Din oras

Harta camerelor de supraveghere ale Clujului. Cat plateste Primaria lunar pentru un sistem de supraveghere inutil

In Cluj-Napoca sunt montate 275 de camere de supraveghere pentru care municipalitatea plateste, in fiecare an, o chirie de 100.000 de euro firmei Electrogrup. Fiecare dintre aceste camere, fie ele fixe sau mobile, costa 179 de lei pe luna din vistieria clujenilor, insa necesitatea acestora este pusa la indoiala, in ultima perioada, de tot mai multi platitori de taxe si impozite. Asta pentru ca in orasul de cinci stele al Ardealului se vandalizeaza o data pe saptamana unele dintre cele mai importante monumente, iar faptasii nu sunt prinsi aproape niciodata. Autoritatile locale anunta, de fiecare data, ca “vom verifica imaginile surprinse de camerele de supraveghere” insa, asa cum s-a intamplat si in cazul celor care au aruncat vopsea rosie pe statuia lui Matei Corvin din Piata Unirii, faptasii nu sunt niciodata identificati cu ajutorul tehnologiei ce costa un milion de euro o data la 10 ani.

Ziar de Cluj va prezinta o harta a camerelor de supraveghere amplasate pe teritoriul municipiului, pentru cartierele in care, in ultima perioada, au avut loc cele mai multe incidente cu autor necunoscut.

In centrul Clujului exista 17 puncte in care sunt amplasate camere de supraveghere pentru care municipalitatea plateste chirie. In total, aici sunt montate 63 de camere fixe si mobile, care ar trebui sa surprinda, teoretic, orice ilegalitate comisa in Piata Unirii, Piata Mihai Viteazu, Baba Novac, Piata Avram Iancu si Piata Cipariu. 

Toate cele patru colturi ale Piete Unirii sunt impanzite cu camere de supraveghere, inclusiv parcarea cu plata din centrul acesteia si langa manazinu Sora. In total, sase puncte strategice de unde este filmat si supravegheat punctul zero al Clujului. 14 camere ar trebui sa surprinda orice ilegalitate comisa aici. Pentru aceste 14 aparate de monitorizare, municiplitatea plateste in fiecare luna peste 2.500 de lei.

Cei care au vandalizat, insa, statuia lui Matei Corvin in urma cu trei saptamani nu au fost identificati nici in ziua de azi, cu toate ca intreg orasul e impanzit cu camere de luat vederi.

Noi am depus plangere penala si sper ca Politia sa-i identifice si sa primeasca o lectie aspra pentru ca este inadmisibil ca statuia lui Matei Corvin sau orice alt monument important al orasului sa fie vandalizat si sa cheltuim bai publici pentru refacerea lui. Sunt convins ca prin corelarea camerelor video care exista in oras faptuitorii vor fi prinsi, santionati drastic”, a declarat primarul Emil Boc pentru Ziar de Cluj.

Edilul i-a amenintat, chiar, pe cei care au vandalizat statuia din centrul orasului:

Cei care au facut-o sa nu doarma, sa nu aiba liniste, pentru ca nu vor scapa. Ii atentionam pe toti cei care mai au asemenea intentii sa stea linistiti acasa, pentru ca nu vor avea liniste daca vor face asemenea acte de vandalism, repet, cu privire la orice monument istoric din municipiul Cluj-Napoca”, a mai spus Emil Boc.

Cu o populatie de aproximativ 30.000 de locuitori, in cartierul Marasti exista doar 9 „puncte cheie” in care sunt instalate camere de supraveghere. In total, 34 de camere de supraveghere video, dintre care 12 mobile si 22 fixe.

Cea mai mare aglomerare de camere de supraveghere se afla in sensul giratoriu din Marasti, acolo unde sunt amplasate sapte astfel de aparate, dintre care doua mobile si cinci fixe. Alte puncte strategice pe care angajatii municipalitatii le supravegheaza cu ajutorul tehnologiei ce costa Primaria Cluj-Napoca nu mai putin de 100.000 de euro pe an sunt in intersectiile strazilor Aurel Vlaicu si Siretului, Fabricii si Bucuresti, Teodor Mihali si Calea Dorobantilor, Traian Mosoiu si A.Suciu, Bucuresti si Paris, Bulevardul 21 Decembrie 1989, strada Paris si Piata Marasti.  

In Manastur sunt 20 de astfel de aparate de supraveghere, in Grigorescu mai putin de 10, in Gheorgheni 20, iar in Zorilor peste 25. Camere de supraveghere sunt montate si in proximitatea „obiectivelor si a mobilierului de interes urban”, dupa cum spun reprezentantii municipalitatii. In aceasta categorie se incadreaza Parcul Central, aparatele de fitness, fantanile arteziene, Sala Sporturilor, cimitirele orasului, stadionul CFR, pasajul pietonal de la gara, parcarea de pe Mehedinti si strada Piezisa.

sursa foto: clon.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *