Introducerea urgenta a registrului electronic unic al lucrarilor reglementate, ceruta cu ardoare de GRAUR

Asociatia Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR) a constatat ca in universitati prolifereaza fenomene grave de plagiat si ilegalitati care privesc lucrarile reglementate. Membrii asociatiei considera ca, pentru combaterea acestor fapte de mare gravitate sociala si care adancesc coruptia in lumea universitara, principala masura de combatere este sporirea transparentei si accesului publicului la toate informatiile relevante al procedurilor legale derulate.

In acest cadru, asociatia GRAUR solicita de urgenta ministrului educatiei infiintarea registrului electronic unic al lucrarilor reglementate.

Lucrarile reglementate sunt toate lucrarile care se realizeaza in universitati pentru a dovedi capacitatea unei persoane de a accede la o calificare, grad, titlul sau abilitare. In spiritul legii, toate drepturile acordate prin predarea si sustinerea unei lucrari reglementate sunt garantate de stat. Este vorba de lucrarile de licenta, lucrarile de disertatie, tezele de doctorat, tezele de abilitare, lucrarile de grad didactic.

"In registrul unic propus si solicitat trebuie sa apara pentru orice persoana interesata: numarul unic al lucrarii intocmite, numele persoanei care a obtinut dreptul legal solicitat, titlul lucrarii intocmite, numele conducatorului sau indrumatorului lucrarii intocmite, institutia care a primit lucrarea si care a acordat dreptul solicitat, data acordarii dreptului, numele depozitarului lucrarii intocmite in format electronic, adresa depozitarului lucrarii intocmite.

Odata cu indreptarea propunerii si solicitarii catre ministrul educatiei, Asociatia GRAUR a sesizat si Curtea de Conturi a Romaniei care trebuie sa constate ca la acest moment lucrarile reglementate nu sunt evidentiate si conservate pentru a fi accesate de persoanele interesate si pentru a dovedi corecta gestiune a banului public", scriu membrii asociatiei in solicitarea adresata ministrului educatiei..

"Transparenta este dusmanul plagiatului, transparenta este dusmanul coruptiei", intareste asociatia, in vederea aprobarii cat mai rapide a infiintarii registrului electronic unic, care ar putea descuraja si impiedica plagiatul.

Adauga comentariu