Din oras

Fara distractii, fara vacanta, totul pentru Boston! Cine sunt studentii care vor reprezenta Clujul la Undergraduate seismic design?

Noua studenti muncesc pe rupte pentru o cat mai buna participare la cea de-a 12-a editie a unui prestigios concurs international in care se vor intrece cu zeci de echipe din intreaga lume. Macheta care ii va urma celei de 29 de etaje la care trudesc de doua saptamani sacrificand timp liber, petreceri si vacante va avea misiunea de a mentine locul I pe care colegii lor l-au obtinut in competitie anul trecut si de a “culege” cat mai multe alte premii. Deja au reusit sa impuna tricoul oficial al competitiei. 

In acest an, competitia “Undergraduate Seismic Design Competition”, organizata de Student Leadership Council, va avea loc intre 31 martie si 3 aprilie, în Boston, SUA, iar echipa clujeana formata din 9 studenti ai Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) va avea ca misiune sa isi prezinte macheta supusa unei simulări seismice denumita Becon Tower.

Este al cincilea an in care universitatea clujeana partipa la concurs. Echipa actuala este formata din Alexandra Tiganescu, Andrei Chis, Iulia Fatan, Mia Carpea, Mircea Terec, Paul Musta, Norberk Sarkozi, cu totii studenti la Facultatea de Constructii. Facultatea de Arhitectura este reprezentata de Diana Coman si Alexandru Greceniuc. Coordonatorii proiectului sunt dr. ing. Ovidiu Prodan, asist. dr. ing. Bianca Parv, precum si arhitectul Szentesi Szende. 

Studentii se intalnesc aproape zilnic, chiar si in weekenduri. Macheta are 29 de etaje si alcatuirea ei a durat doua saptamani. In timpul experimentelor, se monteaza pe o masa vibranta. 

„Primul pas consta in realizarea conceptului. Trebuie sa vedem care e sistemul structural care va fi adoptat pentru macheta, pentru ca regulamentul se schimba in fiecare an. Ulterior, se fac niste analize pe calculator, se determina niste rezultate pe baza carora alegem care este structura ideala pentru concurs. In fiecare an, cerintele sunt altele, motiv pentru care de fiecare data trebuie sa venim cu alt sistem structural”, a precizat Bianca Parv.

Ceea ce ramane constant e realizarea unei cladiri inalte si materialul impus. Este vorba de lemnul din balsa, apreciat pentru faptul ca este foarte usor. 

„Acest concurs ii ajuta pe studenti sa isi dea seama ce inseamna un concept structural: ce inseamna un sistem stuctural, ce inseamna distributia unor elemente structurale in locul potrivit”, a explicat Parv. 

Macheta e compusa din stalpi si niste diagonale care ajuta la preluarea descarcarilor orizontale date de seism. Va fi expusa la trei cutremure: la primele doua se masoara care sunt deplasarile si acceleratiile din partea superioara, iar la cel de-al treilea cutremur, structura trebuie doar sa reziste. 

Munca in echipa ii atrage pe toti

Iulia Fatan spune ca s-a gandit sa se inscrie in concurs in primul rand pentru ca i s-a parut foarte interesant. 

„M-am gandit ca voi avea foarte mult de invatat, mai ales ca lucram si cu colegi de la arhitectura si asta ne va dezvolta capacitatea de a munci in echipa. In plus, lucram la ceva mult mai interesant decat presupune facultatea si excursia e ceva foarte atractiv. Colegilor mei li se pare foarte interesant, ma intreaba mereu ce facem aici”, a marturisit ea. 

Sarcinile s-au impartit pana acum in functie de orarul si momentul prezentei fiecaruia in cadrul proiectului. 

„Toti am lucrat in mod egal la tot, de la modelarea structurii pana la executie”, explica ea. 

Iulia e studenta in anul III la Facultatea de Constructii din cadrul UTCN, la Inginerie civila. Planurile sale de viitor nu sunt inca foarte conturate. 

„Inca ma mai gandesc si eu ce sa fac dupa absolvire. Nu stiu daca voi ramane sau voi opta pentru un master in alte tari”, adauga studenta.

Andrei Chis este coleg de facultate, specializare si de an cu Iulia . 

„Am optat sa vin la acest concurs pentru ca este cel mai interesant din domeniul nostru in facultate. Am mai fost si la un concurs de paste, dar nu se compara. Acesta e mult mai complex, tine de foarte multe lucruri pe care le invatam sau urmeaza sa le invatam in facultate, ne ajuta sa ne dezvoltam noi ca persoane, la nivel de cunostinte si ne ajuta sa socializam intre noi. Colaboram cu studentii de la arhitectura. Toate astea ne ajuta sa lucram la ceva concret inca din timpul facultatii”, explica el. 

Ieri abia se stiau, azi isi petrec mai tot timpul impreuna

Studentii din echipa nu se stiau prea bine inainte de acest proiect, insa acum, lucrand la machetele pentru concurs, au ajuns sa si iasa in oras impreuna in timpul liber. 

Despre ceea ce vrea sa faca dupa absolvire,Andrei spune: „buna intrebare”, in hohotele de ras ale celorlalti. 

„Mai am doi ani sa ma gandesc. Acum astept sa aflu ce au facut restul echipelor din concurs. Sunt foarte curios sa vad ce idei au altii”, explica el. 

Anul trecut au fost inscrise in concurs 43 de echipe, din care s-au prezentat in jur de 30. Marea majoritate a participantilor sunt din SUA. 

Sarkozi Norbert este student la sectia de engleza a specializarii Inginerie civile. 

 „Am auzit de acest concurs in anul III, dar atunci aveam alte preocupari. Lucram in laboratorul facultatii la tuneluri de vant, un aparat care poate simula cum se comporta o structura sub influenta vantului la o scara mai mica. M-am gandit ca nu am destul timp ca sa lucrez la ambele”, a explicat el. 

Studentul a mai participat la concursuri nationale cum ar fi Premiile Nationale Carpatcement. 

„Momentan planuiesc sa merg la un master cu bursa DAAD in Germania, daca sunt acceptat, binenteles. Voi avea un interviu in acest sens la Bucuresti. 

Atuul clujenilor, experienta colegilor mai mari in concurs

Alexandru Greceniuc e student la Facultatea de Arhitectura si Urbanism de la UTCN, in anul V. 

„Am aflat despre concurs cand eram in anul III, de la colegii care au participat la editia de atunci. Am vrut sa aplic apoi in anul IV dar eram plecat cu bursa Erasmus la Bruxelles. Anul acesta nu am mai pierdut ocazia. Atuul nostru ar putea fi faptul ca ne folosim de experienta celor care au fost in competitie inaintea noastra, a echipelor de la UTCN din anii trecuti. Ei au tot optimizat structura si, cu toate ca regulamentul s-a schimbat, sunt anumite directii pe care le continuam si le optimizam”, a explicat tanarul. 

Daca in urma cu doi ani echipa UTCN a obtinut locul 3 in concurs, studentii din 2014 au adus la Cluj premiul intai. 

„Incercam sa mentinem pozitia anul acesta. Am renuntat la o gramada din timpul nostru liber, urmeaza sa ne sacrificam vacanta de dupa sesiune. E o perioada in care ne-am impus sa mergem la mai putine petreceri si sa muncim mai mult. E o responsabilitate destul de mare pe umerii nostri sa ne pastram in top. In plus, avem de lucru la perfectionarea modelului”, spune el. 

Alexandru va deveni arhitect in curand, insa nu stie daca va ramane in tara sau va alege sa isi intemeieze o cariera in strainatate. 

“Voi decide in functie de cum o sa se lipeasca oportunitatile”, a subliniat el. 

Amintire cu un cutremur

Singurul care a trait experienta unui seism adevarat e Norbert. 

„Eram in Mures, in clasa a 8-a, la ora de matematica. Am simtit prima zguduitura, s-a sunat si toti ieseau afara, dar la noi ora continua. Doamna profesoara ne spunea ca trebuie sa scoatem numitorul comun. Cand s-a zguduit scoala a doua oara a intrat directorul si ne-a scos afara”, a povestit el. 

Cheltuielile deplasarii la Boston sunt acoperite partial de UTCN, prin cele doua facultati implicate, si, separat, fiecare student va incerca sa aduca niste contracte de sponsorizare. In mare, e nevoie de aproximativ 900 de euro de persoana. Avem si niste pachete promotionale pe care le oferim.

Le oferim sponsorilor mai multa vizibilitate, vor avea sigla pe toate produsele promotionale, de la roll-up la tricouri sau pe pagina de Facebook a echipei. 

Studentii clujeni au castigat si concursul de tricouri organizat in cadrul aceleiasi competitii. Modelul de tricou castigator a fos creat de Alexandru Greceniuc. 

„Prima competitie e castigata. Ne-am organizat bine in Like-uri si acum acesta va fi tricoul oficial al concursului. Si anul trecut, tot clujenii au creat aceste tricouri. Sunt mai multe premii puse la bataie la Boston, speram sa le castigam pe toate”, a declarat acesta. 

Echipa se pregateste sa realizeze urmatoarea macheta din plan. 

„Va fi una la care incercam sa ii mai reducem din greutate. Asta de acum are in jur de 920 de grame. II vom aplica niste tije care se aplica la fiecare al treilea etaj. 

In partea de sus a structurii vor exista niste dispozitive care vor emite semnale luminoase si sonore care vor avertiza orasul ca e cutremur. Macheta se va transporta gata montata, intr-un pachet special.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *