Din oras

”Insulă” pustie și plină de gunoaie pe strada Hașdeu. Mai lipsește un Tom Sawyer să se ascundă printre crengi

O fostă terasă de local, îngrijită și prezentabilă anul trecut, este de ceva timp un loc părăsit care strică imaginea străzii B.P. Hașdeu, una din cele mai intens populate și circulate artere din municipiu. Locul e o mini insulă – plină de crengi, cioburi de sticlă și gunoaie – care a fost abandonată de foștii proprietari ai localului și de Rosal, firma de salubritate care deservește zona respectivă.

Un cetățean i-a scris primarului, la începutul lunii, pe aplicația mycluj că se depozitează deșeuri pe strada Hașdeu, fără să precizeze trotuarul cu pricina. Reporterul Ziar de Cluj care a verificat joi informația a constatat că problema e gravă și întinsă pe mai mulți metri de trotuar, deoarece oamenii obișnuiesc să depoziteze saci și pungi de gunoaie care nu sunt ridicate cu zilele. Proprietarii de localuri și magazine, în special, adună câte un munte de mizerii pe domeniul public. Trecătorii se împiedică de ele sau le ocolesc. Studențimea care locuiește în căminele din zonă deja s-a obișnuit cu acest „sport”. 

gunoaie hasdeu

Dacă acest lucru nu ar fi suficient ca să aducă atingere imaginii atent construite de municipalitate a unui oraș de cinci stele, mai avem un „as” în mânecă. În fața unui cămin studențesc, rămășițele unui local care și-a dat „duhul” vorbesc de la sine despre modul cum se administrează unele spații publice și private în Cluj-Napoca. Nimeni nu mai răspunde de platoul gol dintre două clădiri – în care e o mică pădure de crengi unde consumatorii de alcool sparg sticle și oricui îi e lene să își ducă gunoiul îl împrăștie pe dalele de ciment.

Când au închis localul studențesc, proprietarii au lăsat cadou vecinilor o coadă ruptă dintr-o mătură, un ghiveci cu o plantă care surprinzător e încă vie, o bucată de material și altele – toate zac pe teritoriul nimănui de pe vestita stradă Hașdeu. Vechile deșeuri, necolectate de firma direct responsabilă, primesc des noi „localnici” pe insulă: sticle, pet-uri, pahare de cafea.

gunoaie strada hasdeu

Concluzia la care am ajuns e că vina ar trebui să apese mai mulți umeri: ai foștilor patroni de local, municipalității și firmei Rosal, dar și ai clujenilor care trăiesc pe strada Hașdeu. Vecinii fostului local ori ignoră terasa transformată în pădure de crengi și mizerii, ori contribuie la aspectul „de cinci stele”; altfel nu ne explicăm de ce nu s-a făcut nimic până acum. 
Ziar de Cluj a contactat firma Rosal, care e responsabilă de colectarea deșeurilor de pe strada Hașdeu,  dar nu am putut lua legătura cu directorul Adrian Niculescu, plecat din localitate. Vom reveni cu informații de îndată ce le vom primi. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *