Fortech investeste serios in tineri. “Descopera-ti pasiunea in IT”, programul de educatie practica si mentorat al anului 2015

Exista in Cluj-Napoca firme si companii care se implica temeinic in viata comunitatii si nu ezita sa investeasca in programe gandite sa vina in intampinarea unor probleme reale cu care se confrunta locuitorii orasului. Fortech este una dintre cele mai reprezentative in acest sens: a crescut progresiv de la an la an, ajungand la un nivel de stabilitate si maturitate profesionala care ii permite sa directioneze resurse catre diverse programe de CRS (Responsabilitate Sociala Corporativa). Programul de referinta in care Fortech a investit in ultimii ani si va continua sa-l sustina este “Descopera-ti Pasiunea in IT”, axat pe mentorat si educatie practica in IT si adresat elevilor de liceu. Programul va lua o amploare deosebita anul viitor, incluzand in implementarea lui patru licee clujene de top, Facultatea de Matematica si Informatica de la UBB din Cluj-Napoca, Inspectoratul Scolar Judetean Cluj si mai multe firme de IT.  

Programul are ca scop sustinerea tinerilor in momentul dificil in care sunt pusi in fata provocarii de a-si alege drumul in viata, cariera pe care o vor urma. Drept urmare, “Descopera-ti pasiunea in IT“ are doua componente de baza: una practica si cealalta de mentorat. 

“Acestea sunt complementate de training-uri pe diverse tehnologii cat si soft skills. Componenta practica presupune formarea de echipe care lucreaza pe sarcini de lucru reale sii dezvolta un proiect sub indrumarea unui programator cu rol de mentor. 

Arhitectura programului a evoluat de la o editie la alta. A debutat in 2014 sub forma unei scoli de vara cu durata de 2 luni. In 2015, idea a fost dezvoltata la nivelul unui program de educatie practica si mentorat in IT, cu durata de 6 luni. Rezultatele editiei se cuantifica sub forma a 160 de elevi din 3 licee clujene ca beneficiari directi, 36 de mentori implicati in program si peste 120 de ore de training sustinute de peste 20 de profesori si traineri, premii in valoare de peste 6000 euro, acordate la finalul proiectului”, explica Liliana Cazacu, directorul programului, Asociatia FOR IT.

Actiunea s-a dovedit un real success, asa incat urmarea fireasca a fost cristalizarea programului la nivelul unei entitati independente sub forma Asociatiei FOR IT si scalarea acestuia la nivel comunitar. 

Astfel, incepand cu anul 2016 programul va fi derulat de catre Asociatia FOR IT, care va implica in implementarea lui patru licee clujene de top (Liceul Teoretic ”Avram Iancu”, Colegiul National ”Emil Racovita”, Liceul de Informatica “Tiberiu Popoviciu” si Liceul Teoretic ”Nicolae Balcescu”), Facultatea de Matematica si Informatica din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, Inspectoratul Scolar Judetean Cluj si mai multe firme de IT.  Editia 2016 va debuta in luna ianuarie cu selectia elevilor, derulandu-se pe parcursul a 8 luni de zile in perioada februarie-septembrie 2016.

“Unicitatea si impactul programului reiese din orientarea acestuia pe termen lung, conceptul de educatie practica si mentorat, coagularea invatamantului preuniversitar, cel universitar, a firmelor private si a comunitatii locale in derularea programului. Impreuna, toti acesti factori conduc la crearea unui program sustenabil, usor de replicat, stimuland conturarea unui parcurs profesional sigur pentru tineri. Totodata, aceasta abordare permite tranzitia de la “formarea unor insule de excelenta” catre o evolutie la nivelul mai multor beneficiari” concluzioneaza Liliana Cazacu.

Adauga comentariu