Din oras

Începe munca de Sisif pentru colectarea deșeurilor din Someș

Primăria Cluj-Napoca montează stăvilare la intrarea în oraș, iar din amonte se aruncă gunoaie într-o veselie.

În curând vor fi montate stăvilare plutitoare pe Someș, la intrarea în oraș. În loc să rezolve cauza problemei, autoritățile locale doar fac o spoială de fațadă, care presupune o cheltuială de câteva zeci de mii de euro din bugetul local. Garda de Mediu se face că nu vede dezastrul de pe Someș. Nimeni nu a fost amendat anul trecut pentru poluarea râului.

Atunci când conducerea Primăriei Cluj-Napoca apreciază drept urgente unele investiții, lucrurile se mișcă foarte repede. În decembrie 2016, a fost încheiat un contract cu firma SC Rono Aqua SRL Oradea pentru montarea de stăvilare pe Someș. În scurt timp vor începe lucrările de montare a acestor baraje plutitoare care vor opri PET-urile și alte corpuri ușoare. Anunțul de achiziții a fost deja postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

După ce ani la rând, tonele de gunoaie care plutesc pe Someș au fost ignorate, acum Primăria se grăbește să rezolve problema. Că nu este tocmai cea mai eficientă metodă, Cluj 100% a scris în repetate rânduri. Nu trebuie să fii expert ca să realizezi că stoparea poluării râului este soluția și nu montarea de stăvilare plutitoare. Pe lângă cheltuirea de bani publici pentru instalarea barajelor pe Someș, vor mai alocați bani și pentru transportul deșeurilor care în prima fază vor fi scoase din apă și depozitate pe o platformă din beton, pe malul râului. Apoi vor fi încărcate în camioane și transportate mai departe.

“Acest sistem este compus dintr-un singur tronson de 60 de metri, elastic ca să permită urmărirea nivelului apei. Este fabricat din material care este rezistent la ape curgătoare și la razele solare UV; va fi umplut cu aer, astfel se asigură plutirea pe apă. La partea inferioară a sistemului de captare a plutitorilor se va fixa un material cu găuri, care să asigure circulația peștilor, dar în același timp să oprească deșeurile plutitoare. Sistemul va fi echipat și cu contragreutăți la bază, care să asigure planeitatea grătarului. Barajul va fi demontabil, se va putea trage la mal pentru a curăța grătarele de crengi, deșeuri, ierburi care s-au agățat de ele sau care pot înfunda găurile grătarului din material”, se arată în caietul de sarcini.

În locul unde vor fi montate stăvilarele plutitoare se vor mai face și alte lucrări. „Acest sistem de colectare plutitori este conceput special pentru captarea PET-urilor și corpurilor plutitoare ușoare. Pentru montarea sistemului de colectare plutitori, pe râul Someș sunt necesare următoarele lucrări: pe malul drept al râului Someșul Mic există un drum de acces pentru amplasament. Pe acest drum se asigură transportul sistemului de colectare plutitori cu un utilaj de transport adecvat. Pentru transportarea plutitorilor adunate se vor asigura două bucăți containere metalice remorcabile, care se vor umple alternativ. Containerele de deșeuri se vor asigura prin contract de închiriere cu o firmă de salubritate, societate care va asigura transportul, respectiv depozitarea deșeurilor. Se va executa o platformă de beton lângă căminul de colectare plutitori, care va servi accesul autovehiculelor de transport deșeuri și amplasarea macaralei pivotante, care va scoate grătarul metalic de pe fundul căminului, platforma va asigura și depozitarea unei cantități mici de deșeuri plutitoare până când aceasta se va încărca în mașinile de transport deșeuri”, mai este notat în caietul de sarcini.

Valoarea contractului încheiat cu SC Rono Aqua SRL Oradea este în valoare de aproximativ 63.000 euro. Despre firma din Oradea, presa din Bihor a scris în repetate rânduri că este abonată la banul public.

Conducerea Primăriei Cluj-Napoca motivează instalarea de stăvilare pe Someș prin îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. “Realizarea unui sistem de colectare plutitori pe râul Someșul Mic a devenit necesară pentru ameliorarea calității vieții cetățenilor municipiului Cluj-Napoca, având în vedere situația existentă cauzată de poluarea venită din amonte de municipiul Cluj-Napoca, precum și pentru îndeplinirea obiectivului central al Directivei Cadru în domeniul apei, adică obținerea unei stări bune pentru cursul de apă, respectiv prevenirea poluării Someșului Mic cu plutitori (PET-uri, deșeuri etc)”, scrie în proiectul de hotărâre de Consiliu Local, care a fost votat în decembrie 2016.

Pentru îmbunătățirea vieții clujenilor, ar fi fost firesc să se implice mai ales Garda de Mediu prin sancționarea celor din amonte care poluează Someșul de ani de zile. Garda de Mediu Cluj nu a dat nicio amendă însă anul trecut. Până când nu se va opri aruncarea de gunoaie în Someș în localitățile din amonte, montarea stăvilarelor la intrarea în Cluj-Napoca nu sunt altceva decât o muncă și o cheltuială inutilă care nu se vor opri niciodată. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *