Editorial

Impostorii din funcţiile publice nu dispar, se transferă

Fostul șef al Poliției, demis în urma crimelor din Caracal, a fost numit, de a doua zi, șef la Poliția de Frontieră. Acesta era, de fapt, detasat în fruntea Poliţiei Române. Că toţi impostorii din funcţiile cheie al instituţiilor statului sunt, de fapt, “detaşaţi” pe funcţii, să poată fi uşor de demis, dar şi de salvat înapoi în funcţiile de pe care au fost aduşi ca să fie prea supusele slugi ale “binefăcătorilor”, nu ale adevăraţilor angajatori: cetăţenii plătitori de taxe şi impozite. Astfel Buda revine la şefia Poliţiei de Frontieră. Deja pe site-ul Politiei de Frontiera, acesta apare ca „inspector general al Poliţiei de Frontieră Române”. Şi să fie completă “famiglia” de vajnici miliţieni, fiica şi nepotul chestoraşului detaşat au devenit ofiţeri „peste noapte”, conform ziarului National.

Salut, sunt Victor Lungu şi vă învăţ “Legea conservării imposturii prin conservarea incompetenților din funcţiile publice: nici un impostor nu se pierde, nici un om capabil nu se câștigă, dar toți se transferă!”

De altfel, răsfoind “memoria” mass media, îl găsim pe acest Buda acuzat, în 2011 (anul marilor scandaluri din Vămi), de către unul dintre lucrătorii punctului de frontieră de la Moraviţa, care fusese arestat preventiv pentru dare de mită, că era un fel de „regină a şpăgilor” colectate din vămi. Citez: „Se tot vorbeşte că vor să ajungă la regină. Păi sunt două. La vamă regina e Blejnar, iar la Poliţia de Frontieră este chestorul Buda”, scria fostul lucrător din Vama Moraviţa rutier, într-o scrisoare trimisa din arest. Dar Buda a fost implicat într-un scandal şi în 2017, când ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, “a dispus” de sanchi “o anchetă” după ce în mass media au apărut imagini în care şeful Serviciului Control din cadrul Poliţiei de Frontieră, Aurelian Miu, îngenunchează în faţa unei mese la care stau mai multi chestori din minister. Fotografiile, despre care ministrul spunea că sunt din 2013, ar fi fost făcute la ultimul etaj al clădirii în care se afla sediul Poliţiei de Frontieră, iar la masă sau în încăpere se mai aflau, în afară de Gelu Oltean, care conducea la acel moment Direcţia Generală de Protecţie Internă a Ministerului de Interne, chestorul Ioan Buda, chestorul Marcel Ardelean, şeful Direcţiei de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei, precum şi alţi şefi de structuri din Poliţia de Frontieră. Aurelian Miu a fost eliberat din funcţie la scurt timp după declanşarea anchetei, dar Buda, de care “sistemul” mai are nevoie, a căzut în picioare. El, conform secretarei de liceu din Videle, ajunsă ministru de Interne, era pare-se de faţă, dar parcă nu. Citez din “logica” declarativă a „inteligentei” ex-ministre Dan: „se pare că ar fi fost prezent la acel eveniment”, dar „din verificări nu reiese foarte clar că domnul Buda era de faţă, mai sunt persoane de audiat”.

Baronii locali ai partidelor politice, mai ales cei ai Partidului Social Democrat, s-au implicat întotdeauna în numirile făcute la conducerea structurilor centrale şi locale ale Poliţiei. Inclusiv a “poliţiilor” locale – chiar Emil Boc şi-a numit “prin concurs” la Poliţia municipală un fost coleg de “pension” din vremea liceului: un pensionar de lux provenit chiar din structurile IPJ Cluj. Iar în inspectoratele judeţene, aproape toţi şefii au fost numiţi la propunere politică, mai ales în judeţele din sudul ţării, mulţi dintre acestia fiind extrem de slab pregătiţi.

Drama de la Caracal doar ce a zgâriat niţel poleiala clisoasă de pe incompetenţa acestor miliţieni care se cred poliţişti. La presiunea mass media pe această cloacă, ies la suprafaţă şi mizeriile. Astfel, în Caracal, Nicolae Mirea, şef al Poliţiei în momentul în care Gheorghe Dincă le viola, ucidea, tranşa şi incinera pe cele două fete, a fost instalat în funcţie la “recomandarea” deputatul PSD Dan Ciocan, un fost miliţian care şi-a luat bacalaureatul la vârsta de 50 de ani. La Gorj, şef este Decebal Dumitru Drăghiea, fiul prefectului PSD de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, aflat de peste un an în atenţia presei după ce a fost acuzat de o tânără că ar fi agresat-o sexual. La Dâmbovita, singura calitate a şeful IJP e aceea de prieten cu juniorul Rovanei Plumb. Este individul care a blocat Târgovişte la mitingul PSD din campania pentru europarlamentare. În Olt, deşi fusese destituit din altă funcţie de conducere pentru management defectuos, Paul Stănescu şi l-a numit pe Cristian Voiculescu. La Sălaj, ex-popa Terheş l-a pus şef pe Terheş Marin. Şi, tot aşa, am putea continua cu fiecare judeţ în parte. Cum ziceam, “de câte ori este angajat pe pile şi ralaţii, nu pe competenţe, câte un astfel de individ într-un post care implică legea, ordinea şi siguranţa cetăţeanului, suntem complici la propria nesiguranţă dacă nu deschidem gura să vorbim”.

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *