Din oras

Imprimeria Ardealul, sacrificată pentru interesele dezvoltatorilor imobiliari

Imprimeria Ardealul, cea mai veche tipografie din Cluj urmează să fie închisă. 25 din cei 30 de angajați ai Imprimeriei au primit preavize de concediere, decizie ce înseamnă automat închiderea Imprimeriei Ardealul.

Sucursala Ardealul a primit prin e-mail o informare de la Compania Națională a Imprimeriilor Coresi SA în care se menționa faptul că s-a decis schimbarea organigramei, astfel încât în cadrul Sucursalei Imprimeria de Vest Oradea ramân 3 salariați, iar în cadrul Sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj rămân 4 salariați ( dintre care unul se află în concediu creștere copil ). În informare se precizează că salariații celor două sucursale fac obiectul concedierii prin desființarea postului.

Sindicatul liber al Tipografilor liberi Cluj consideră că această măsură este una abuzivă deoarece Administratorul judiciar și administratorul special al debitoarei Compania Națională a Imprimeriilor Coresi SA nu au îndeplinit procedura de concediere colectivă reglementată de articolele 69-73 din Legea nr. 53/2003- Codul Muncii, care consacră dreptul salariaților la informare și la consultare în caz de concediere colectivă.

”Conducerea companiei de la București, care din păcate se pare că este o filieră mafiotă care încearcă doar să distrugă compania, au luat decizia să închidă sucursalele care nu aveau probleme Ardealul Cluj și Trairvest Oradea, să concedieze angajații și efectiv să închidă sucursalele cu toate că în planul de reorganizare așa ceva nu era prevăzut”, a declarat Mircia Giurgiu, președintele Sindicatului liber al Tipografilor Cluj.

Mai mult, potrivit liderilor sindicali, prin această decizie angajatorul a încălcat planul de reorganizare al Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi SA.

”Niciunde în cuprinsul planului modificat nu se face referire la disponibilizarea angajaților și în niciun caz la disponibilizarea aproape tuturor angajaților de la sucursalele din Cluj-Napoca și Oradea, măsură care reprezintă în fapt închiderea celor două sucursale.”, potrivit liderilor sindicali.

Scopul ascuns al acestei acțiuni este reprezentat de potențialul imobiliar uriaș

Așa cum afirmă și liderii sindicali, scopul acestei măsuri, și de altfel intenția chiar de la început a fost valorificarea terenului situat în zona centrală a orașului. Conducerea companiei susține că Sucursala Imprimeria Ardealul Cluj ar fi ajuns în imposibilitate să acopere costurile și să asigure profit, lucru demontat de balanța de venituri și cheltuieli.

”In realitate, sucursalele Imprimeria Ardealul Cluj si Imprimeria de Vest Oradea erau pe cale de redresare in ultimii doi ani, cel putin 90 % din pierderile Companiei Nationale a Imprimeriilor Coresi SA fiind cauzate de unitatea centrala a acesteia. Scopul real al recentelor masuri este înstrăinarea activelor sucursalelor Imprimeria Ardealul Cluj și Imprimeria de Vest Oradea, care dețin terenuri foarte valoroase și căutate în zonele centrale ale municipiilor Cluj-Napoca si Oradea”, potrivit liderilor sindicali.

De altfel, a fost organizată în data de 12 august Adunarea Creditorilor Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi SA în care a fost aprobată vânzarea proprietății imobiliare situată în municipiul Cluj-Napoca B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 146 județul Cluj, unde se află sediul Sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj și terenul aferent acestuia, în suprafață ă de 15.070 metri pătrați

Proprietatea a fost evaluată la un preț de pornire de 14.927.000 euro, mult sub valoarea reală

Adunarea Creditorilor a decis valorificarea proprietății imobiliare prin organizarea unei serii de 10 licitatii publice, desfășurate săptămânal, având prețul de pornire de 100% din valoarea stabilită prin raportul de evaluare întocmit în cauză, și anume suma de 14.927.000 euro, exclusiv TVA.

Prețul stabilit este însă mult sub prețul pieței pentru imobilele și terenurile din acea zonă, astfel că se pune întrebarea care este interesul companiei să vândă acel teren mult sub prețul pieței?

Prețul de pornire este de două ori mai mic decât valoare reală a terenului, liderii sindicali afirmând că în zona centrală a orașului prețul de vânzare pentru terenuri este de 2000 de euro/mp, adică pentru terenul deținut de Imprimerie, valoarea ar fi de 30.000.000 de euro.

Evaluarea imobilului doar la jumatate din valoarea sa de piata constituie un indiciu ca se pregateste o licitatie cu dedicatie”, afirmă liderii sindicali.

Sindicatul Tipografilor a formulat o plângere la DNA pentru abuz în serviciu și înșelăciune

Liderii sindicali au decis să nu stea nepăsători în fața acestor decizii pe care le consideră abuzive, astfel că au fosrmult o contestatie prin care au solicitat anularea deciziei de schimbare a organigramei si anularea preavizelor de concediere a angajatilor Sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj si o contestatie prin care a solicitat anularea hotararirii Adunarii Creditorilor privind vanzarea sediului Sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj. Totodata, impotriva administratorului judiciar si administratorului special ai Companiei Nationale a Imprimeriilor Coresi SA urmeaza sa fie formulata plangere penala la Directia Nationala Anticoruptie pentru cercetarea acestora sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu si inselaciune.

Interesele imobiliare au distrus industria Clujului

Imprimeria Ardealul este doar ultima din multele platforme industriale care au fost sacrificate pentru a lăsa cale liberă dezvoltatorilor imobiliari sau multinaționalelor.

Fabrica de Tricotaje Someșul a fost demolată în anul 2007, iar acolo azi funcționează clădirile de birouri The Office.

Fabrica de Bere URSUS a funcționat la Cluj Napoca până în anul 2010, ulterior acolo au fost ridicate blocuri de locuințe și un mall.

Fabrica de mobilă Libertatea a devenit un parc tehnologic IT.

Fabrica de confecții Flacăra a devenit în 2015 sediul unei companii IT.

În locul clădirilor fostei fabrici Napochim, producător de mase plastice a fost dezvoltat un proiect imobiliar de locuințe și spații de birouri.

Nici fabrica de dulciuri Feleacu nu a avut o soartă mai bună. Pe amplasamentul fostei fabrici acum se află un hotel de cinci stele și un spațiu de birouri.

Pe o parte a terenului unde în perioada comunistă a funcționat fabrica Tehnofrig acum se află magazinul Dedeman.

Având în vedere că mai devreme sau mai târziu, toate fostele fabrici importante ale orașului au fost valorificate, șansele ca Imprimeria Ardealul să aibă exact aceeași soartă sunt foarte mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *