In vizor

Funcționarii CJ nu-i suportă pe „jurnaliștii nespălați”. Invitații președintelui CJ, insultați de un șofer!

Pentru funcţionarii din aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean Cluj, jurnaliştii sunt nişte „fomiști” și „nespălaţi”, iar locul lor este “în portbagaj”, scrie monitorulcj.ro. Doi slujbași publici i-au făcut în fel și chip pe jurnaliștii invitați de președintele CJ la o deplasare în județ. Ne întrebăm dacă asta este atmosfera obișnuită față de presă într-o instituție plătită din bani publici. Sau cei doi funcționari au dat pe dinafară de frustrare că nu sunt ei în centrul atenției jurnaliștilor? Iată, acum au ocazia să fie vedete: șoferul Mircea Telecan şi Aurelia Bogdan, membru al echipei de implementare SMID.

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a organizat marţi o “excursie” în judeţ, ocazie cu care jurnaliştii au fost plimbaţi cu microbuzul instituţiei pe la diferite obiective de interes. Preşedintele CJ Cluj, Mihai Seplecan, împreună cu o parte din membrii echipei de implementare a proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), cel mai mare eşec din istoria Consiliului Judeţean, au ţinut să le arate jurnaliştilor rampa de gunoi de la Dej şi să le prezinte starea drumurilor din judeţ.

Invitați de preşedinte, insultați de un șofer

“Consiliul Judeţean Cluj invită reprezentanţii mass-media să participe marţi, 23 iunie, alături de preşedintele forului administrativ judeţean, Mihai Seplecan, la o vizită pe teren care va fi structurată pe două componente: predarea amplasamentelor depozitelor neconforme de deşeuri de la Dej şi Câmpia Turzii, din cadrul obiectivului de investiţii «închidere şi ecologizare depozite neconforme de deşeuri urbane din judeţul Cluj», respectiv vizita pe şantierul drumului judeţean 109 C Gherla-Fizeşu Gherlii-Ţaga, pentru analizarea, la faţa locului, a stării fizice la zi a acestui drum judeţean, dar şi a calităţii infrastructurii de transport aferente altor drumuri judeţene. Deplasarea va include şi vizite la diferite sectoare de drum judeţean, respectiv porţiuni degradate pe care încă nu s-a intervenit în vederea reabilitării, porţiuni deja finalizate şi  sectoare aflate în plin proces de modernizare. Pentru facilitarea prezenţei ziariştilor la această vizită în teren, Consiliul Judeţean Cluj pune la dispoziţia acestora un microbuz care va pleca din faţa sediului instituţiei la ora 08.00”, suna comunicatul de presă al Consiliului Judeţean.

Modul haotic și de-a dreptul periculos în care a condus şoferul microbuzului (din cauza vitezei excesive, microbuzul a fost de mai multe ori pe punctul de a lovi maşinile aflate în faţa sa) ar fi fost poate trecut cu vederea de jurnaliști dacă nu l-ar fi surprins pe șoferul Mircea Telecan în mijlocul unei bârfe colegiale cu Aurelia Bogdan, funcționar în echipa de implementare a celui mai mare dezastru din istoria Consiliului Județean Cluj – SMID!
“Nişte nespălaţi, nu-i suport”

În timpul unei „debarcări” pe traseu – la unul dintre sectoarele de drumuri judeţene inspectate de șefii CJ – un jurnalist a rămas în microbuz și a fost martor involuntar la o discuţie între şoferul Consiliului Judeţean Mircea Telecan şi Aurelia Bogdan, funcţionar public şi membru al echipei de implementare SMID.

Ceea ce la început părea o discuţie între doi oameni care evident se plictiseau între atâtea opriri pe traseu, despre diversele regii cărora le aparţin maşinile Consiliului Judeţean, dialogul s-a transformat încet, încet într-un atac de o virulență și nesimțire incredibile la adresa jurnaliştilor. Nu ştim dacă cei doi credeau că nu îi aude nimeni sau au făcut-o cu intenție, ştiind că în spatele lor se află un jurnalist.

Mircea Telecan: Vai, nu înţeleg rostul (n.red. opririlor).

Aurelia Bogdan: Da.

Mircea Telecan: Nu-i suport. Nişte nespălaţi. Şi ăsta care stă lângă mine, nu-l suport, nespălat. Uite ce a făcut aici. Locul lor este în spate, nu e aici. În spate e de ei. Nu ştiu cine le dă voie să stea aici în faţă.

Aurelia Bogdan: Daaa. Ai dreptate. Nici eu nu-i suport.

Discuţia credem că ar mai fi continuat în acelaşi stil dacă nu ar fi fost întreruptă de “nespălaţii” care îşi făceau meseria pe teren şi care s-au întors la microbuz.
Seplecan: „Îmi cer scuze în numele colegilor”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Mihai Seplecan, şi-a cerut scuze după derapajele colegilor, precizând că, dacă cei doi vor recunoaşte, le va cere să-şi ceară scuze şi ei.

“Dacă aceasta a fost atitudinea unui coleg din Consiliul Judeţean, eu, ca preşedinte, îmi cer scuze faţă de colegii din presă care au fost afectaţi. Eu nu promovez o asemenea atitudine în Consiliul Judeţean, nu sunt de acord, nu am fost martor, dar îmi cer scuze în numele colegei şi, dacă va recunoaşte, îi voi cere să-şi ceară scuze. Şi dacă vreodată voi avea dovada de acum încolo asupra comportamentului inadecvat faţă de presă, faţă de simpli cetăţeni, faţă de consilieri judeţeni sau faţă de conducerea Consiliului Judeţean, o voi semnala şi penaliza”, a precizat Seplecan.

„Rămași fără stăpân, funcționarilor din CJ le-a crescut tupeul!”

Jurnalistul Liviu Alexa, patronul publicaţiei online Ziar de Cluj, a comentat dialogul dintre cei doi.

„Eu credeam că doamna Aurelia Bogdan, o ţărancă autentică din comuna Năpradea, judeţul Sălaj, a dobândit de la mama ei măcar puţin bun simţ. Se pare că funcţia de consilier la o instituţie administrativă de prim rang n-a educat-o pe această doamnă, iar atitudinea ei proastă reprezintă o mentalitate, o stare de fapt pe care o au aceşti culduşi administrativi care dorm în papucii Consiliului Judeţean de pe vremea lui Tişe şi Nicoară. Mulţi dintre funcţionarii Consiliului Judeţean rămaşi timp de un an fără stăpân au dezvoltat un tupeu pe care cu greu va reuşi Seplecan să îl scoată din capul subordonaţilor. Nu pot să fac nicio referire la şofer, dar cred că Mihai Seplecan ar trebui să aibă o discuţie în plen cu toţi angajaţii instituţiei şi să le arate că drumul pe care instituţia se îndreaptă e un drum greşit. Sper, de asemenea, că respectul lui Mihai Seplecan faţă de presă să nu fie doar de faţadă şi să ofere un exemplu personal de transparenţă faţă de jurnalişti de acum înainte ” a declarat Liviu Alexa.

La rândul său, Mihai Şoica, jurnalist la Evenimentul Zilei, spune că Seplecan ar trebui să ia măsuri împotriva celor doi.

„Sunt nişte cuvinte foarte urâte la adresa unor oameni pe care nici măcar nu îi cunosc. Jurnaliştii îşi fac meseria în orice condiţii şi situaţii. Seplecan, care se dă mare prieten al ziariştilor, ar trebui să ia măsuri împotriva lor. Să nu uităm că Mihai Seplecan a acumulat capital şi notoritate datorită jurnaliştilor. Dacă fostul preşedinte Traian Băsescu incrimina presa ca instituţie drept risc de siguranţă naţională, ce te poţi aştepta de la un şofer?”, a comentat Mihai Şoica.

Conducerea Asociaţiei Profesioniştilor din Presă Cluj – o asociație de la care ne așteptam să sară în apărarea onoarei jurnaliștilor – consideră că această discuţie „a fost una privată pentru care nu se impune o reacţie”.

De unde vin supărările

Dacă nu ar fi fost incidentul de ieri, nimeni nu ar fi știut cine este Aurelia Bogdan. O funcționară ștearsă, nevăzută, neobservată în Consiliul Județean, dar care a pontat 4.673 de ore în implementarea celui mai mare eșec din istoria instituției, Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor. Are patru terenuri în comuna Năpradea dobândite prin moştenire, o casă în Cluj-Napoca şi o alta în satul Traniş din judeţul Sălaj, un autoturism Suzuki și două credite. Potrivit declaraţiei de avere, Aurelia Bogdan a câştigat anul trecut de la Consiliul Judeţean 41.811 lei şi 2400 de lei ca administrator al unei asociaţii de proprietari.

Săptămâna trecută, Monitorul de Cluj a scris despre o maşină a Consiliului Judeţean Cluj folosită de Mihai Seplecan în ziua în care a fost votat președinte al instituției. Seplecan a recunoscut l-a trimis pe şoferul Mircea Telecan să-i „rezolve unele probleme”. Din ziua în care Monitorul de Cluj a cerut foaia de parcurs a maşinii, şoferul Mircea Telecan este nerăbdător să îi cunoască pe jurnaliştii Monitorul de Cluj şi întreabă în stânga şi în dreapta de ei. Părerea lui despre „nespălații” din presă o cunoaștem deja, astfel că nu știm ce anume ar dori să ne mai spună. Poate doar că nu are nici cei șapte ani de acasă, conchid cei de la Monitorul de Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *