Din oras

Filmul complet al asaltului mistretilor in Manastur. Comandament de urgenta in benzinarie

Aparitia salbaticiunilor in oras a fost semnalata la 112 inca de marti dimineata, insa cel care a facut sesizarea nu a furnizat date complete, astfel ca nu s-a luat nicio masura. Primarul Emil Boc i-a cerut ajutorul prefectului Gheorghe Vuscan 12 ore mai tarziu si din acest moment a inceput o adevarata aventura. Prefectul a relatat pentru Ziar de Cluj intreaga desfasurare a serii de marti, 5 noiembrie, data care va intra in istoria Clujului pentru aparitia intre blocuri a unei turme de mistreti.

De cateva ore presa si internetul sunt pline cu informatii, filmari peste filmari si zvonuri legate de o intamplare nemaipomenita: o turma de mistreti a invadat Clujul. Au aparut declaratii de presa, mituri si bancuri, dar si mesaje de ingrijorare din partea clujenilor.

Prezenta mistretilor a fost semnalata de un tanar pe Facebook inca de marti dimineata.

“Pe la 3.00, ma trezeste un zgomot plecat din parculetul din fata blocului. Initial, am crezut ca e vorba de niste catelusi care se harjoneau, desi ora parca nu se pasalea cu joaca lor. Cum „harjoneala” parea sa nu se-ncheie, am iesit la balcon sa vad ce se-ntampla. Si-am ramas socat de ce am vazut! In parculet se afla o turma, un grup, de vreo 12-15 porci mistreti (din care vreo 7 sau 8 erau pui)! Ramau cu totii, insa doar puii faceau galagie”, a relatat clujeanul.

Cam in acelasi timp a fost inregistrat si primul apel la 112 care anunta ca au aparut mistreti in oras, potrivit prefectului Vuscan.

“Problema a fost ca dupa ce s-a facut anuntul nu s-a mai putut lua legatura cu el, ca sa dea date complete, unde erau, cati erau si altele, asa ca nu s-a luat nici o masura”, sustine oficialul.

Problema a fost luata in serios abia 12 ore mai tarziu, cand mai multi clujeni au sunat, alarmati de aparitia animalelor. Nu e prima data cand autoritatile ignora ao astfel de situatie din oras. In luna mai presa a semnalat prezenta mistretilor in cartierele Buna Ziua si Borhanci. Atunci edilului Emil Boc situatia i s-a parut amuzanta.

„M-am distrat cand am auzit de apariţia mistreţilor. Mi-am zis ‘uite ce mana cereasca pentru vanatori ca acum au ocazia sa se manifeste si sa-si arate utilitatea intr-un oras de cinci stele’. Sigur, nimeni nu se bucura cand vede un urs sau un mistreţ atat de aproape. Sper ca Asociaţia Vanatorilor sa se ocupe de aceasta problema pentru ca primarul nu poate scoate pistolul sa-l invarta in aer si sa traga dupa mistreţi”, a declarat, in luna mai, primarul Emil Boc la Transilvania L!VE.

Acum insa, cand mistretii au intrat intr-un parc public din oras, Emil Boc nu s-a mai „distrat” si l-a chemat pe prefect la o intalnire.

“Pe la 8 si ceva m-a sunat primarul Emil Boc, care era disperat ca nu stia cum sa apuce problema. Era o situatie noua la Cluj, nu s-a mai intamplat asa ceva, e o premiera pentru Cluj. La Brasov se stie ca mai vin ursi, dar mistreti la Cluj nu s-au mai vazut!” a relatat Vuscan.

In continuare au fost alertate si alte institutii intre care Jandarmeria, Politia Locala, Directia Sanitar Veterinara (DSV) si Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Cluj-Napoca.

“Ne-am intalnit si am facut un Comandament de Urgenta la benzinaria Lukoil din Manastur, cu sefii institutiilor si am inceput sa dezbatem cum ar trebui sa procedam. A fost propusa o varianta mai agresiva, cu care nu am fost de acord, asa ca am mers pe mana padurarilor si a celor de la DSV. Am legat garduri, am inchis circulatia si am facut un culoar spre Canalul Morii, am facut eforturi sa le asiguram animalelor liniste, sa nu se sperie, apoi au fost indreptate spre Canalul Morii. Au fost manati prin apa spre Floresti si au fost eliberati pe un camp”, a povestit prefectul.

Oficialul clujean a numarat “trei scroafe mari, cu 9 pui”.

“Ar fi fost foarte riscant sa actionam cu tranchilizante, sa riscam rateuri in intuneric. In acelasi timp am mai primit o informatie ca a mai aparut o turma de mistreti, la Cora. Acestia au luat-o insa spre Floresti si nu a mai fost nevoie de interventii”, a dezvaluit Gheorghe Vuscan.

Toata operatiunea a durat pana dupa miezul noptii, in jurul orei 1.

“Nu mai este nici un pericol. Am vorbit cu primarul de la Floresti sa supravegheze situatia, avand in vedere ca de acolo au venit. Probabil a fost duminica o vanatoare si i-a speriat. E bine ca toata treaba a fost noaptea, cand era liniste si s-a putut opri circulatia, nici nu vreau sa ma gandesc ce se intampla daca apareau dimineata, cand merg copiii la scoala si se duce lumea la serviciu”, a mai spus prefectul.

Horea Sulea, primarul Comunei Floresti crede ca “invazia” mistretilor a fost doar o intamplare.

“Vanatul nu poate migra din cauza autostrazii. In opinia mea toata povestea e o intamplare, la care a contribuit si lipsa posibilitatii de migrare. In plus, anul acesta nu s-a facut ghinda, unul dintre principalele alimente a mistretilor in pregatirea pentru perioada de iarna, asa ca le este mult mai greu sa gaseasca de mancare in padure”, a spus edilul, care este si inginer agronom.

(Foto: stiridecluj.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *