Fetita paralizata dupa administrarea unui vaccin are nevoie de ajutor pentru tratament

Emese Pataki este o fetita de 9 ani din Carei, care si-a petrecut sarbatorile paralizata in spitalele clujene. Mama ei spune ca dupa ce a primit la scoala vaccinul antipoliomielita au inceput problemele: fetita acuza dureri de cap si greturi, iar mai apoi dureri musculare ajungand in mai putin de zece zile sa nu se mai poata misca. Fetita externata de la Cluj in 6 ianuarie are nevoie de  fizioterapie pentru a se recupera, tratament pe care familia nu si-l permite. Astfel presa locala a initiat o campanie umanitara  pentru a o ajuta pe fetita sa mearga din nou.

Familia Pataki are patru fete cu varste cuprinse intre 14 si 5 ani. Cea de-a treia fetita, Emese de 9 ani, a paralizat in luna decembrie, dupa ce a primit vaccinul antipoliomielitic.

“Si-a primit vaccinul in 5 decembrie. Dupa vaccin a inceput s-o doara capul, avea greturi, la cateva zile au inceput s-o doara si muschii, iar in 14 nu a mai putut sta pe picioare. Nici nu m-am gandit ca se poate ceva atat de grav. Ne-am dus la Urgente aici in Carei, ne-au trimis la Satu Mare si dupa aceea la Cluj. Prima data am fost la Contagioase, au crezut ca a facut poliomielita, si dupa aceea am fost internate la Pediatrie II”, poveste Corina Pataki, mama fetitei.

Femeia nu reuseste sa multumeasca destul medicilor de la Cluj pentru ca fetita incepe sa isi revina.

“Medicii au spus ca astfel de cazuri sunt foarte rare. S-au purtat foarte bine cu noi. Fetita a fost foarte rau, nici capul nu si-l putea tine, i-a fost afectata si vorbirea, se ineca si cu un picur de apa. Ii multumesc lui Dumnezeu, acum incepe sa manance, se simte mai bine”, a explicat femeia.

Pentru a se recupera este nevoie insa de tratament, iar familia se descurca greu doar cu salariul mamei. Venitul familiei de sase persoane nu depaseste 1.000 de lei pe luna.

“La un moment dat am fost disperata si antrenorul fiicei mele mai mari a venit cu ideea sa mergem la presa. Nu am stiut ce sa fac”, explica femeia motivul campaniei umanitare.

Gimnastica medicala costa 15 lei pe ora, iar Emese face cate 2-3 ore pe zi, in functie de cat de mult rezista, spune mama ei.

Medicii de la Spitalul de Copii din Cluj spun ca este posibila o astfel de reactie la vaccinul antipoliomielitic in cazuri foarte rare.

“Nu sunt cazuri dese, dar sunt posibile, statistic sunt acceptate ca o reactie la vaccin. In cazul fetitei din Carei, insa, a fost vorba de o poliradiculonervita. Fac aceasta paralizie din senin, fara sa aiba legatura cu vaccinul”, a explicat doctoral Calin Lazar, directorul medical al Spitalului de Copii.

La finalul anului 2011 presa relata despre cazul unui baietel de un an si trei luni, care nu isi mai putea misca picioarele dupa ce a primit vaccinul anti poliomielita.

Foto: http://www.gazetanord-vest.ro

 

Comentarii

Dana

07.01.2016 08:32

Înțeleg de la un medic cu care am vorbit că ar trebui să fie gratuit tratamentul în acest caz, prin Casa de Asigurări de Sănătate.

Adauga comentariu