ajunge pe masa consiliului dupa ce a fost discutat de comisia de specialitate, or in acest caz comisia de juristi din cadrul consiliului nu s-a pronuntat. Acest consiliu al nostru nu are intre atributiile lui prioritare discutarea plagiatelor decat in masura in care vin de la comisiile de specialitate. Or, dupa stiinta mea, o comisie de specialitate de drept care sa fi discutat lucrarea nu s-a intrunit si nu exista un motiv pentru care Consiliul general sa se pronunte cu atata graba”.
  • “Niciunul dintre membrii care s-au pronuntat in Consiliul general nu are pregatirea necesara, nu este profesor universitar la vreo facultate de Drept, nici in domeniul academic”

Anunțul lui Marius Andruh, în 2012:

  • “Este plagiatul de tip copy-paste.
  • Consiliul a luat aceasta teza de doctorat pagina cu pagina, pentru ca s-a dorit sa fie facuta analizarea din punct de vedere profesionist, dar niciunul dintre noi nu s-a amestecat in contributiile originale pe care le-a formulat candidatul, pentru ca nu intra in atributiile noastre” – sursa: HotNews.ro

Ioan Aurel Pop a fost ales în 2018 președintele Academiei Române și, timp de 2 ani, a decis să nu renunțe și la funcția de rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pop a cumulat funcția de rector și cea de președinte al Academiei, pe un salariu anual uriaș de peste 500.000 de lei.

CITEȘTE: După cumulul de funcții, rectorul-președinte-de-academie, Ioan Aurel Pop, va avea un câștig anual fabulos

CITEȘTE: Când cumulul de funcții nu mai este imoral, ci “aliniere a Cartei UBB la legislația națională”, Ioan Aurel Pop rămâne și rector UBB și președinte al Academiei Române

Ioan Aurel Pop a fost rector al UBB timp de 2 mandate, până în martie 2020 când funcția a fost câștigată de Daniel David.

Revista 22 a scris în 2018 că numele lui Ioan Aurel Pop a apărut pe o listă a colaboratorilor Securităţii. Reacția lui Pop a fost: “Mă aştept să mi se ceară condamnarea la moarte”.

”Peste două sute de nume se află pe prima listă a colaboratorilor aflați în legătura UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securităţii Statului (DSS) care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti. Printre acestea, Ioan Aurel Pop – noul președinte al Academiei Române, ziaristul Cornel Nistorescu sau sociologul Dorel Abraham, scria joi Revista 22.

De departe cel mai cunoscut și actual nume este cel de la poziția 149: Pop Aurel Ioan, „n. 01.01.1955, Sîntioara, jud. Cluj, istoric, Universitatea Cluj-Napoca”. Evident același Ion Aurel Pop devenit recent Președintele Academiei Române. Profesor universitar, doctor în Istorie, membru corespondent al Academiei de Științe, Litere și Arte (Paris) din 1999, membru titular al Academiei Române din 2010 și membru al Academiei Europene de Științe și Artă (Salzburg) din 2013a primit, în 2015,  Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler. Cu un CV (http://www.ubbcluj.ro/cv/CV_Ioan-AurelPop_RO.pdf) impresionant, Ion Aurel Pop este astăzi unul dintre cei mai cunoscuți istorici din România.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *