Din oras

I-am căutat la avere pe șefii Apelor Române Cluj. Curg banii ca mizeriile de pe Someș

Recent, după ce mizeria de pe Someș a fost văzută de o țară întreagă, spre necazul autorităților locale, prefectul județului Cluj, Aurel Cherecheș, a invitat la masa discuțiilor mai mulți reprezentanți ai instituțiilor competente. Desigur, „au fost identificate soluții pentru rezolvarea acestei probleme”, în viitor. La această reuniune nepermis de târzie au participat și reprezentanții Apelor Române. Cu ocazia acestui moment solemn, i-am căutat la „averi” pe directorii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa. Întrucât discutăm de ingineri, înclinațiile artistice ale directorilor lipsesc cu desăvârșire, în schimb se regăsește pasiunea pentru terenuri, case de vacanță și autoturisme. Veniturile salariale ale acestora nu sunt, de asemenea, de neglijat. 

Ioana Diaconescudirector ABA Somes-Tisa, inginer –  declarația de avere a stimatei doamne director a Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa nu se regăsește nici pe site-ul instituției pe care o conduce, nici… niciunde. Deloc. Probabil, activitatea pe care o desfășoară aici reprezintă un „secret de stat”, asemenea veniturilor și bunurilor pe care le deține. Integritate și transparență în formă pură.

Ne și mirăm, bunăoară, că ceilalți directori și colaboratori apropiați ai directorului Ioana Diaconescu s-au chinuit să-și facă publice declarațiile de avere.

Așadar…

Petrică Stroi – director tehnic exploatare lucrări hidrotehnice, inginer – deține un teren intravilan dobândit prin donație în anul 2015, cu o cotă parte de 50% împreună cu soția sa, pe o suprafață de 0,13177 mp. În mod similar, la capitolul „clădiri” Petrică Stroi împarte la jumătate cu soția sa un apartament de 60 de mp în Zalău, cumpărat în 2008, dar și o casă de vacanță cu o suprafață de 40 mp, obținută prin donație în anul 2015. În materie de autoturisme, Stroi deține o mașină Dacia Duster, achiziționată în același an 2015. Cel mai probabil, această achiziție a fost necesară pentru a facilita accesul la casa de vacanță dobândită în același an, moment în care a obținut prin donație și terenul intarvilan. 

Directorul tehnic Petrică Stroi nu pare interesat de fondurile de investiții sau de bunurile sub formă de metale prețioase, precum bijuteriile, sau de obiectele de artă. Ingineria și arta nu par să facă casă bună în acest caz. 

În schimb, constatăm o inadvertență: dacă în declarația de avere din 2017, Stroi menționează un singur autoturism, Dacia Duster, achiziționat în 2015, în declarația de avere de anul trecut, directorul tehnic de exploatare a lucrărilor hidrotehnice amintește și de o altă mașină: un Renault Megane cumpărat în 2011. (Colac peste pupăză, din declarația de avere din 2019, aflăm că Petrică Stroi mai are un Renault Megane din 2011). Cel mai probabil, din graba de a-și preda declarația de avere completată pe ultima sută de metri, Stroi a omis să pomenească că deține de fapt 3 autoturisme. 

La capitolul „datorii”, acesta are un credit contractat în anul 2015, în valoare de 50.000 de lei (apropos de acest credit, în declarația din 2017, Stroi nu menționează moneda, ci doar suma datorată unității bancare. În schimb, cu ajutorul declarației de avere din 2018 înțelegem că e vorba despre valuta noastră națională: 50.000 de LEI. Cel mai probabil, prin intermediul acestui credit, directorul ABA Someș-Tisa și-a achiziționat noua mașină Dacia Duster pentru a se deplasa la casa de vacanță. Creditul este scadent în anul 2020. Da, în 2018 directorul tehnic a mai contractat un credit, ceva mai mic: 20.000 lei. Scadent tot în 2020. Încă puțin, și gata cu băncile. 

Veniturile salariale anuale se ridică la suma de 82.649 lei, sumă bănească obținută în calitate de director Tehnic ELH. Acesta mai incasează anual 877 lei în calitate de membru în COMSIB Comisia Transilvania Târgu Mureș, precum și tichete de vacanță în valoare de 1305 lei. Situația financiară este întregită de veniturile soției, care însumau, conform declarației de acum un an, un total de – 48.716 lei. 

Vasile Andrieș – director tehnic resurse de apa si planuri de management, inginer – deține împreună cu soția un teren intravilan în Satu Mare, cu o suprafață de 100 mp, cumpărat încă din anul 1996. Tot aici, adică pe acest teren, Vasile Andrieș deține și o casă de locuit. Directorul tehnic al ABA Someș-Tisa mai posedă și un autoturism marca VW Golf, cumpărat în anul 1997. Conform declarației de avere din 2016, Vasile Andrieș avea deschis în 2008 un credit bancar de 15.450 de EUR, scadent în 2018. Câțiva ani mai târziu, prin 2013, Andrieș a mai contractat un credit în valoare de 67453,5 lei, scadent în 2021. Venitul salarial anual se ridică la suma de 59.918 lei, plus voucherele de vacanță cu o valoare de 1305 lei. Alte interese pentru artă sau bunuri de valoare Andrieș nu a menționat în declarația sa de avere.

Valer Budadirector tehnic dezvoltare investitii, inginer – deține împreună cu soția o casă de locuit în localitatea Rogoz, Maramureș, construită în 1989, cu o suprafață de 140 mp. De asemenea, acesta a mai achiziționat în 2003 și un superb Land Rover Freelander, cu o valoare situată între 20.000 – 27.000 de dolari. La începutul anului 2019, directorul de dezvoltare al ABA Someș-Tisa a contractat un credit de 70.000 lei, scadent în 2024. De altfel, Buda mai contractase în 2016 un credit bancar în valoare de 45.000 de lei, scadent în 2026, dar care a fost stins în mai puțin de trei ani, întrucât acesta nu mai figurează în declarația de avere din 2019. Valer Buda incasează venituri salariale anuale în valoare de 49.730 lei, precum și vouchere de vacanță de 1.305 lei. 

Aurel Filipdirector economic, economist – a obținut împreună cu soția, prin donație, un teren intravilan în cartierul Mărăști, cu o suprafață de 714 mp, Filip mai deține și un apartament cumpărat în anul 2000, cartierul Grigorescu, cu o suprafață de 43,52 mp, dar și o casă de locuit, obținută tot prin donație, cu o suprafață de 225,86 mp. În anul 2018, Aurel Filip a achiziționat un autoturism marca Ford Peugeot. Venitul anual însumează un total de 76, 227 lei, sumă ce este rotunjită de salariul soției, angajată în cadrul aceleiași instituții, 47, 457 lei. Din închirierea apartamentului, directorul economic a mai incasat un venit anual de 8.550 lei. La acestea se mai adaugă și voucherele de vacanță: 2, 610 lei. 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *