Din oras

Grigore Crăciun, directorul executiv APM: "Cei care au construit lângă fermă au încălcat un ordin şi o lege”

Directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj, prezent marţi seară la emisiunea “Din Oraş” a postului de televiziune NCN, a vorbit despre procedura de avizare a fermei de pui din Floreşti. Grigore Crăciun a afirmat că  zona de protecţie a fermei a fost încălcată de cei care au construit locuinţele ANL, imobile care nu au avut acord de mediu din partea  Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj.

Grigore Crăciun, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj, a explicat ieri seară, în cadrul emisiunii “Din Oraş”, stadiul procedurii privind avizarea fermei de pui din comuna Floreşti. Ulterior edificării locuinţelor ANL, primăria Floreşti a fost avertizată că a avizat construirea de  blocuri încălcându-se legea. Procurorii, din păcate, sunt blocaţi în traficul de pe E 60, motiv pentru care, credem noi, că nu există nicio explicaţie din moment ce modul în care s-a construit şi se consturieşte în Floreşti nu necesită o anchetă. 

Situaţia fermei de pui de la Floreşti este, din păcate, o problemă de sănătate publică, mai mult decât o problemă de mediu. 

“Agenţia pentru Protecţia Mediului derulează această procedură. Ea va fi cea care va emite sau nu va emite această autorizaţie integrată de mediu. Cei care au vehiculat informaţia că ferma va fi autorizată, ori nu, nu au fost bine informaţi ori au fost rău intenţionaţi. În acest moment nu poate spune nimeni, fiind în procedură, că ferma va fi autorizată. A parcurs o procedură foarte lungă, practic s-au depus documentele în mai anul trecut”, declarat Grigore Crăciun. 

O sesizare din 05.05.2007 adresată  Primăriei Floreşti şi Administraţiei de Sănătate publică Cluj informa autorităţile că în preajma fermei de pui se construiesc blocuri fără a se respecta distanţa de protecţie. 

“Urmare a verificării amplasamentului fermei de păsări Floreşti în data de 25.04 2007 s-a constata că în imediata vecinătate a halelor de creştere intensivă a păsărior se construiesc blocuri de locuinţe fără respectarea distanţelor legale”, se arată în adresa transmisă administraţiei din comuna Floreşti de către Agenţia de Mediu. 

Ce înseamnă distanţa legală de protecţie faţă de o fermă care are ca obiect de activitate creşterea intensă a animalelor?

“Această distanţă de protecţie a fermelor a fost instituită printr-un Ordin al ministrului sănătăţii, la vremea respectivă 156, în prezent 119. Se spune clar că este interzis să se construiască în zona de protecţie, care în acest caz este de o mie de metri. Acest Ordin, la Articolul 20, are o portiţă de scăpare care spune că singurul care poate reduce această distanţă este studiul de sănătate. Nu este vorba de studiu de impact asupra mediului. În ceea ce priveşte studiul de sănătate, am peste 30 de asemena acte la noi la Agenţie care au dat această derogare. Nu poate spune nimeni că nu deranjează mirosul de la fermă. Este un disconfort clar. Acst disconfort este însă acceptat prin cele mai bune tehnologii (BAT) de către toată lumea din UE. Se ştie că mirosul nu este cuantificabil şi tocmai din această cauză s-a făcut această zonă de protecţie.  Acei dezvoltatori care au construit în această zonă de protecţie nu au respectat Legea 204 şi nici Ordinul 119.Unii nici măcar nu au acord de mediu de la noi. Deci s-a construit fără acord de mediu şi atunci răspunderea în totalitate revine comunităţii locale ( Consiliu Local şi Primărie nr. red. ) pentru că ea este cea car a dat autorizaţiile”, a afirmat Grigore Crăciun.

Blocurile ANL din comuna Floreşti au fost edificate fără a avea acord de mediu. Crăciun a explicat de ce amplasamentul fermei nu şi-a pierdut autorizaţia emisă în urmă cu 20 de ani. 

“E adevărat că în perioada în care s-au construit blocurile ANL ferma nu funcţiona. Dar orice fermă care nu a dat o notificare nu a trimis către APM că îşi încetează activitatea sau intră în faliment, ea în baza de date a APM rămâne ca o fermă de pui sau fermă agricolă. Cei care au construit  ANL-urile din câte ştiu eu nu au avut acord de la noi. Cei care au construit acolo atâta timp cât nu au respectat Ordinu 119 respectiv 536 care era în vigoare şi Legea 204 au încălcat un ordin şi o lege”, a declarat Grigore Crăciun. 

Primăria Floreşti a cerut recent în mod imperativ realizarea unui studiu de impact asupra sanătăţii. 

“Înţeleg situaţia este greu de suportat acest miros. Problema este cum facem acest studiu deoarce ferma acum nu funcţionează. Dacă se face acum un studiu acesta va fi în defavoarea floreştenilor. Acest studiu ar trebui să se facă atunci când ferma este în funcţiune şi la capacitatea care este autorizată. Pentru a vedea dacă are sau nu efecte asupra sănătăţii sau este doar disconfortul, care este clar neplăcut”, a afirmat Grigore Crăciun. 

Potrivit lui Grigore Crăciun, dezvoltatorii imobiliari nu şi-ar fi informat în mod onest cumpărătorii privind disconfortul pe care ferma îl poate produce. Toate studiile făcute spun că nu există pericol pentru sănătate dar există disconfort. 

“Ultimul studiu de sănătate ne arată că se poate construi peste drum de fermă. În concluzia studiului se arată că orice solicitare de cumpărare închiriere imobilului de pe amplasamentul analizat va fi urmat de informarea scrisă a solicitantului de către vânzător privind funcţionarea fermei de păsări şi a posibilelor situaţii de disconfort cauzate de miros. Aş vrea să le adresez o intrebare floreştenilor. Câţi dintre ei au această informare în scris atunci când au cumparat apartamentul pentru că toate studiile spun acelaşi lucru şi stipulează clar acest lucru. Omul care merge şi cumpără să ştie, că da cumpăr apartament, este lângă o fermă de pui, clar am disconfort. Din cauza asta pot să negociez cu dezvoltatorul să lase din preţ”, a declarat Grigore Crăciun.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *