Sanatate

Intoxicatia cu monoxid de carbon

Monoxidul de carbon este un gaz fara culoare si fara miros. Este produs in timpul arderii la motoarele vehiculelor, arderii carbunilor folositi la gratarele in aer liber, in radiatoarele cu propan sau la boilere. Cand inhalam in conditii normale, luam in plamani aer care contine oxigen.

 

Monoxidul de carbon reduce capacitatea sangelui de a transporta oaxigenul, drept urmare saraceste tesuturile de oxigen, ceea ce duce la simptomele mentionate mai jos:
– dureri de cap;
– greturi si varsaturi;
– judecata neclara;
– hiperactivitate;
– iritabilitate;
– batai ale inimii rapide sau anormale;
– respiratie accelerata;
– respiratii scurte;
– hipotensiune arteriala;
– lesin;
– dureri toracice;
– convulsii;
– coma, urmata de inconstienta si deces.

 

Cauze. Intoxicatia cu monoxid de carbon se produce in spatiile inchise sau neventilate, asa ca aveti grija cand folositi o instalatie care implica arderi in functionarea sa. Intoxicatia cu monoxid de carbon poate avea loc accidental, de exemplu, daca lucrati la motorul masinii in garaj, cu usile inchise, sau intentionat, daca lasati motorul sa mearga in aceleasi conditii, pentru a va sinucide. Pentru ca monoxidul de carbon este inodor, intoxicatia se poate produce foarte usor, fara sa va dati seama.

 

Tratamentul. Aduceti victima la aer curat, deoarece aceasta va opri imediat nivelul de contaminare. Daca insa concentratia monoxidului de carbon este foarte ridicata, se poate ca si dvs. sa fiti in pericol, mai ales daca respirati mai greu din cauza efortului sau anxietatii.

 

Trageti aer adanc in piept, tineti-va respiratia, intrati si scoateti victima cat mai repede afara, la aer curat. Trageti persoana suferinda de haine sau de picioare daca va este mai usor. Lasati usa deschisa pentru a intra aer proaspat in incapere.
Chemati urgent personalul medical; daca este posibil, informati dispecerul de conditiile in care se afla victima, varsta acesteia, precum si timpul de expunere la actiunea monoxidului de carbon.

 

Daca victima nu respira si nu are puls, trebuie sa incepeti resuscitarea pana la sosirea personalului medical;
Recuperarea se face, de obicei, lent, depinzand de gravitatea cazului, putand exista leziuni la nivelul creierului care afecteaza capacitatea mentala. Daca acestea sunt prezente si dupa doua saptamani, nu putem vorbi de o recuperare completa. Chiar daca victima pare a nu avea niciun simptom, afectarea capacitatii mentale poate persista si la doua saptamani de la incident.

 

Masuri de prevenire. Instalati detectori de monoxid de carbon in zonele in care sunt folosite instalatii cu gaze, in special in bucatarie, baie, garaj si in atelierul de lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *