Sanatate

Infertilitatea masculina

Ai incercat. Si iar ai incercat. Nici un bebelus. Exista o problema? De fapt, s-ar putea sa nu existe. Doar 20 % dintre cuplurile care au incercat sa conceapa un copil au reusit de prima data. Un studiu facut pe mai mult de 5000 de cupluri a aratat ca 42 % dintre ele au avut nevoie de patru luni sau mai mult. Majoritatea specialistilor spun ca nu exista nici un motiv sa se suspecteze o problema de ferilitate pana cand cuplul nu a incercat sa conceapa timp de un an.

 

Ajutor specializat. Dar s-ar putea sa trebuiasca a consulta un doctor mai devreme daca:
– Ea are peste 30 de ani.
– Ea a avut diverse afectiuni ginecologice.
– Ea are dureri in timpul ciclului, a pierdut o sarcina sau are menstruatii neregulate.
– Stii ca ai un numar scazut de spermatozoizi.
– Ai avut oreion sau o boala transmisibila sexual.
– Ai o leziune la testicule.
– Unul dintre voi a avut o problema de concepere intr-o relatie anterioara.

 

Cine are probleme, tu sau ea? Sansele sunt egale: cam 35 % dintre cazurile de infertilitate se datoreaza unor probleme femeiesti, iar 35 % se dovedesc a fi o problema masculina. Restul ori sunt o combinatie ori au cauze necunoscute. Iata de ce este important sa va testati amandoi.

 

Diagnostic. Specialistii in fertilitate au o intreaga gama de tehnici pe care le pot folosi pentru a pune un diagnostic. Printre analizele principale se numara:
– proba de sange pentru determinarea hormonilor feminini;
– control ulterior actului sexual;
– radiografia trompelor uterine;
– biopsia mucoasei uterine;
– examene anatomo-patologice pentru endometrioza si alte afectiuni pelviene;
– analiza spermei (spermograma);

 

Majoritatea problemelor de fertilitate masculina se pot grupa in patru categorii: probleme de sistem endocrin; incapacitatea testiculelor de a produce spermatozoizi; obstacole in calea depozitarii si eliminarii spermatozoizilor; afectiuni sexuale care impiedica depozitarea spermatozoizilor in vagin.

 

Tratament. Daca tu si partenera ta aveti probleme de fertilitate, nu intrati in panica. Pentru ca sansele de a obtine o sarcina la cuplurile care fac tratament in primele sase luni sunt egale cu ale celor care au amanat tratamentul 12 luni, continuand sa aiba insa contacte sexuale regulate. Mai mult, un tratament de fertilitate facut in graba poate duce atat la riscul unor sarcini multiple, cat si la stres emotional si financiar. Asadar, un factor de luat in seama este cat timp esti dispus sa astepti.

 

Exista optiuni eficiente pro-conceptie pentru un barbat, precum:
– Tratarea disfunctiilor sexuale.
– Terapia medicamentoasa poate creste productia de spermatozoizi prin corectarea dezechilibrelor hormonale; antibioticele pot fi si ele utile pentru tratarea infectiilor care afecteaza fertilitatea.
– Operatia poate indeparta blocajele care afecteaza producerea spermatozoizilor sau ejacularea (vasectomia poate fi in teorie inversata chirurgical, dar procedura nu are intotdeuna succes).
– Inseminarea artificiala: se colecteaza sperma sanatoasa de la barbat, sunt selectati cei mai activi spermatozoizi si introdusi la femeie. Cele mai noi tehnici asigura succesul chiar si cu spermatozoizi prelevati de la barbatii care ii produc in numar scazut. O alternativa este sa fie folositi spermatozoizii unui donator.
– Fertilizarea in vitro si procedurile similare combina ovulul si spermatozoidul in laborator. Ovulul fertilizat este apoi introdus in uterul femeii, unde se poate dezvolta normal.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *