Sanatate

Indigestia si arsurile de stomac

Indigestia este un termen specific, folosit pentru descrierea disconfortului abdominal care apare frecvent dupa ce mancati. Indigestia nu este o boala ci un ansamblu de simptome ce includ disconfort si arsuri la nivelul abdomenului superior, greturi si senzatii de balonare si prea-plin care pot fi usurate prin eructatii.

 

 

Cauza indigestiei este uneori dificil de precizat. La unele persoane poate fi declansata de unele alimente sau de ingestia de alcool. La altii, disconfortul apare zilnic.

 

 

O forma obisnuita de ingestie este arsura de stomac. Zilnic, pana la 10 % dintre adulti simt senzatia de arsura numita pirozis. Explicate, in termeni medicali, prin reflux gastro-esofagian, arsurile apar cand acidul gastric trece in esofag (tubul alimentar). Un gust acru si senzatia de mancare care se intoarce in gura pot insoti senzatia  de arsura din spatele sternului.

 

 

Ce anume determina refluxul acid? In mod normal, o banda circulara de muschi la capatul esofagului, numita sfincter, intrerupe comunicarea cu stomacul, dar permite alimentelor sa intre in stomac cand inghititi. Daca  sfincterul se relaxeaza anormal sau este slabit, acizii gastrici pot “scalda” (reflux) peretii esofagului si determina  iritatie.

 

 

Refluxul este cauzat de variati factori. Faptul ca sunteti supraponderal determina presiune pe abdomen. Unele medicamente, alimente si bauturi pot relaxa muschiul sfincterului esofagian sau pot irita esofagul. Daca mancati in exces sau va intindeti putin dupa masa, puteti favoriza refluxul.

 

 

Cum va ingrijiti

Modificand ce si cum mancati, faceti de fapt primul pas in prevenirea arsurilor gastrice. Iata cateva recomandari in acest sens:

–    Controlati-va greutatea corporala. Slabiti daca sunteti supraponderal.
–    Serviti mese scazute cantitativ, frecvente.
–    Evitati bauturile si alimentele care relaxeaza sfincterul esofagian sau irita esofagul, precum mancarile grase, alcoolul, bauturile cafeinizate sau carbonate, cafeaua decafeinizata, menta, usturoiul, ceapa, scortisora, ciocolata, citricile, sucurile si produsele din rosii.
–    Nu mancati 2-3 ore inainte de a va intinde sau inainte de culcare.
–    Renuntati la fumat, nu mai utilizati nicotina.
–    Nu purtati imbracaminte stramta si centuri stranse.
–    Evitati sa va aplecati sau sa va indoiti sau sa executati miscari fizice viguroase, timp de o ora dupa ce ati mancat.
–    Antiacidele (fara prescriptie medicala) va pot ameliora arsurile mai usoare, neutralizand temporar acizii stomacului. Totusi, folosirea prelungita sau excesiva a antiacidelor continand magneziu poate determina diaree. Produsele pe baza de calciu sau aluminiu pot duce la constipatie.

 

 

Un alt tip de medicatie, precum Pepcid, Tagamet si Zantac pot ameliora sau preveni simtomele de arsura prin scaderea productiei de acid gastric. Aceste medicamente sunt disponibile cu sau fara prescriptie medicala.

 

 

Asistenta medicala

Majoritatea problemelor de indigestie si arsuri sunt ocazionale si usoare. Dar daca prezentati disconfort intens zilnic, nu va ignorati propriile simptome. Netratate, arsurile gastrice pot produce cicatrice la nivelul esofagului inferior. Aceasta poate determina dificultate la inghitit. Mai rar, arsurile gastrice severe pot duce la o afectiune numita sindromul Barrett (ulcerul esofagian), care poate creste riscul pentru cancer esofagian.

 

 

Arsurile si simptomele de ingestie pot semnala prezenta unei afectiuni de baza mai grave. Consultati medicul daca simptomele dvs. sunt persistente sau severe sau daca aveti dificultati la inghitit.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *