Invazie de sobolani in Floresti. Primarul vrea decretarea starii de urgenta

De cateva saptamani locuitorii din satul Floresti sunt terorizati de reaparitia sobolanilor. Pe strazile Cetatii si Eroilor, cetatenii au reclamat in nenumarate randuri aparitia rozatoarelor, insa executivul Primariei Floresti este cu mainile legate. Rectificarea bugetara de la ultima sedinta de Consiliu Local a redus considerabil suma alocata deratizarii motiv pentru care Florestiul este in pragul unei epidemii de leptospiroza.

Locuitorii din satul Floresti din zona strazii Eroilor si a Cetatii reclama invazia de rozatoare. Acestia spun ca in ansamblul de locuit Multiserv si Luxor, in apropierea tomberoanelor au reaparut sobolani. Ultima deratizare masiva in Floresti is implicit disparitia pe o buna perioada de timp a rozatoarelor, potrivit celor care locuiesc pe strada Eroilor, s-a facut in urma cu doi ani. In cele doua ansambluri imobiliare locuiesc multi copii, motiv pentru care parintii acestora sunt ingrijorati de aparitia unei epidemii transmise de muscatura si dejectiile animalelor.

Peste 70 de boli pot fi transmise de sobolani si implicit de muscatura acestora, iar unele pot fi letale. Cea mai des intalnita boala transmisa de sobolani este leptospiroza. Microbul patrunde in organism prin piele, prin mucoasele nazale sau oculare. Riscul expunerii la muscatura de sobolan sau la contactul cu urina acestuia din sol sau apa pot face ca, dupa o perioada de incubatie a bolii, persoana infectata sa aiba simptome de febra, hepatita, meningita sau chiar afectiuni renale deosebit de grave. In cazul in care persoana infectata nu se prezinta la doctor in timp util poate surveni chiar decesul.

“In fiecare dimineata cand astept autobuzul vad cum misuna pe parau zeci de sobolani. E o priveliste sinistra. Cred ca in curand o sa fie anuntate cazuri de muscatura de sobolan. Nu mai poti duce gunoiul seara dupa ce se intuneca pentru ca sar pe tine direct de pe tomberoane”, a declarat Raluca S., studenta in Floresti.

Deratizarea si dezinsectia intr-o localitate este in subordinea Primariei pe domeniul public. Din nefericire multe ansambluri de locuit nu au fost preluate in gestiunea fondului locativ al primariei Floresti motiv pentru care deratizarea in acele zone revine asociatiilor de proprietari.

Primarul Horia Sulea a explicat motivul pentru care s-a ajuns in aceasta toamna la reaparitia rozatoarelor si a afirmat ca in cazul in care nu se va reusi eradicarea acestora, va declara stare de urgenta in comuna. Sumele alocate de la bugetul local sunt aproape epuizate, iar la rectificare nu s-au mai suplimentat.

“S-a facut si in primavara deratizare. Legea ne impune sa facem deratizare de cate ori este necesar in functie de invazia de rozatoare si si insecte si a tot ce duce la disconfortul populatiei si la aparitia unor posibile boli colective. Sunt constient la riscul la care ne expunem nefacand aceste deratizari, deoarece sobolanii sunt purtatorii principali ai trichinelozei. La sedinta de rectificare de buget au fost taiati banii de la deratizare de catre stimabilii consilieri locali ai PSD. De la alocarea bugetara initiala au ramas 15.000 de lei, ne-ar mai trebui inca de doua ori pe atata pentru a putea face o deratizare in tot Florestiul. Saptamana viitoare vom  demara  procedura de deratizare in zona blocurilor de pe Eroilor pentru ca doar pentru acea zona ne  vor ajunge cei 15.000 de lei, in rest Florestiul va ramane nederatizat. Si asociatiile de locatari ar trebui sa isi faca deratizare pe domeniile private ca si asta o impune legea. Vom incerca sa demaram o actiune de situatii de urgenta, insa pana cand Directia de Sanatate Publica si Directia Sanitar Veterinara nu vin sa ne semnaleze aceste aspecte, eu nu pot sa initiez o astfel de actiune de genul asta, pe situatii de urgenta. Este o situatie de urgenta grava in ceea ce priveste sanatatea populatiei”, a declarat primarul Horia Sulea.

O alta problema a reaparitiei rozatoarelor in Floresti pun in pericol siguranta rutiera. Sobolanii isi fac cuiburi sub capotele masinilor parcate pe marginea vaii Ciorgaului, rozand cablurile electrice ale acestora.

“Mi-am dus masina la spalatorie si cand am deschis capota a sarit un sobolan. Aveam urme de rahat de soarece peste tot prin motor. Lucrez pana seara tarziu si acuma cand a venit frigul sobolanii simt caldura de la motor si se cuibaresc in masini. La un vecin i-au ros toate furtunele si cablurile de sub capota intr-un weekend. Chiar ieri noapte am calcat unu pe Eroilor. Primaria nu face nimic, o sa ajungem sa nu ne mai lasam copii afara la joaca, de frica sa nu fie muscati de sobolani”, a declarat Ovidiu M., locuitor al Florestiului.

Comentarii

dodo

07.11.2014 12:51

Mai mare sobolan ca SULEA nu exista in FLORESTI!!!!!!!!!

Alex

07.11.2014 13:11

Dezinformati! Este adevarat, Florestiul este plin de sobolani de pe strazi si pana la conducerea primariei. Intaiul sobolan al primariei ar trebui sa ne explice cum se face ca incepand cu alegerile locale din 2012 inaltul sobolan promitea deratizare, si a facut-o iar in articol spune ca nu a facut din 2012? De asemenea este cunoscut faptul ca la rectificarea bugetara a fost suplimentata suma pentru deratizare si nu taiata. Sulea ar trebui mutat din biroul primarului impreuna cu sobolanii care deranjeaza cetatenii. Ovidiu M este acelasi popa care suge banii consiliului local? Pana acolo a Sulea? Nu mai are postaci si il pune pe popa? Traiasca Iohannis si Sulea.

yokko

07.11.2014 13:44

Exista contract pt. deratizare ssi bani alocati in primaria Floresti!!!!! Nu Mai dezinformati!!!!!

goe

07.11.2014 14:00

nu ne mira. primarul asta e dezastru.

gigi

07.11.2014 14:12

problema nu sunt domnii consilieri ....problema este PRIMARUL SULEA......banii se duc in alte directii ...rusine primariei...rusine!!!!!

alin

07.11.2014 15:17

demisia sulea!

zoo

07.11.2014 15:28

Îi știu, au fugit din Gruia și s-au refugiat în Florești.

vert

08.11.2014 17:44

Nu e vorba de bani aici, nu e vorba de consilieri si alte cacaturi. De vina sunteti voi care va plangeti, ca voi cetatenii aruncati gunoaiele pe strazi, ca sobolanii vin la gunoiul menajer. In curand Floresti va arata precum Ferentari, si voi va plangeti aiurea. Nu ciorile arunca gunoaie, ci romanii. Vad pe strazi pe aici saci de gunoi aruncati cu totul pe jos, va lasati gunoiul la usa sa vi-l duca femeia de servici. Porcilor. E departe tomberonul? Daca va plac jegul si cainii vagabonzi mutati-va in pula mea in Ferentari si traiti acolo, nu aici.

ghiuri

08.11.2014 20:49

ma naspetule habar nu ai ce vorbesti, o localitate ajunge ferentari daca are un primar ca Vanghelie, iar primarul Florestiului este mult sub Vanghelie.Stii cine este in spatele firmei de deratizare? Ginerica si cuscrul primarului 

Lenghel Edit

09.11.2014 15:42

Vai ce bine ca am citit astea cu sobolanii.Am vrut sa cumpar o casa in Floresti ! Na merci nu mai am nici un interes.Vad cilivilizatia este inca departe in Romania. Mai bine stau in Germania.Oamenii puturosi inmultesc sobolanii. Cine a ales acest Primar,voi locatarii ma gindesc eu. Daca insala,gonit-il. Scpati de el.Pacat de frumosul Cluj....

Hodis Daniela

09.11.2014 18:10

Poate ca sunt sobolani "electorali". Io fi trimis PSD-ul sa faca campanie pentru V. Ponta. Pleaca dupa 16 noiembrie, nu va faceti griji.

Ion

10.11.2014 09:39

Sobolanii din primarie nu au bani pt deratizare dar au bani pt zilele tautiului in frunte cu privighetoarea si al ei sot devenit prosper om de afaceri prin multe contracte primite .....rusine

mitic

10.11.2014 12:57

I-au napadit sobolanii de,,gospodari,, ce sunt,,,niste mizerabili astia sunt ardelenii si se mai tin cu nasul pe sus,,,vai de capul lor,de ,hrube ramase de la grofii unguri,,,iar ei cu slanina,pita cat roata carului si cu alinca in cap catu-i ziulica de lunga,,,sa puna mana pe matura,apa si detergent si sa vezi cum fug sobolanii

ardeleanu care ...

12.12.2014 09:25

bai miticu pulii...... ardelenii sunt cu 3 clase mai sus ca voi gunoaie de bucuresti , aici am crescut fara banii pe care ii sugeti voi la bucuresti zi de zi din toata tara..... dak nu ar fi ardealu ati muri de foame bai inteligentule,....va tremura chilotii cand auziti de descentralizare ca ati ramane in curu gol si fara sponsori.......deah....vorbesti de mizerie....tu mitic de ferentari?cata tiganie e la voi ,la nimeni in tara asta.....dar tu esti inteligent, am uitat.

constantin

15.12.2014 16:14

Ba javra de bucurestean vai de curu vostru.Miticii dracului.ce e Bucurestiul ala al vostru? GRoapa de gunoi a Romaniei

Lili

01.02.2015 14:09

Ok, admit ca e si vina oamenilor ca isi arunca gunoiul pe jos, dar hai sa va pun intrebarea: daca nu se ridica gunoaiele cu saptamana (in loc de 2x/saptamana cat prevede contractul de salubrizare), unde sa-si arunce oamenii gunoiul? Toata lumea se leaga de deratizare, dar de problema cauzatoare dc nu aminteste nimeni, si anuma ca suntem lasati cu gunoiu in tomberoane, deoarece firma de salubrizare nu-si face treaba???? Sau ca te duci la Primarie sa te plangi de ei si nu te ia nimeni in seama, ba chiar iti urci Politia Locala pe cap...

Adauga comentariu