Fostul manager de la Psihiatrie Socola, dat afară de Costache, cere Clujului să îl repună pe funcții

Controversatul medic oftalmolog, Gabriel Oprişanu, a fost dat afară în urmă cu două luni din conducerea Institulul de Psihiatrie Socola Iașip printr-un ordin semnat de ministrul Victor Costache, atunci în funcție.  Potrivit infomațiilor prezentate în spațiul public, Oprișanu era acuzat de un management defectuos, favoritisme cu anumite cadre medicale și comportament violent cu o parte din angajați. Mai mult, după ce s-a emis ordinul de revocare a acestuia din executivul unității spitalicești, cel care l-a înlocuit, ADRIAN BOGDAN SARAMET, a refuzat să îi lui Oprișanu reactiveze contractul de muncă pentru funcția de bază: medic oftalmolog. 

 

Consiliul de Administrație al Institutului de Psihiatrie Socola i-a solicitat demisia managerului în urma unei ședințe din data de 7 februarie, când au fost analizate rapoartele de control realizate în urma vizitelor repetate ale Corpului de Control al ministrului Sănătății pe parcursul anului trecut la institut, după cum prezentau cei de la Libertatea. Membrii CA au specificat în hotărârea emisă că foarte multe dintre măsurile despre care Gabriel Oprișanu ar fi spus că sunt îndeplinite sunt doar la stadiul de propuneri și precizări, nefiind implementate „măsurile dispuse prin rapoartele de control din 21.05.2015, 23.04.2019 și 14.11.2019 și aprobate de Ministerul Sănătății”.

„Începând cu data prezentului ordin încetează contractul de management nr.167 / 15.01.2019 încheiat între domnul Ovidiu Gabriel Oprișanu, în calitate de manager al Institutului de Psihiatrie Socola Iași și Ministerul Sănătății, ca urmare a propunerii de revocare a Consiliului de Administrație al Institutului de Psihiatrie Socola”, se precizează în documentul citat.

Odată cu decizia respectivă, Oprișanu a scris pe pagina de Facebook un mesaj în care le-a mulțumit colaboratorilor și le-a spus că în cei cinci ani cât a fost manager nu a fost indiferent față de situația din spital. „Sigur, există în viață momente, clipe magnifice… Există șanse pe care nu sperai să le ai vreodată. Această șansă pentru mine s-a numit Institutul de Psihiatrie Socola și vreau să mulțumesc colaboratorilor apropiați pentru cei aproape cinci ani cât am condus această mare unitate sanitară din România. Celor puțini care se vor bucura le trimit un clasic și scurt mesaj – «Ill be back»”, a scris dr. Gabriel Oprișanu.
 

Și vrea să se întoacă. În luna martie a început două procese în acest sens: unul cu Ministerul Sănătății și altul cu Institutul de Psihiatrie Socola Iași.

Oprișanu are domiciliul în Cluj-Napoca și s-a adresat instanțelor de judecată de aici pentru a-și recupera ambele funcții: cea de medic oftalmolog și cea de manager al Spitalului de Psihiatrie Socola, cu salariile aferente perioadei în care nu și-a putut exercita atribuțiile. 

„Am înregistrat două litigii de muncă la Cluj, pentru că am domiciliul în Cluj-Napoca. Eu în prezent profesez la Spitalul de Urgență Botoșani. Am contestat decizia prin care am fost înlăturat din funcția de manager pentru că acea hotărâre era abuzivă. Ce s-a întâmplat cu decizia dată de domnul Costache, reprezintă o încălcare a legii. Sunt invocate motive care nu stau în picioare. Calificativele și indicatorii primiți de mine erau de ”foarte bine” și ”bine”. Consider că s-a comis un abuz. Au vrut să mă schimbe pe linie politică, dar nu intru în amănunte și speculații. Am apelat la lege. Iar celalt proces este pentru funcția mea de medic oftalomolog în cadrul Spitalului de Psihiatrie Socola. După ce m-au scos din funcția de manager, trebuia să îmi repornească contractul de muncă de pe funcția de medic oftalmolog și nu au făcut-o, deși așa spune legea”, a explicat medicul Oprișanu.

Cele două dosare se vor judeca după iesirea din starea de urgență, perioadă în care soluționarea acestor spețe a fost suspendată. 

 

Adauga comentariu