Generatia noua a "baietilor destepti" din Cluj: lideri de organizatii studentesti, care capuseaza banii alocati pentru evenimente

Un fost membru al Consortiului Organizatiilor Studentesti, entitate care aduna sub aceeasi palarie peste 16 organizatii de tineret din Cluj, care in mare parte au constituit, apoi, Federatia SHARE, vorbeste despre “baietii destepti” din conducerea acestor ONG-uri. In spatele unor intentii si proiecte, pe spatele voluntarilor, lideri studentesti, cum este Bogdan Buta, au reusit, in ultimii ani, sa-si puna pe picioare firme de organizari de evenimente, care toaca, practic, toti bani cu care cele doua federatii sunt sprijinite din banul public. Bogdan Buta, a angajat la firma lui de PR, Dettra Organisation, atat pe presedintele SHARE, Vlad Pop, cat si pe majoritatea celor care coordoneaza evenimente ca Luna Studentului Clujean sau Festivalul TiMAF, evenimente sponsorizate din bani publici.

Toate evenimentele studentesti, organizate de ONG-urile de tineret din Cluj, iar mai nou si cele aflate sub umbrela Federatiei SHARE, care coordoneaza, anul viitor, programul “Capitala  Europeana a Tineretului”, duc la un singur nume: Bogdan Buta. Tanarul a reusit, in ultimii ani, sa-si puna pe picioare firme de organizari de evenimente, care capuseaza banul public alocat de institutiile clujene, vezi Doamne, pentru sprijinirea proiectelor culturale.

Bogdan Buta este, pe de o parte, directorul Federatiei SHARE si cenzorul Consortiului Organizatiilor Studentesti (COS) din Cluj. Un fost membru al COS vorbeste, pentru prima data, despre influenta acestui tanar, care detine, de altfel, si mai multe afaceri in domeniul organizarii de evenimente si comert, in unele fiind asociat cu un alt personaj controversat, Andrei Ciubuc, fost prefect al studentilor UBB Cluj si protejat al fostului rector, Andrei Marga.

Una dintre aceste afaceri este Dettra Organisation SRL.

Dettra Organisation SRL este firma lui Bogdan Buta, infiintata in octombrie 2010. Numarul de angajati declarati la Ministerul Finantelor este de cinci persoane. In 2010, firma lui Buta a inceput cu o cifra de afaceri de zero lei, in 2011 a fost de 53.000 de lei. Un an mai tarziu, in 2012, aceasta a ajuns la 103.000 de lei. De la un an la altul, insa, business-ul lui Buta a inflorit, astfel ca, anul trecut, cifra de afaceri a societatii Dettra a fost de peste un milion de lei.

Ceea ce stie putina lume este, insa, ca Buta si-a angajat la firma lui toti “oamenii-cheie” din Federatia SHARE si din Consortiul Organizatiilor Studentesti, care, la randul lor, beneficiaza de alocari substantiale de bani publici.

Sa luam un exemplu: Vlad Pop, presedintele SHARE, este subalternul lui Bogdan Buta la aceasta firma.

Gheorghe Pop, secretarul COS Cluj, lucreaza si el pentru firma lui Buta. Sanda Chetan, manager de festival la TiMAF (festival care a obtinut, anul acesta, inaugurarea Salii Polivalente, cu concertul lui James Blunt), lucreaza la Dettra. Iar exemplele pot continua.

Interesant este ca la Ministerul Finantelor, aceasta firma are numai cinci angajati, dar in realitate, Bogdan Buta are o echipa de peste 20 de persoane.

Fostul membru al COS explica cum stau, de fapt, lucrurile.

"La Dettra sunt angajati Bogdan Buta, Vlad Neaga si Vlad Pop. Restul sunt voluntari, adusi de Buta. Voluntariat, voluntariat, dar la un moment dat, cand termini facultatea, ai nevoie si de bani sa traiesti, nu iti ajung banii de la parinti. Si atunci, daca esti bun la ceva, de ce sa o faci pe gratis? De la un anumit nivel, cand ai voluntari care-ti lucreaza timp de doi-trei ani, trebuie sa le dai si o remuneratie financiara. Nu ajunge sa le platesti o petrecere si o cabana. Dar, de multe ori, nu se ajunge la partea aceea, si primesc minimul pe economie. Voluntariat de 12 ore pe zi, fara carte de munca”, asa descrie sursa noastra sistemul dupa care Buta si-a pus la punct firma de publicitate si organizari de evenimente.

Iar sistemul nu se opreste aici: "Dettra face sponsorizari catre Consortiul Studentilor, iar Consortiul, in schimb, plateste voluntarii care, de fapt, lucreaza pentru Dettra, pentru <<consultanta>>. Asa isi plateste Bogdan Buta majoritatea <<angajatilor>> care sunt, de fapt, voluntari", spune sursa Ziar de Cluj.

Cu alte cuvinte, toate evenimentele organizate sub egida COS sau ale Federatiei SHARE din Cluj trec prin biroul si contul firmei lui Bogdan Buta.

Dovada ca banii publici se invart in aceasta retea de “parteneri” este si lista deconturilor depusa de Federatia SHARE la Primaria Cluj-Napoca, anul trecut. O parte din banii federatiei, primiti sponsorizare de la institutia publica (260.000 de lei), au fost platiti, mai departe, Consortiului de studenti, pentru prestarea unor servicii.

Pe langa Bogdan Buta, al doilea personaj-cheie din aceasta retea este Vlad Pop.

Pop este, din 2012, presedintele Consortiului Organizatiilor Studentesti din Cluj, iar la infiintarea Federeatiei SHARE, tot el a fost numit presedinte. Si, bineintele, acelasi Vlad Pop este angajatul lui Bogdan Buta, la Dettra.

Nu este de mirare ca anul acesta, Vlad Pop l-a adus in SHARE si pe Bogdan Buta, inlaturandu-l pe Andras Farkas.

“Dettra angajeaza numai din randul organizatiilor studentesti. Am primit si eu loc, dar am refuzat”, spune sursa noastra, care a dorit sa ramana anonima.

Iar lista evenimentelor organizate de cele doua federatii la Cluj, cu sprijinul banilor publici, este foarte lunga.

Fostul membru al Consortiului Organizatiilor de Studenti mai spune un lucru interesant:

“Festivalul TiMAF a fost initiat sa dam jos TIFF-ul, care detinea prea mare monopol pe banii de la primarie. TiMAF trebuia sa fie un eveniment cu cat mai multe proiecte la un loc, pentru a atrage sponsorizari".

Buta, lobby la prietenii din primarie

“Discutiile cu primaria erau si sunt purtate de Bogdan Buta, care este, de altfel, un apropiat al lui Radu Moisin, dar si al lui Peter Pal (consilier al primarului Emil Boc, n.r.)”, povesteste tanarul.

Iar lobby-ul facut de Buta la primarie nu se opreste aici: “TiMAF a primit deschiderea Salii Polivalente. TiMAF a primit bani atat pentru promovare, cat si pentru a plati artistul (James Blunt, n.r.)”.

Cu toate ca, oficial, Bogdan Buta nu are nicio aparteneta politica, el este un simpatizant de-al lui Emil Boc, iar “micile” favoruri din partea lui nu au intarziat sa apara.

“Cand este vorba de plantare de copaci sau alte evenimente de-ale primarului, toate organizatiile studentesti primesc invitatie de la Buta, sa participe”, spune sursa noastra.

“Radu Moisin, ca fost primar al Clujului, venea tot a treia zi la Consortiu. La toate evenimentele si galele la care era invitat, el isi facea prezenta”, mai povesteste tanarul.

Buta, partener de afaceri cu Andrei Ciubuc

Bogdan Buta este partener de afaceri cu nimeni altul decat Andrei Ciubuc, protejat al fostului rector al UBB Cluj, Andrei Marga. Buta si Ciubuc sunt asociati, alaturi de Paul Chis, la o alta firma, Omni Store SRL, care are domeniu de activitate “intermedieri in comertul cu produse diverse”.

Cei doi sunt asociati si in VBA Media Consult SRL, firma declarata inactiva in 2012.

In acelasi an, Buta a infiintat o a patra firma, SC Portmoneu SRL, unde este asociat cu Vizitiu Sveatoslav. Si aceasta firma are acelasi domeniu de activitate “intermedieri in comertul cu produse diverse”.

Acesti tineri, lideri de organizatii studentesti, au fost girati de autoritatile locale sa managerieze programul "Cluj – Capitala Europeana a Tineretului 2015”. Bineinteles, cu sprijin substantial de bani...

Comentarii

gg

20.08.2014 18:15

Andrei Ciubuc era spagarul numarul 1 in camine. Daca vroiai loc in camin trebuia sa cotiezei la el.

gg

20.08.2014 20:28

De ce nu apare comentariul cu Ciubuc?

gg

20.08.2014 20:29

Ciubuc nu a invatat ca cravata se poarta pana la curea, nu pana la buric. Parvenitii o poarta si pana la buric, merge si asa. Dar spune multe despre educatie.

CMC

20.08.2014 21:07

Draga GG, inainte sa scrii de cum se poarta cravata, asugura-te ca persoana la care faci aluzie e aceeasi cu cea din poze :))
Ps. De banii de la camine stii pentru ca erai de fata si numarai banii, nu?

gg

21.08.2014 18:51

Persoana care poarta cravata e fix aia la care fac aluzie. Nu numaram banii, mi se cereau banii.

aaa

22.08.2014 12:12

Baaa pentru ciubuc cravata are rolul de a arata unde de buricul. Daca cumva uita unde e sa-si poata aduce aminte de unde sa scoata scamele.

mc

20.08.2014 22:01

Pacat de coruptia asta printre tinerii care reusesc sa coordoneze atatia alti tineri. In general tinerii acestia nu se mai dau dusi. Ar ramane vesnic studenti ca sa aiba acces la cat mai multe beneficii. Si toti au firme care au diverse contracte cu institutiile publice, primarii sau universitati.

Ionci

21.08.2014 00:26

Era cazul sa apara despre manariile acestor oameni!

Frustratul

21.08.2014 01:13

Acum sa vedem toti frustratii care dau  share de ciuda ca nu sunt ei aia destepti :))

Cristi

21.08.2014 18:56
Replica de om idiot. Nu se da share pt ca esti frustrat ca nu esti "baiat destept" ci pt ca ai putina demnitate sa nu furi, dar se pare ca tot mai multi vad asta ca o meserie de viitor

Frustratul

21.08.2014 20:45

Din fericire, tu esti cel idiot. Unde ai citit tu ceva de furt? Se pun probleme de moralitate, nu de ilegalitate.  Dar de unde sa intelegi tu de-astea?Asa ca in loc sa dati si voi share din frustrare, puneti-va si voi si faceti ceva. Altfel. Ca apoi sa aveti ce arata. Pana atunci sunteti niste penibili frustrati pt ca altii sunt mai destepti ca voi :P

gg

22.08.2014 12:09

Nu e furt, ai dreptate. E deturnare de bani publici. E mai grav.

Aurel

21.08.2014 07:41

Ar mult mai multe de zis despre ONG-urile studentesti care fac averi pe spatele voluntarilor, dar cine nu a avut de a face cu acest mediu nu va niciodata curios ce fac "baietii destepti". Sfatul meu e sa cercetati mai adanc, luati la intrebari mai multi fosti membrii, intrebati oameni care au fost in COS acu' 4-5 ani, cautati raspunsuri si de la angajatii dettra sau chiar de la Buta. Poate fi un articol interesant, dar mai cercetati putin

Padurarul

21.08.2014 09:38

Pfffooaaai! Va dati seama? Buta a invitat organizatiile la plantat copaci!!! :)))E padurea proprietate personala a lui Boc, altfel nu pricep ce e rau in asta?

Andrei Ciubuc

21.08.2014 12:51

Va agitati aici degeaba si pe noi de doare in fund de voi! Noi suntem viitorul acestei tari, viitoarea clasa politica si voi, scalvilor, ne veti vota!

Eu

21.08.2014 15:23

Din pacate ai dreptate...

Marian

21.08.2014 19:32

Andrei are mai mult respect de sine si nu ar comenta asa ceva, cel putin la cum il stiu eu. Asa ca daca vrei sa fii tare, fa-o pe boasele tale :)

Andrei Ciubuc

21.08.2014 16:47

Bine, v-am luat bani ca sa stati in camine. Voi ati fost prosti sa mi dati, eu v-am facut un bine ca ati avut unde sta! 

gg

22.08.2014 12:06

Caminele nu erau a ma-tii, erau ale universitatii. Ar trebui sa mergi la parnaie. Altii aveau dreptul sa stea si nu stateau pentru ca dadeai tu camerele cum vroiai.

fost voluntar

21.08.2014 17:51

Se vede cine conduce Federatia SHARE din februarie. De atunci nu prea s-a intamplat multe, ce in mod normal erau in program.Anul acesta de ce nu s-a organizat Cluj Never Sleeps? Pt ca acolo nu avea Buta & Co ce sa baga in buzunar.Cat mai lasa primaria ca acesti indivizi sa conduca Federatia SHARE? Chiar nu le intereseaza de imaginea orasului?

Marius

21.08.2014 18:22

Nu inteleg de ce puneti "destepti" intre ghilimele, pentru ca sunt chiar destepti! De la simplu voluntariat au ajuns sa isi deschida firma si sa faca bani. Nu e nimic ilegal in ceea ce fac!

Mihai

21.08.2014 20:33

Oh, dar sunt destepti. Ii duce mintea.. sa fure! Nimeni nu zice ca nu sunt destepti, dar cu siguranta e ilegal ce fac! Nu trebuie sa-l crezi pe Liviu Alexa, trebuie sa ai o minima documentare.

Vlad Groza

21.08.2014 19:10

@Andrei Ciubuc, e foarte probabil ca voi sa faceti parte din viitoarea clasa politica deoarece v-ati facut ucenicia in facultate la furat si capusat bani publici, deci aveti experienta necesara sa furati in continuare la un nivel mai mare. Oricine a facut parte dintr-o organizatie studenteasca stie ca era-i persoana la care trebuia sa apelezi pentru un loc in camin, evident prin intermediarii tai care aveau si ei acolo un procent, mai ales in A-uri unde pentru un loc trebuia sa cotizezi 450 de euro pentru un loc.Sunt de acord cu tine cand zici ca voi sunteti viitorul acestei tari, pentru ca oameni ca tine conduc in acest moment tara asta, ai caror nesimtire e depasita doar de cinismul lor. 

Mihai

21.08.2014 20:16

Jos palaria!

Teodora

21.08.2014 21:36

Din pacate din aceasta lista de oameni, mai lipsesc cativa care ar fi fost bine a fi numiti si care in perioada studentiei mele, erau acoliti de-ai lui Buta si de-ai lui Ciubuc.

CZC

22.08.2014 02:12

Cand a fost articolul cu furturile de la studcard omnipass s-a incercat musamalizarea si acolo au furat banii la o gramada de studenti. Sa nu va mire ce gasiti in sediile organizatiilor studentesti plasme calculatoare, si cum isi permit tot la 2 luni asa zisele team bildinguri din ce bani oare ?? a studentilor, din spagile de pe camine. din manipularile studentilor de rand. 

Andrei Crăciun

22.08.2014 10:21

Măi, eu înțeleg că uneori poate apărea frustrarea. Dar de acolo și până la a lovi COMPLET GRATUIT niște oameni care lucrează intens atât pentru Cluj și evenimentele de acolo, dar și pentru ei (pentru că unii dintre noi, care nu ne-am născut cu meleoanele de ieuro sub pernă ... tre să mai și trăim ...) e un drum cretin pentru deștepții care-l fac. Aveți o atlernativă? Costă aproximativ 1000-1200 RON să înființezi un ONG. Mai puțin să-ți croșetezi o firmă. Asociați-vă și începeți să lucrați, să vedeți cât de simplu e să duci un proiect mare până la capăt și mai apoi să-l faci sustenabil și pe viitor. Faceți un proiect calumea și mergeți să căutați sprijin ... iar dacă vă blochează cineva, atunci comentați aiurea, nu încercați să induceți ideea că unii dețin un monopol inexistent, pentru a vă masca propria incapacitate de a lega 2 idei.Să stai să înjuri, să înfierezi de pe margine, e simplu. Să ataci din răzbunare, la fel, acțiunea prostului. Ești mai competent / capabil? Fă ceva.Dar atitudinea asta de „de ce are vecinul capră mai sănătoasă decât a mea” e de rahat. Poate că vecinu a mers cu animalu mai des la câmp, poate că s-a străduit să-i ofere lucernă mai de calitate, poate i-a păsat mai mult de capra, știind că trebuie să trăiască de pe urma ei.Comentariile ieftine de pe margine sunt și rămân o umplutură demnă de nimic, iar faptul că angajează oameni din rândul voluntarilor, e chiar un lucru de lăudat. Dar sunteți prea orbiți de propriile idei să vedeți un lucru bun așa cum e de fapt. 

gg

22.08.2014 12:08

Povesti pentru cretini. Sunteti ONG-uri cu monopol si spate politic iar oricine ar incerca sa faca ce faceti voi se va lovi de gard. La fel si firmele care incearca sa intre peste cele abonate la bugetul local sau de stat.

Un voluntar

22.08.2014 11:55

Felicitari pentru articol! De multă vreme, aceste personaje au reușit sa facă aceste lucruri imorale-puteți cerceta si partea de Omnipass, ca si de acolo au obținut o grămada de bani, fără sa aibă nicio justificare pt introducerea lor in universități, alta decât aceea ca li s-a dat voie. Adică, de unde si pana unde o organizație care nu avea nicio treaba cu studenții, se baga in semnarea unui contract dintre universități si primărie. Sunt sigur ca vor scapă cu basma curată, insa totuși ma bucur ca in presa sunt si persoane care nu se tem sa spună adevarul.

Adauga comentariu