Politica

Greu de ales la Cluj între incompatibilitate, traseism și nulitate

Site-ul www.alegeriparlamentare2016.ro le permite cetăţenilor români să-i evalueze pe candidaţii propuși de către partidele politice la parlamentarele din 11 decembrie 2016, în funcţie de nivelurile de risc privind integritatea, respectul faţă de statul de drept şi traseismul politic. S-a făcut o evaluare de risc pe baza informaţiilor privind integritatea (probleme penale, incompatibilităţi, conflicte de interese sau alte fapte grave), atitudinea faţă de statul de drept (iniţiative legislative de amputare a puterii judecătoreşti sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturi împotriva cererilor parchetelor de ridicare a imunităţii parlamentarilor) şi traseismul politic.

Statistica dată publicităţii arată că în rândul celor 746 de candidaţi cu şanse de a intra în Parlament se află 352 de persoane penale, incompatibile, inamici ai statului de drept.

Pentru Cluj, printre candidații cu șanse mari de a deveni parlamentari, avem documentată următoarea situație:

Marius Petre Nicoară (PNL) – risc maxim pe integritate și pe atitudinea față de statul de drept:

Marius Nicoară a fost trimis în judecață pentru conducere sub influența alcoolului. Prin raportul de expertiză medico-legală s-a concluzionat că Nicoară avea la ora indicată o alcoolemie de circa 1,65 gr.la mie. (Sursă)

În 2012, Marius Nicoară a fost audiat de Direcția Națională Anticorupție în legătură cu fraudarea votului la referendumul din 2012 de suspendare a președintelui țării. La ieșirea de la audieri a acuzat DNA că face dosare la comandă politică. (Sursă)

Ștefan Burlacu (PMP) – risc maxim pe partea de traseism politic:

ISTORIC POLITIC

Partidul Mișcarea Populară (PMP), 2016-prezent

Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR), 2015-2016

Partidul Național Democrat (PND), 2015

Partidul Poporului Dan Diaconescu (PPDD), 2012-2015

Laszlo Attila (UDMR) – risc mediu la atitudinea față de statul de drept

În martie 2015, a votat împotriva cererii procurorilor anticorupție de ridicare a imunității lui Daniel Șova în vederea reținerii și arestării preventive. DNA a cerut ridicarea imunității pentru că Dan Şova, fost ministru al Transporturilor, a falsificat şi distrus probe pentru a scăpa de dosarul în care este acuzat că a încasat ilegal 3 milioane şi jumatate de lei de la Complexele energetice Rovinari şi Turceni.

Nichita Adrian Oros (PNL) – risc mediu pe partea de traseism:

ISTORIC POLITIC

Partidul National Liberal (PNL)

Preşedinte, 2009 – 2012

Vicepreşedinte, 2008 – 2010

Partidul National Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD)

Membru Biroul Naţional de Conducere al partidului, 2005 – 2007

Secretar general adjunct, 2003 – 2005

Secretar, 2003 – 2007

Marius Mânzat (PNL) – risc mediu pe partea de integritate:

Potrivit presei locale, Marius Mânzat s-ar fi aflat într-o situație de incompatibilitate și conflict de interese ca președinte al Consiliului Județean (dec 2015 – iunie 2016), având în vedere că Ovidiu Oargă șef al Sucursalei Dej a Companiei de Apă Someș SA, al cărei “patron” este Consiliul Județean Cluj, îi este cumnat (afin de gradul III cf legii).

Steluța Gustica Cătăniciu (ALDE) – risc maxim pe integritate și pe atitudinea față de statul de drept și risc mediu pe traseism:

În 2013, Steluţa Cătănciu a fost găsită în conflict de interese administrativ de Agenția Națională de Integritate. Decizia ANI a rămas definitivă în instanță.

În 2015, inspectorii Agenției Naționale de Integritate au anunțat că Steluța Cătăniciu s-a aflat și într-o situație de incompatibilitate pe vremea când ocupa funcția de consilier local clujean și, în același timp, a reprezentat în instanță o societate comercială pentru care și-a exprimat votul de membru al CL din cadrul municipalității clujene.

Este inițiator al unui proiect de lege de modificare a legii avocaturii care oferea avocaților imunitate de facto pentru anumite fapte penale și ducea la nulitatea unor probe în dosare de corupție deja instrumentate de DNA. Conform proiectului de lege, procurorii nu au voie sa ridice înscrisuri, să pună sub sechestru sau să dispună confiscarea comunicărilor scrise între client și avocat, și nici a „suporturilor de sunet, imagine și date”, adică a calculatoarelor sau telefoanelor mobile aparținând avocaților. Una din modificările introduse face practic imposibilă și ineficientă interceptarea avocaților, deoarece aceștia trebuie anunțați de judecător de îndată că împotriva lor s-a dispus măsura interceptării. Un alt amendament depus prevedea că avocații nu răspund dacă nu denunță fapte de corupție despre care află în exercitarea profesiei. (Sursă)

Steluța Cătăniciu a inițiat un proiect de lege care prevede ca doar primarii și consilierii condamnați penal cu executare să își piardă mandatele (Sursă).

ISTORIC POLITIC:

Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE)

Partidul Național Liberal (PNL)

Vicepreşedinte PNL Cluj – 2008

Preşedinte OFL Cluj – 2009

Vicepreşedinte OFL – 2009

Sorin Dan Moldovan (pila lui Vasile Blaga pe lista PNL Cluj) – risc mediu pe integritate:

Conform informațiilor publice, nu are niciun loc de muncă începând cu 2012, după ieșirea PDL de la guvernare

Stelian Rareș Rusu (PMP) – risc ridicat pe integritate, mediu pe traseism:

În 2006, Rareș Rusu era consilier județean și acționar la o societate comercială (50% din acțiuni). În același an, Consiliul județean, prin Aeroportul Cluj Napoca, încheie un contract cu această firmă. „Contractul incheiat intre firma lui Rusu, TES Group SRL si Regia Autonoma Aeroportul International Cluj-Napoca se refera la instalarea unor echipamente electrice care au drept scop reducerea consumului de energie electrica la corpurile de iluminat. Directorul aeroportului din Cluj-Napoca, David Ciceo, a declarat ca valoarea contractului incheiat cu firma TES Group este de aproximativ 15.000 de euro.” (Sursă)

În 2015, poveste se repetă. Rareș Rusu inițiază o hotărâre de CJ pentru acordarea unui contract de iluminat public firmei Total Strada. Doar că Rareș Rusu era angajat al Total Strada la acel moment. (Sursă)

ISTORIC POLITIC

Partidul Mișcarea Populară (PMP), 2014-prezent

Partidul Democrat Liberal (PDL), 2004-2014

Site-ul nu este updatat cu situația de traseist a lui Adrian Dohotaru (USR), care în primăvară dorea să parvină în Consiliul Local Cluj-Napoca pe listele PSD, nu îl are trecut la risc major pe partea de integritate pe Horia Nasra (PSD), căruia nu i se cunoaște nici un CV profesional (iar dacă pila lui Vasula Blaga la Cluj este trecut ca risc major pe integritatea din cauză că nu a mai muncit nimic din 2012, cu atât mai mult Nasra își merită această încadrare) și nu are prevăzute situații de genul Mihai Goțiu (USR), un penibil devalizator al mișcărilor de stradă, fost pe ștatul de plată al lui Sorin Ovidi Vântu, susținător al lui Mircea Geoană și destabilizator, prin scrieri și atitudini publice, a ordinii de drept cu ocazia tentativei de lovitură de stat din vara anului 2012.

De asemenea nu prevede nimic la categoria RISC MAJOR DE NULITATE în care se încadrează cu succes majoritatea eligibililor clujeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *