Din oras

Invatamantul profesional resuscitat la Cluj. Elevii, stimulati material de companii

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Cluj incepe caravanele pentru recrutarea elevilor pentru crearea scolilor profesionale. Potrivit proiectului, elevii clujeni care vor alege scolile profesionale ar putea primi burse de 100 – 150 de lei din partea companiilor, pe toata durata stagiului de practica, pe langa bursa de 200 de lei lunar, primita din partea Ministerului Educatiei. 

Pe de-o parte, agentii economici sunt incantati de proiect, pentru ca la finalul celor trei ani de invatamant profesional, elevii clujeni vor putea fi angajati in cadrul companiilor care i-au pregatit. Protocolul va fi semnat intre ISJ Cluj si mai multe companii, interesate sa ii pregateasca pe elevi si sa le ofere atat stagii de practica in munca de confectioner incaltaminte si confectioner textile, sudori, lacatus-mecanic, operatori chimisti si prelucrator hartie, precum si burse suplimentare.

“Acordul prevede efectuarea stagiilor de practica, precum si posibilitatea de angajare a elevilor dupa terminarea studiilor. In aceasta saptamana terminam de semnat acordurile cu companiile. Agentii ii vor putea stimula pe elevi si le vor putea oferi burse suplimentare de 100 – 150 de lei”, a precizat seful ISJ Cluj, Valentin Cuibus.

Pepiniera pentru Clujana

Reprezentantii companiilor sunt cei care au initiat proiectul care urmeaza sa fie aplicat, in judetul Cluj, din toamna acestui an.

“Se lucreaza la proiect impreuna cu Inspectoratul Scolar. Noi ne dorim ca elevii sa faca practica la noi. Avem spatiu disponibil pentru doua clase, la 3 specializari: talpuit, croi si cusut, sa fie cam 20 de persoane. Personalul de la noi are varsta inaintata. Daca se castiga procesul cu grupele de munca atunci vor pleca multi. Eu doresc urgent sa angajez tineri. Ma bazez pe tineri. Nu numai noi avem nevoie, ci toate firmele de incaltamaminte. Noi le oferim elevilor posibilitatea de a face practica si de angajare apoi”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, directorul companiei Clujana, Puiu Sumlea.

Pe de alta parte, directorii institutiilor de invatamant cu profil tehnologic arata ca desi ii pregatesc pe elevi intr-un domeniu, conditiile proaste de salarizare ii fac pe absolventi sa se reprofileze.

“Problema cu scolile profesionale e mai delicata. Firmele ofera salarii foarte mici. (…) Noi facem eforturi si vom califica elevii, insa nu avem vreo garantie sa dupa 3 ani ei vor dori sa si lucreze in domeniile in care s-au pregatit. E regretabil ca ii scolarizam, iar ei nu lucreaza apoi. O monitorizare reala cu instrumente socio-profesionale nu ofera date imbucuratoare. Cei mai multi se reorienteaza catre partea de servicii, nu de productie”, a aratat directorul Colegiului Tehnic “Napoca”, Marinela Man.

Potrivit planului de scolarizare pentru anul 2014-2015, Colegiul Tehnic “Napoca” urmeaza sa creeze o clasa de confectioner produse piele, iar elevii isi vor putea face practica la Clujana. Unitatea de productie din Cluj sustine ca nu are posibilitate financiara de a le oferi scolarilor burse suplimentare. Potrivit contractului ISJ si cele 7 companii, copiii ar urma sa primeasca si burse suplimentare.

“Eu am fost cu ideea proiectului, pentru ca nu avem oameni calificati pentru fabrica. La noi elevii au posibilitatea de a face practica si apoi au sansa de angajare de 100%. La Clujana le oferim o carte de munca pentru 8 ore pe zi si un zambet”, a spus directorul Clujana.

La ora actuala, 374 de elevi din judetul Cluj beneficiaza de o bursa guvernamentala de 200 de lei lunar, scolari din unitatile de invatamant cu profil tehnologic.

“Noi putem livra absolventi, insa elevii trebuie sa fie stimulati si motivati de catre firme, dupa aceea. Bursa le ofera un venit pentru moment, insa daca firmele nu doresc sa incheie contract termen lung, valabil dupa absolvire,  am investit inutil. Bursa acordata de minister e conditionata doar de frecventa si e de 200 de lei pe luna, insa ar trebui sa vina si alte stimulente oferite de angajatori”, a continuat directoarea Colegiului Tehnic “Napoca”.

De asemenea, unitatile de invatamant asteapta planurile de scolarizare pentru anul viitor. Intre timp, ISJ Cluj demareaza, incepand cu 15 februarie caravane de informare in judetul Cluj, pentru parintii elevilor din clasele a VIII-a, pentru a-i atrage pe copii spre invatamantul profesional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *