Din oras

Gara clujeana are pagina de Facebook. Cum s-au indragostit elevii de la Liceul “Onisifor Ghibu” de un obiectiv uitat al Clujului

Unul dintre cele mai terne obiective turistice ale Clujului are de putina vreme pe Facebook o pagina vie, in maghiara, romana si engleza, cu fotografii uimitoare si detalii istorice neasteptate. In spatele proiectului stau o mana de liceeni entuziasti. Actiunea face parte din programul “Gardienii patrimoniului. Adopta un monument istoric”. 

Primele postari ale paginii A Kolozsvári Vasútállomás – Gara CFR Cluj dateaza de la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, insa are deja aproape 600 de Like-uri. Se regasesc aici multe fotografii inedite din diverse perioade prin care a trecut frumoasa cladire clujeana, de la primele decenii de unctionare pana la bombardamentul devastator din iunie 1944 si pana in zilele noastre.

“Cladirea Garii CFR din Cluj-Napoca, construita conform planurilor lui Pfaff Ferenc in 1902, a fost o cladire importanta a secolului 20. Astazi trecem pe langa ea, fara sa realizam ce spatiu mare ocupa si pe lungime, si in inaltime si omitem sa ii observam frumusetea. 

Scopul grupului nostru, al elevilor de la Liceul Onisifor Ghibu, este ca in cadrul proiectului „Pazitorii patrimoniului – Adopta un monument istoric” sa atragem atentia asupra acestei cladiri.

Cladirea garii e speciala, e o parte a minunilor arhitecturale clujene, si merita la fel de multa atentie ca si celelalte monumente istorice din oras”, arata autorii demersului. 

Aflam de aici, de exemplu, ca gara din Cluj a fost inaugurata in anul 1870, impreuna cu calea ferata Oradea-Cluj construita de “Societatea Cailor Ferate Ungare de Est, care urma sa fie prelungita in urmatorii 2 ani pana la Brasov. 

„Construcţiile de gari caracteristice pentru aceasta linie de cale ferata au fost cele numite depou, cladiri cu doua nivele, acoperiş şarpanta in doua ape cu cornişa paralela cu linia ferata. Cladirea din Cluj a avut opt travei de fereastra, la nivelul parterului cu anexe pe ambele parţi.

Cladirea veche a fost construita intr-un stil auster cu regim de P+1 (birouri la parter si locuinte de serviciu la etaj) si doua anexe (o mica cladire tip parter si un W.C. din lemn cu 2 compartimente)”, se arata aici.

Imobile asemanatoare se mai gasesc la Blaj si Razboieni. 

“A fost o alegere sentimentala si culturala, stiintifica si economica. Unul din motive tine, de exemplu, de rolul ei economic in secolul 20. Cand vorbim de monumente istorice ne gandim, de obicei, la cladirile din centru, cele mari, pe care toti turistii vor sa le vada. E un obiectiv care a avut un rol important in dezvoltarea orasului, dar cei care vin sa vada Clujul ca obiectiv turistic niciodata nu se opresc la gara. De asta am gara. Proiectul e despre promovarea unui obiectiv, sa facem un monument vizibil pentru turistii care vor sa vada Clujul”, a explicat Karola Andreica, coordonatoarea proiectului, profesoara de limba maghiara la Liceul “Onisifor Ghibu”.

Participa la proiect 15 liceeni din doua clase, a X-a si a XI-a din cadrul unitatii de invatamant. 

“Programul se incheie, teoretic, cu o prezentare care va avea loc in luna martie. E un concurs in care ne intrecem alaturi de cei care promoveaza alte monumente istorice, alte grupuri de la alte scoli din Cluj. In principal de limba maghiara, pentru ca este un proiect al UDMR-ului”, a precizat coordonatoarea. 

Pasiunea pentru cladirea si istoria garii i-a cuprins pe toti elevii implicati. 

“Ei sunt motivati, dar, la inceput au crezut ca e doar un alt proiect. Pe masura ce am lucrat si am facut mai multe si mai multe activitati, s-au activat tot mai tare. Am avut in gara o prezentare in Power-Point, in limba romana si apoi pe peretele salii de asteptare. In acelasi timp s-au impartit si fluturasi. Initial, ne-am gandit la ceva simplu de tot. Apoi i-a cuprins entuzismul pe toti, si, pana la urma, au ajuns sa faca ceva foarte fain”, a marturisit profesoara. 

In a doua jumatate a saptamanii viitoare, echipa de la Liceul “Onisifor Ghibu” va organiza la gara un flashmob. 

“Va fi joi sau vineri, la 13.50. Proiectul se incheie pentr acesti elevi cu o prezentare a tot ceea ce au facut ei, la Teatrul Maghiar, unde vor fi evaluati de juriul concursului. Se poate castiga o vizita de trei zile la Bruxelles sau o tabara la Bontida. Acesta ar fi finalul, dar, dupa ce am adoptat aceasta cladire, scoala va mai desfasura activitati si dupa evaluare, legata de gara, de promovare a cladirii ca monument istoric. Eu voi ramane in scoala asta si dupa terminarea proiectului. Vor veni alti copii care vor duce asta mai departe. Am lucrat foarte mult, am aflat foarte multe despre cladire, despre gara si nu cred ca vom lasa doar un morman imens de informatie, cateva activitati si gata. Ii vad si pe elevi ca sunt legati de gara. Au zis ca parca abia acum le-ar fi iesit in drum. E o cladire imensa, treci des pe langa ea, mai ales daca esti navetist, dar ei acum au observat-o”, a concluzionat Karola Andreica.

Programul cuprinde si alte cladiri adoptate. Se numara aici, de pilda, Teatrul National “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca (TNC), care are o pagina ingrijita de clasa a X-a a Liceului Reformat. De asemenea, elevii de la Liceul Unitarian se ocupa de hotelul Continental.

“Hotelul New York a fost pana nu demult una dintre bijuteriile orasului nostru. Starea actuala a cladirii e una trista, de aceea noi cativa am decis ca in cadrul miscarii „Gardienii patrimoniului – Adopta un monument” sa alegem aceasta cladire cu scopul de a atrage atentia asupra acestuia si sa-i readucem importanta in constiinta publicului” este mesajul tinerilor de pe pagina de Facebook dedicata actiunii.

Programul „Gardienii patrimoniului – Adopta un monument” a fost initiat de UDMR in 2012 cu scopul de atrage atentia asupra mostenirii uitate si de a coagula comunitatea maghiara in jurul acestei mosteniri si a identitatii nationale. De atunci zeci de cladiri-emblema din mai multe judete au fost “adoptate” de liceeni care au dus campanii de constientizare asupra importantei monumentelor respective si mai ales a starii in care se afla.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *