Editorial

Guvernul iar e tâlhar la drumul mare

Marea problemă a guvernelor de socialism-caviar este legată de împărţirea rezultatelor muncii românilor. Eu tot aștept să vină ziua în care contribuabilii din România vor conştientiza faptul că, din munca lor, statul plăteşte ajutoare sociale pentru puturoşi, ţine în spate o cohortă inutilă de bugetari, finanţează un sistem de pensii aberant, şi abia la urmă, dacă mai rămân bani, dezvoltă sistemul sanitar sau învăţământul şi mai alocă câte ceva pentru investiţii.

În momentul acela, guvernele de socialism-caviar poate vor avea zilele numărate. Pentru că evident, omului care munceşte nu-i va conveni să ţină în spate tot sistemul de stat, asistaţii social, pensionarii de lux șamd.

Fapt concret: în România contribuabilul are doar „dreptul” să plătească taxe şi impozite.

De aceea, la nivel individual, multă lume găseşte scăpare în economia subterană, dar pe termen lung această soluţie s-a dovedit că nu este una benefică pentru dezvoltarea României. Măsurile coercitive pe care statul încearcă să le ia împotriva evazioniştilor nu dau rezultatele scontate, ci duc permanent la un blocaj mai mare şi la tendinţa mai multor antreprenori de a se refugia în zona gri sau neagră a economiei. Dar, deocamdată, cu ajutorul unei prese controlate în mare parte, puterea reuşeşte să distragă atenţia contribuabililor de la această problemă, ţinând „caldă” dezbaterea publică cu subiecte derizorii şi rupte de problemele reale ale oamenilor.

Discuţiile despre buget ar pune pe tapet o temă, mult mai periculoasă pentru puterea politică. Împărţirea banilor pe regiuni. Transivania, Banatul și Moldova au făcut ciocul mare la Dragnea, așa că au primit bierile pungii mici.

Teleormârlăniile lui Dragnea au primit grosul – deh, și ele contribuie net cu guriști în față la Cotroceni așa că-i musai să primească. “Mâna întinsă care urlă o poveste în față la Cotroceni, primește de mâncare” – aceasta-i sută la sută filantropie.

Din „birurile” colectate în regiunile contributoare sunt plătiţi cu bani grei, şi culcaţi la hoteluri de cinci stele, deputaţii şi senatorii. Sunt plătite salariile bugetarilor, se completează bugetul pensiilor şi al altor asigurări sociale.

Sunt curios cum au să se justifice pesediștii județeni că Dragnea ne arată rânjetul de sub musață, în loc de banii pentru investiții.

De aceea mă și aştept ca discuţiile despre buget, dacă au să mai aibă loc în acest an, să alunece din nou în derizoriu, sau înspre pericolul maghiar (că poate vor ardelenii și bănățenii mai mulți bani înapoi din ceea ce produc).

Tocmai pentru că nu ar fi bine ca cei care mai muncesc să conştientizeze că susţin prin munca lor lenea celor din Teleormârlănia.

PS: Deși, aparatent nu are nimic de a face cu discuția de mai sus, are. Că e vorba despre manipulare și căderea în derizoriu a unor discuții. Ieri, la Curtea de Apel Alba, azi la cea din Cluj, au fost achitați în cazuri de abuz în serviciu una plus alte patru persoane. Au sărit să jubileze diverși că fapta de abuzul a fost dezincriminat – și, culmea, de către o ordonanță dată în vara anului trecut de Cioloș (și că ce atîta tam-tam în piață șamd, că Dragnea a vrut numai binele de pe lume și ce inocent e el). Nu, Fapta de abuz în funcție nu a fost DEZINCRIMINATĂ, ci ARMONIZATĂ/REDEFINITĂ în concordanță cu o decizie a CCR. Se consideră faptă de abuz în funcție NUMAI DACĂ SE ÎNCALCĂ O LEGE, definită ca atare, nu un normativ precum o Hotărâre de ministru, de consiliul local, județean șamd (juriștii ar ști să explice mai bine dacă ar vrea decât jurnaliștii – dar atâta cap să vă zic mai din topor ce și cum, am și eu). Dragnea și ai lui au venit să pună și un prag de 200 de mii până la care nu se acuză un abuz, plus alte farfastâcuri pe care nu le-a cerut nici o Curte Constituțională. Așa că mai ușor cu minciuna în spațiul public, vă rog!
Ceea ce mă nedumerește profund este de ce, până acum, judecătorii nu au aplicat prevederile din Ordonanța de astă vară a lui Cioloș – mai ales cei din Alba (unde vorbim despre un om încarcerat și pus în libertate)? Aceasta este întrebarea care poate conține și răspunsul despre cum ajunge un par la o căruță de oale.
Singurele efecte ale deciziei Curţii Constituţionale referitoare la chestiunea abuzului în serviciu sunt acelea că funcţionarul public din aparatul local care face un abuz în serviciu prin încălcarea unei hotătrâri de consiliu local sau judeţean, practic, nu se face vinovat de această infracţiune.
Poate e momentul să cerem desființarea consiliilor județene – și așa devin inutile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *