Din oras

Hot icecream si inghetata vegetala imbogatita cu principii bioactive din plante, inventiile unei studente de la Cluj

Cum ar fi sa putem savura o inghetata fara grija caloriilor, a zaharului nociv sau a chimicalelor inerente? Ioana Artene, studenta la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca are chiar doua inventii in aceasta directie: a creat o inghetata vegelata imbogatita cu principii bioactive din plante, plus o inghetata “fierbinte”, numita Hot Icecream.

Arata apetisant si nu ai zice ca se deosebeste de clasicele globuri de inghetata de la orice colt de strada. Totusi, atat compozitia cat si procesul de fabricatei a inghetatei vegetale pe care Ioana Artene si-a realizat lucrarea de licenta sunt cu totul diferite. 

“Ideea mi-a venit constatand ca toata lumea din ziua de astazi cauta mai mult produse bio, evitand aditivii si conservantii alimentari. De asemenea, toti tind sa devina vegani. Trebuie sa precizez ca inghetata mea nu cred ca ar fi consumata de vegani din cauza procesului de fabricatie, nu s-ar preta la produsele crude pe care le prefera ei. Pot spune insa ca m-am inspirat din retelele vegetariene si pana la urma a rezultat un aliment functional care poate sa fie consumat ca parte a unei diete normale”, explica studenta. 

Inghetata vegetala a ajuns, astfel, sa contina componenti cu beneficii fiziologie demonstrate. Mai exact, are potential in reducerea riscului de aparitie a bolilor cronice si  indeplineste in acelasi timp funtiile nutritionale. 

“Am adaugat substante bioactive din zmeura, afine, ceai verde, ceai negru, lapte de ovaz si miere. Gustul e putin acrisor, se simt putin taratele de ovaz si totul are o compozitie cremoasa”, explica Ioana. 

Un alt avantaj adus de aceasta tehnologie este faptul ca din reziduurile rezultante in urma filtrarii se mai poate obtine un subprodus, mai exact un suc.

“In acest fel se minimalizeaza pierderile care, dupa filtrare, au ajuns undeva la 10%. Dupa ce am facut si sucul, pierderea a ajuns la 2%”, a subliniat ea. 

Valoarea energetica a unui glob de inghetata ar fi de 150 de calorii. Contine si fibre alimentare, acizi fenolici, vitamine, minerale si poate fi consumata si de diabeici daca in loc de miere se folosesc inlocuitori de zahar. Nu se folosesc aditivi sau conservanti si, foarte important, reteta se preteaza foarte bine la productia pe scara larga. 

“Nu e greu de obtinut. Am facut si un studiu de marketing si a rezultat ca oamenii ar fi dispusi sa plateasca 6 lei pe globul de inghetata. Unul normal e 3 lei, dar cel vegetal e natural 100%”, a precizat studenta. 

A durat doua saptamani doar finalizarea experimentelelor de laborator necesare obtinerii texturii de spuma. La acestea s-au adaugat inca doua saptamani pentru punerea la punct a tuturor detaliilor de productie, asa incat tot proiectul a necesitat o munca de o luna din partea studentei si a indrumatorului sau, cercetatorul Dan Vodnar. 

Un alt produs spectaculos creat de Ioana Artene este Hot Icecream, produs care creeaza iluzia de servire a inghetate calde. 

“Produsul a fost preparat din cafea si rom si arata ca un jeleu. Daca il puneai in ceai fierbinte sau in cafea, atunci se topea in gura. Arata ca un jeleu, dar in interior era ca si budinca”, a explicat studenta. 

Ioana Artene este din Ilva Mica, judetul Bistrita Nasaud si s-a specializat in Ingineria produselor alimentare. 

“Tot timpul am fost atrasa de informatiile despre ceea ce consum. Am fost interesata si curioasa sa vad ce mananc si am vrut sa ajung sa imi fac un meniu asa cum imi doresc si sa ii stiu exact continutul, atat ca valoare nutritiva, cat si beneficiile pe care le are asupra sanatatii”, a explicat ea. 

In continuare, tanara vrea sa se inscrie la master, la sectiunea de limba engleza a aceleiasi facultati, la Food Quality and Management. 

“Vreau sa raman in tara momentan. Totusi, daca se iveste ocazia sa plec in strainate, probabil ma voi gandi si la asta”, a punctat ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *