Din oras

Fara clase sociale intre elevi! Un ONG vrea sa ii ajute pe copiii marginalizati sa se simta egali cu ceilalti

Desi multe organizatii isi indreapta eforturile catre nevoile copiilor defavorizati, ei sunt in continuare puternic afectati de interactiunea cu cu alti copii din clase sociale diferite la scolile la care studiaza. Pornind de la aceasta realitate, o organizatie de la Cluj propune un proiect in care 10 elevi cu o conditie buna vor invata si vor lua parte la diverse actiuni alaturi de 20 de copii marginalizati.

In acest moment de fata nu exista programe sau organizatii care sa incerce sa intervina in problema rupturii intre clasele sociale la nivelul de incluziune si acceptare intre copii, sustin cei de la Organizatia Crestina “Something New”. 

“Chiar daca se asigura conditiile optime de sprijin material si sustinere educationala, problemele de marginalizare si de respingere pe care le sufera marea majoritate a copiilor defavorizati raman nerezolvate.  Noi, ca organizatie, ne dorim sa aducem ceva nou, ceva care sa schimbe tiparele invechite de gandire si sa ajute copiii ca inca de mici sa isi priveasca semenii ca egali, nu datorita situatiei materiale ci datorita a ce reprezinta ei: fiinte umane egale, complexe si frumoase atat in interior, cat si la exterior. Dorinta noastra este de a oferi copiilor posibilitatea de a lega prietenii, de a petrece timp impreuna in acelasi mediu si de a-si castiga increderea si respectul unii altora prin faptul ca participa la activitati de o diversitate cat mai mare. Astfel, li se va permite ambelor parti sa vada si sa inteleaga ca sufletul unei persoane nu este definit de avere, bani sau clasa sociala ci este o adevarata comoara in sine. De asemenea este esentiala mentinerea legaturii cu scolile de provenienta ale copiilor implicati in proiect si incurajarea cadrelor didactice de a sustine aceasta viziune. Speram sa realizam ceea ce ne-am propus cat mai curand astfel incat aceste lucruri sa se reflecte in viitor si prin putinul pe care il facem astazi sa schimbam viitoarea generatie in mai bine”, precizeaza Lidia Vulea, directorul organizatiei. 

Proiectul isi propune, astfel, sa impuna incluziunea si egalitatea sanselor intre clasele sociale prin intermediul includerii in program a 10 elevi cu situatie financiara buna, dar cu probleme comportamentale de tip ADHD – tulburare hiperkinetica cu deficit de atentie. Se incadreaza aici si copii a caror parinti sunt preocupati de educatia copiilor, dar nu au suficient timp de a se ocupa de copiii lor. Cei 10 copii se vor autofinanta, iar implicarea lor va fi in egala masura cu restul participantilor. Ceilalti 20 de elevi implicati in proiect sunt proveniti din familii cu resurse financiare reduse din Cluj-Napoca. Se doreste, astfel, “schimbarea atitudinii comportamentale in ceea ce priveste integrarea copiilor in societate prin implicarea lor in activitati comune”.  

Mai exact, se vrea elaborarea unui program educational prin care toti cei 30 de copii vor fi asistati la teme pe parcursul anului scolar care tocmai a inceput, organizarea unui cadru in care acestia sa se imprieteneasca si instruirea lor astfel incat cei cu probleme sa fie acceptati si integrati social. 

Repartizarea participantilor va avea loc pe doua grupe de varsta: clasele 0-IV si clasele V-VIII. Fiecare grupa va fi alcatuita din cinci copii autofinantati si 10 copii care beneficiaza de servicii gratuite. Beneficiarii proiectului vor avea varste cuprinse intre 6-15 ani, fiind inscrisi in scoli diferite din oras. 

Asociatia  Organizatia Crestina “Something New” este o organizatie non guvernamentala, nonprofit infiintata in 2013 care a asistat pana acum 41 de copii. Centrul de zi “Something New” reprezinta o forma de suport educational acordat copiilor, printr-un program „after school”.

Programul este structurat pe nivele de varsta si include oferirea de servicii in centre de zi, unde copiii primesc ajutor la realizarea sarcinilor scolare, meditatii la limba si literatura romana, matematica si limbi straine. De asemenea periodic se organizeaza activitati culturale,  vizite la muzeu, vizionari de filme si documentare, iesiri la cinema, iesiri in parc si activitati sportive.

Activitatea educationala se desfasoara in Centrul de zi Something New in grupe de maxim 10-15 copii, avand caracter adaptat fiecaruia in parte, conform nivelului sau de functionare si invatare. Copiii inscrisi in program participa la program de trei ori pe saptamana, cate trei ore pe zi.  Au loc activitati de socializare atat in cadrul centrului, prin organizarea unor evenimente speciale, serbari de Craciun, targuri, jocuri, 8 martie, ziua Copilului, cat si in afara centrului de zi prin, iesiri in oras, la teatru,vizite la muzee sau excursii. 

“Dezvoltarea deprinderilor de viata independenta reprezinta un proces complex, prin care beneficiarii sunt ajutati sa devina competenti din punct de vedere social, emotional, moral, fizic si cognitiv. In cadrul programului, copiii vor participa la activitati ce vizeaza formarea deprinderilor de viata, cum ar fi intretinerea igienei personale si a spatiului de locuit, folosirea mijloacelor de transport in comun, codul bunelor maniere. Se pune un accent deosebit pe repetivitatea activitatilor, ceea ce duce la inregistrarea unui progres continuu in formarea deprinderilor”, arata Vulea.

Micutii implicati in activitatile de aici pot opta si pentru un program artistic care implica participarea la ateliere de pictura, origami sau realizarea unor obiecte decorative. Programul cuprinde, de asemenea, si 15 minute de sport. 

Pentru mai multe informatii cu privire la program si la personalizarea programului in functie de nevoile copilului oficialii centrului pot fi contactati la numarul de telefon 0741705921 sau la adresa de mail: office@something-new.ro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *